18.8.24

Saumurin suojahuppu ja 3 erilaista taskua


Koska uusi saumurini on kooltaan edellistä korkeampi, vanhalle saumurille ompelemani huppu piti suurentaa uudelle sopivaksi. Purin vanhan hupun osiin ja kokosin uudelleen, kun olin ensin pidentänyt hupun kappaleita alareunoista.

Etteivät jatkokappaleet näkyisi päällepäin, lisäsin huppuun erilaisia taskuja. Hupun takana on napilla ja lenkillä suljettava läppätasku, edessä vetoketjutasku ja sivuilla syvät avotaskut. Taskuissa on kätevä säilyttää mm. saumurin poljinta ja johtoa, ohjekirjaa sekä kaikenlaisia lisätarvikkeita.

Alla lopputulos ja kuinka siihen päästiin. Samalla ohjeella onnistuu myös uuden vastaavanlaisen hupun ompelu.



Hupun ompelu aloitetaan ottamalla mitat omasta saumurista. Tärkeimmät mitat ovat korkeus, leveys ja syvyys. 

Kankaista leikattuihin kappaleisiin kannatta lisätä saumanvarojen lisäksi muutama sentti, ettei hupusta tule liian tiukka, vaan se menee helposti saumurin päälle. Leikkaa myös yhdistetty etu- ja takakappale pidemmäksi kuin mitä oikeasti arvioit sen pituuden olevan. Kappaleita on aina helpompi pienentää kuin suurentaa.

Hupun voi leikata ja ommella yksivärisenä tai kuten tässä, erilaisista yhteensopivista puuvillakankaista.




Tarvittavat kappaleet ovat:

2 kpl sivukappaleita (toistensa peilikuvina)
4 kpl sivukappaleiden taskua (myös peilikuvina, sivutaskut ovat kaksinkertaiset)
1 kpl etu- ja takakappale (yhtenäinen kappale)
2 kpl etutasku (kaksinkertainen)
2 kpl takatasku (kaksinkertainen
2 kpl takataskun läppä (kaksinkertainen)

Lisäksi vuorikappaleet:

1 kpl etu- ja takakappale (yhtenäinen kappale)
2 kpl sivukappaleita

Tarvitaan myös silitettävää tukikangasta, levyvanua, vinonauhaa, vetoketju, pyöreää kuminauhaa ja kantanappi.




Sivukappaleihin silitetään tukikangasta ja sen jälkeen niihin tikataan vanulevyä. Vinottainen tikkaus antaa hupulle lisää tukevuutta ja ryhtiä.

Sivutaskut ovat kaksinkertaiset ja kappaleiden yläreunaan ommellaan vinonauha. Sivutaskuihinkin voi silittää tukikankaan ja ne voi halutessaan tikata.




Vetoketjullinen etutasku ommellaan kaksinkertaisena. 

Koska käyttämäni vetoketju on lyhyempi kuin taskunsuu, pidensin sitä lisäkappaleilla molemmista päistä. Vetoketjun ompelu on helpompaa ja nopeampaa, jos vetoketju on taskunsuun mittainen.




Vetoketjun päät kannattaa kääntää sivuun ja kiinnittää muutamalla pistolla. Silloin vetoketjun päät asettuvat paremmin ja siistimmin paikoilleen.




Vetoketjun jatkaminen tapahtuu niin, että sen molempiin päihin ommellaan vetoketjun levyiset kangaspalat. Jatkokappale on taitettu kaksinkertaiseksi ja taite jää vetoketjun vedintä vasten. 

Muista lisätä 1 cm saumanvaraa myös jatkokappaleisiin.




Vetoketjun reuna ommellaan etutaskun päällimmäisen kankaan reunaan. Käytä ompeluun vetoketjupaininjalkaa.




Oikealta puolelta tasku näyttää tässä vaiheessa tältä.




Seuraavaksi vuorikangas neulataan ja ommellaan vetoketjun reunaan samalle puolelle kuin aiemmin ommeltu taskun päällyskangaskin.



 
Taskun pitäisi nyt näyttää tältä.




Etutasku on nyt valmis kiinnitettäväksi hupun yhtenäiseen etu- ja takakappaleeseen. Tasku neulataan ja ommellaan vetoketjun toisesta, vielä ompelematta olevasta reunasta.




Tasku näyttää oikealta puolelta tältä. Seuraava vaihe on läpällisen takataskun ompelu.




Takataskua varten tarvitaan taskun etukappale ja vuori, jotka ommellaan yhteen yläreunasta vinonauhan avulla. Päällimmäisen läppäkankaan taakse on tikattu vanulevyä.

Läpän kappaleet neulataan yhteen nurjat puolet vastakkain ja reunaan ommellaan vinonauha. Pyöreästä kuminauhasta tehty lenkki neulataan ja ommellaan samalla vinonauhan väliin.




Läpän voi ommella suoraan yhdistettyyn etu- ja takakappaleeseen. Tässä tein kuitenkin niin, että leikkasin etu- ja takakappaleen sopivalta kohdalta poikki, neulasin läpän leikattujen kappaleiden väliin ja ompelin taas yhteen. Läpän saumanvarat jäivät silloin siististi hupun nurjalle puolelle näkymättömiin.


 

Nyt kun takatasku on paikoillaan, voidaan siihen ommella kuminauhalenkille vastakappale eli kantanappi.




Kaikissa hupun kappaleissa on nyt taskut ja on aika ommella kappaleet yhteen hupuksi. Koska etu- ja takakappale on yhtenäinen, hupun kokoamiseksi tarvitsee ommella vain kaksi sivusaumaa. Sivusaumat ommellaan oikeat puolet vastakkain.

Vuorin ompelin yksivärisestä mustasta puuvillakankaasta. Vuoriin tarvittavat kappaleet, 2 sivukappaletta ja 1 yhdistetty etu- ja takakappale, ommellaan hupuksi yhdistämällä sivusaumat.

Huppu ja vuori asetellaan sisäkkäin nurjat puolet vastakkain, alareunat tasataan ja yhdistetään toisiinsa reunan huolittelevalla vinonauhalla.




Huppu on nyt valmis käyttöön ja koska se on itse omista kankaista ommeltu, se on myös ilo silmälle, sopii sisustukseen ja voi olla tilan salliessa aina esillä. Hupun taskuihin mahtuu paljon pientä ompeluun liittyvää, tarpeellista tavaraa. Hupun taskuista ne ovat helposti löydettävissä ja sopivasti käden ulottuvilla.