3.10.21

Huonekasvien hengissä pitäminen pimeään vuodenaikaan


Talvi on huonekasveille haasteellinen lämpimän ja kuivan huoneilman sekä vähäisen valon vuoksi. Huonekasvit viihtyvät paremmin yhdessä kuin erikseen sijoiteltuna. Kun ne ovat ryhmässä, hoito helpottuu ja niille on helpompi järjestää otollisemmat oltavat. Lisävaloa kasveille voi tuoda kasvilampuilla ja -valaisimilla.
Olen saanut huonekasvit selviämään paremmin pimeistä talvikuukausista siirtämällä ne lähelle ikkunoita ja ripustamalla kasvien lähelle LED-valaisinlistan. Pitkän listan alle mahtuu paljon kasveja, kun sijoittaa pienimmät lähelle ja suurimmat kauemmas valaisimesta, ikkunan ja valaisinlistan mittaiselle kapealle tasolle.Käytössäni on ollut jo pari vuotta 85 cm pitkä LED-valaisinlista. Tänä syksynä liitin siihen yhtä pitkän jatko-osan. Yhteen liitetyt valaisinlistat ripustin roikkumaan siiman varassa verholaudan alla olevaan verhokiskoon. Läpinäkyvä siima on huomaamaton ja näyttää siltä, että valaisinlistat leijuvat ikkunan edessä ilmassa. Valaisinlistojen kiinnitykseen on myytävänä ikkunaan kiinnitettäviä imukuppiripustimia, mutta siimaripustus toimii mielestäni myös hyvin.
LED-lamput voi sijoittaa lähelle kasveja, koska ne eivät kuumene, vaikka olisivat pitkään päällä. Pimeään aikaan kasvit tarvitsevat valoa vähintään 12 tuntia päivässä. LED-lamput ovat energiatehokkaita, joten ne eivät tee näkyvää lisää sähkölaskuunkaan.

Kasvilampun voi vaihtaa myös tavalliseen valaisimeen ja siirtää huonekasvit valaisimen alle. Jos kasveja on hankala siirtää, niiden lähelle voi tuoda vaikka siirrettävän pöytävalaisimen, johon on vaihdettu kasvilamppu.
Kasvivalaisimeni on ajastettu syttymään tiettyyn aikaan aamulla ja sammumaan illalla. Valo korostaa huonekasvien värejä ja muotoja sekä valaisee iltaisin olohuonetta. Valaisinlistojen valo on kirkasta, mutta ei häiritsevää.Lisävalon lisäksi hoidan huonekasveja talvella kastelemalla niitä kasteluveteen sekoitetulla merileväuutteella, vähentämällä kastelukertoja ja sumuttamalla aina välillä kevyesti. Näillä keinoilla olen saanut huonekasvit selviämään talvesta paremmin. Kaikki eivät selviä näilläkään keinoilla, mutta sille ei voi sitten oikein mitään, niin harmillista kuin se onkin. 

Kesällä lannoitan huonekasveja nestemäisellä ravinneliuoksella ja vien kasvit parvekkeelle/terassille "kesälomalle". Siellä moni kasvi on toipunut, vaikka onkin kokenut kovia pimeään vuodenaikaan.


0 comments :

Lähetä kommentti