27.10.23

Farkkumatto kahvilaessuista


Tämä tilkkumatto on ommeltu käytöstä poistuneista kahvilaessuista. Farkkuessuja oli yhteensä 16 kpl. Tilkuiksi leikattuina niistä riitti materiaalia kohtalaisen kokoiseen kaksipuoliseen mattoon. Farkkukankaista ommeltu tilkkutyö sopii käytettäväksi myös sohvanpäällisenä, torkkupeittona tai päiväpeittona.
Leikkasin pyöröleikkurilla tumman- ja vaaleansinisistä essuista 25 kpl 32 x 22 cm ja 100 kpl 17 x 12 cm kokoisia tilkkuja. Mitat sisältävät 1 cm saumanvarat.

Maton reuna on kantattu jäljelle jääneistä tilkuista leikatulla vinokaitaleella. Yhdistin 12 cm leveät kaitaleet (sis. 1 cm saumanvarat) toisiinsa, että sain niistä yhtenäisen, maton ympärille yltävän kaitaleen. Reunakaitale on taitettu kaksin kerroin. Valmiin maton koko on 5 cm leveän kanttauksen kanssa on 160 x 215 cm.Maton tilkkuja leikatessani pyrin jättämään essuissa olleet painatukset ja päälle ommellut merkit paikoilleen. Joissain kohti se ei ollut mahdollista, mutta koska halusin hyödyntää merkit, irrotin ne ja ompelin uudelleen sopiviin kohtiin. Ompelin mattoon koristeeksi myös merkkien kokoisia tikkauksia.
Sain tumman- ja vaaleansinisistä essuista kolmen värisiä tilkkuja, kun käänsin osan nurjat puolet päällepäin. Tilkkujen sommittelussa pyrin siihen, ettei kahta samanväristä tilkkua tule vierekkäin. Koska farkkukangasta ja siitä leikattuja tilkkuja oli rajallinen määrä, päädyin lopulta sommittelemaan tilkut oman maun mukaan.


Käytin farkkukankaan ompeluun paksumpaa farkkuneulaa (koko 90) ja vahvempaa ompelulankaa. Pistonpituudeksi säädin 3 - 3,5 ja päälle ompelemiini tikkauksiin 4. Kahvilaessujen kangas ei ollut kovin paksua ja jäykkää farkkua, joten ompelu sujui tavallisella ompelukoneella hyvin.Maton kulmiin ompelin terävät kulmat. Ohje kulmien ompeluun löytyy täältä

Vinkkinä, että reunakaitale kannattaa leikata pidemmäksi ja lyhentää sopivan mittaiseksi vasta sen jälkeen, kun kulmat on ensin kohdistettu ja ommeltu paikoilleen. Lyhentäminen onnistui huomaamattomasti kohdissa, joissa eriväriset kaitaleet yhdistyvät.Halusin farkkumatosta rennon rispaantuneen ja jätin siksi tilkkujen reunat huolittelematta. Pesin maton ennen käyttöönottoa ja saumanvarojen reunat rispaantuisivat hyvin jo ensimmäisellä pesukerralla. En usko, että reunat lähtisivät purkautumaan kovin helposti. Olen valmis ottamaan riskin, koska rispaantuneet reunat näyttävät niin hyvältä.

Maton toinen, siistimpi puoli näyttää ehkä vähän liiankin siistiltä. Tulen käyttämään mattoa varmasti enemmän rosoinen puoli päälle päin.
 Maton tilkkujen kulmiin voi vielä laittaa farkkuniitit (tai sisarniitit) paksuja saumoja vahvistamaan. Samalla ne toimivat koristeina.