23.12.22

Erilaisia joulusukkia erilaisista kankaista


Joulukoristeet voivat olla myös vähän vähemmän "jouluisia". Niitä voi askarrella ja ommella muistakin kuin perinteisistä joulunvärisistä materiaaleista.

Sain käyttööni hieman naisellisemmin muotoillun joulusukan kaavan ja ompelin sitä muokkaamalla useita erilaisia sukkia. Käytin sukkiin muista ompeluprojekteista jäljelle jääneitä sekä Nextiilistä hankittuja kangaspaloja, nauhoja, nappeja yms. Päästin oikein luovuuden kukkimaan ja tässä tulos!




Osa joulusukista on osittain vuoritettu, mutta vuori ei ole välttämätön. Vuorin ja päällyskankaan väliin voi laittaa täytteeksi vähän vanua. Silloin sukan kärki ja kanta ovat pehmeämpiä ja pulleampia. Näistä sukista vuoritettuja ovat kaikki muut paitsi harmaasta huovasta ommeltu.




Tummansinisestä satiinikankaasta ommeltu sukka on tehty peruskaavan mukaan. Varteen on ommeltu karvakangasta, jonka alapuolella on samaa satiinikangasta kuin itse sukassa. Sukan koron yläpuolelle asti yltävä vuoripussi on ommeltu ohuesta puuvillakankaasta ja varren ripustuslenkki satiinikankaasta. Strassinauha on ommeltu käsin sukan varren ympärille pujotettuun satiinikangassuikaleeseen.




Myös farkkukankaasta ommeltu sukka on peruskaavan mukainen. Kankaasta leikataan kaavan mukaan 2 kappaletta peilikuvina, koska kankaalla on selvästi erilainen oikea ja nurja puoli. Sukan toinen puoli voi tietenkin olla myös eri kankaasta.

Kappaleet asetetaan oikeat puolet vastakkain ja ommellaan reunoista yhteen. Varren suu jätetään ompelematta, sitä kautta sukka käännetään oikein päin ja sukan varteen ommellaan kaitale sekä ripustuslenkki.

Tämän sukan varteen on ommeltu kaitale ohuesta brodyyrikankaasta. Kankaan taakse on silitetty valkoinen kovikekangas ja ommeltu valkoista puuvillakangasta. Kukallisen brodyyrikankaan ja valkoisen puuvillakankaan väliin on rypytetty brodyyrinauhaa. 
Koristenauha ja ruusuke on ommeltu käsin sukan päälle.




Brodyyrikankaasta ommeltuun sukkaan on silitetty valkoinen kovikekangas sekä etu- että takakappaleen taakse ja vuorina on valkoinen puuvillakangas. Varressa oleva leveä brodyyrinauha on ommeltu yksinkertaisena eli sen alla ei ole toista kangasta.

Ripustuslenkki on brodyyrikankaasta ja nyörit satiininauhaa. Nyöritys on toteutettu ompelemalla kiinnikkeiksi pieniä kirkkaita muovisia renkaita, joihin satiininauha on pujotettu. Renkaita saa esim. verhotarvikkeita myyvistä kaupoista.




Harmaa huopasukka on ommeltu peruskaavan mukaisesta etu- ja takakappaleesta. Ennen kappaleiden ompelua etukappaleen päälle on leikattu ja tikattu erilliset muotoillut huopakappaleet. Muotoillut kappaleet piirretään kaavaan ja leikataan huopakankaasta. Saumanvarat kappaleisiin piirretään sukan yhteen ommeltavien reunojen kohdalle. Huopakangas ei purkaudu, joten päälle ommeltavia kappaleita ei tarvitse huolitella. Päälle ommeltuja huopakappaleita (3 kpl) ovat sukan kärki, varren nappilista ja kantapää + korko.

Erillisten päälle ommeltujen kappaleiden tikkaamisen jälkeen etu- ja takakappale ommellaan yhteen. Ompelun jälkeen sukka käännetään oikein päin. Sukka kääntyy paremmin ja asettuu muotoonsa, kun nurjalle puolelle saumanvaroihin on leikattu hakkeja ja lovia. Näitä kannattaa leikata varsinkin kohtiin, joissa on sisä- ja ulkokurveja. Hakit ja lovet eivät saa yltää ompeleeseen asti, ettei sukkaan tule reikiä.




Viides sukka on ommeltu ohuista villakankaista, mustasta ja ruudullisesta. Tässä sukassa kaavaa on muokattu niin, että nappilista, avokkaan muotoinen pohja ja varsi ovat erillisiä kappaleita. Villakangas on purkautuvaa, joten kappaleisiin varataan saumanvarat jokaiselle sivulle.

Erilliset palat ommellaan yhteen ja saumanvaroihin leikataan hakit ja lovet. Kappaleiden väliin jäävä rypytetty pitsinauha ommellaan etukappaleen päälle ennen etu- ja takakappaleen yhteen ompelua. Lopuksi ommellaan vuori ja ripustuslenkki sukan varren suulle. Ompelin sukan varteen, nappilistan sisäpuolelle palan mustasta villakankaasta. Sen avulla muotoiltu varsi kääntyy siististi.

Tässä ja harmaassa huopasukassa on nappilistaan ommeltu koristeeksi pyöreitä kantanappeja. Koristeet kaikissa sukissa on ommeltu vain sukan toiselle, esillä pidettävälle puolelle.




Itse tehty joulusukka on hyvä lahjaidea. Pitkään sukanvarteen voi piilottaa esim. glögi- tai viinipullon. Sukasta voi suunnitella ja toteuttaa persoonallisen, lahjan saajan tyyliin sopivan. 

Myös jokaiselle perheenjäsenelle voi ommella oman näköisen joulusukan. Erilaiset sukat riviin takan reunalle perinteisesti ripustettuina näyttävät hauskoilta. Joulusukkiin voi piilottaa pieniä herkkuja vaikka joka päivä ennen joulua, jolloin sukka toimii joulukalenterina.

Joulusukkia on oikeasti todella hauskaa ommella! Luovuus on sallittu ja hassuimmat ideatkin voivat olla oikein toteuttamiskelpoisia. Luulenpa, että ompelen vielä yhden sukan, joka on tyyliltään ROCK. Sukkaan tulee tietysti mm. hakaneuloja, niittejä, ketjua ja nahkaa!


Toivotan tämän postauksen myötä iloista ja hauskaa joulua kaikille lukijoille!

  

2 comments :

Anonyymi kirjoitti...

Tosi hauskoja! Mistä sait tuon kaavan? Vois varmaan kyllä itekin piirtää..."eksyin" tänne blogiisi ig-tilini kautta, jossa olit tykännyt mun julkaisusta. Tää on kiva blogi!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kommentista. :) Näitä oli tosi hauska suunnitella ja toteuttaa. Tuli käytettyä kaikenlaiset kaapissa säilytetyt pienimmätkin kangaspalat, jotka eivät oikein muihin töihin riittäneet. Kaavan sain Tampereen seudun työväenopiston tekstiilityön opettajalta Mirjam Lamminmäeltä. Kaavan voi kyllä piirtää hyvin itsekin. Kiva että löysit tänne ja tykkäsit. :)

Lähetä kommentti