21.11.21

Pellavakankaalla päällystetty plafondi


Suoraan kaupan hyllystä ei välttämättä löydy ihan juuri sellaista, kuin on mielessään kuvitellut. Mutta ei hätää, melkein sopivaa voi aina tuunata juuri sellaiseksi kuin itse haluaa. ;)

Makuuhuoneeseen hankkimani plafondi oli mielestäni kivan muotoinen ja sopivan kokoinen, mutta varjostimen kangas meni vaihtoon. Irrotin alkuperäisen kankaan ja ompelin tilalle uuden luonnonvalkoisesta pellavakankaasta.



Alkuperäinen kangas oli joustavaa ja se oli pingotettu istumaan kehikon ympärillä tiukasti. Halusin päästä kankaan vaihtamisessa helpolla, joten uudesta varjostimesta tuli vähän erilainen kuin alkuperäinen.




Leikkasin ja ompelin uuden varjostinkankaan suorakaiteen muotoiseksi. Ylä- ja alareunoihin ompelin kujat kuminauhalle. Kiristin varjostimen kehikon ympärille kuminauhoilla, jolloin kangas asettui kehikon päälle pussimaisesti.

Tällaisen pussimaisen varjostimen voi ommella ilman tarkkoja mittoja. Kannattaa varata reilusti enemmän kangasta kuin mitä lopulta tarvitaan. Isompaa voi aina pienentää, mutta päinvastoin sama ei onnistu, ainakaan ihan yhtä helposti.




Sain kehikon ympärysmitan selville, kun kiersin kankaan kehikon ympärille ja nipistin ommeltavan reunat kehikon leveimmässä kohti yhteen. Neulasin kankaat yhteen ja ompelin kankaan reunat tältä etäisyydeltä yhteen. 




Seuraavaksi leikkasin saumanvarat kapeammiksi harkkosaksilla, ettei reuna purkaudu. Leveät saumanvarat näkyisivät kankaan läpi, kun valaisimessa on valo.




Saumanvaroja ei tarvitse siksakata, kun ne on leikattu harkkosaksilla. Harkkosaksilla huolittelu sopii hyvin tällaisiin ompelutöihin, joita ei pestä usein ja ne eivät joudu kovalle kulutukselle.



Seuraavaksi silitin sivusauman saumanvarat auki ja leikkasin harkkosaksilla varjostinkankaan alareunan. Käänsin, neulasin ja ompelin kankaan alareunan. Ratkoin saumanvaraan aukon kuminauhan pujottamista varten.

Pujotin kuminauhan kujaan hakaneulaa apuna käyttämällä. Kiristin kuminauhan niin, että kangas peitti varjostinkehikon. Sen jälkeen ompelin kuminauhan päät yhteen ja rypytin kankaan tasaisesti kuminauhan ympärille.

Käytin valkoista 7 mm paksuista kuminauhaa. Valkoista siksi, ettei se se kuulla kankaan läpi, kun valaisimessa on valo.

 

Kun alareuna oli valmis, sovitin varjostinpussin kehikon ympärille, mittasin, taitoin ja ompelin yläreunan sopivalta kohtaa kuten alareunankin. Myös yläreuna kiristetään kuminauhalla. Ennen kiristämistä kehikko pujotetaan varjostinkankaan sisälle.




Lopuksi valaisimeen kiinnitetään kattokiinnitysosat. Kiristin kankaan yläreunan niin, että osat mahtuvat kiristetyn aukon sisäpuolelle.

Sitten valaisimeen tarvittiin enää polttimo ja se oli valmis kattoon kiinnitettäväksi.




Uusi pussimainen muoto sopii mielestäni kehikkoon hyvin. Valaisin on nyt tyyliltään rennompi ja pellavakankaan ansiosta rouheampi. Vaalea pellavakangas siivilöi valon pehmeästi lävitseen. Valaisin sopii hyvin makuuhuoneeseen yleis- ja tunnelmavalaisimeksi.