18.7.12

Laudanpätkästä naulakko


Lautoja voi sahauttaa tai sahata itse haluamiinsa mittoihin rautakaupoissa. Rautakaupoista voi kysellä myös lyhyitä jämäpaloja. Laudanpätkistä voi tehdä seinään kiinnitettäviä naulakoita. Tässä yksi jätelaudasta tehty sellainen. :) 


38 cm pitkä ja 6,5 cm leveä seinänaulakko


Tarvikkeet:

- pätkä lautaa
- ripustuskoukkuja/nuppeja/vetimiä
- ruuveja
- hiomapaperia
- hiomapala
- maalia
- pensseli
- porakone
  

Laudanpätkä, koukut ja ruuvit


Hioin laudan kevyesti puun syiden suuntaisesti puhtaaksi. Käytin hiontaan ensin karkeampaa ja sitten hienompaa hiomapaperia. Käsin hiottaessa hiomapaperi kannattaa kääriä hiomapalan ympärille, jolloin siitä saa tukevamman otteen ja hionta sujuu paremmin. Hionnan jälkeen puhdistin laudan hiomapölystä kostealla rievulla. 


Hiomapaperia ja hiomapala


Maalasin laudan kahteen kertaan peittävällä täyskiiltävällä kalustemaalilla. Maalia oli jäänyt jäljelle aiemmin maalaamastani pölkkyjakkarasta

Vinkki! Maalia ei tarvitse käyttää kerralla koko purkillista. Se säilyy purkissaan kuivumatta, kun kannen sulkee tiukasti ja kääntää purkin hetkeksi nurin. Purkissa olevaa maalia valuu kannen alle ja sulkee purkin tiiviisti.

Karhensin kuivunutta maalipintaa hiomapaperilla, samalla hioin valumat pois. Ideana oli, että lauta näyttää mattapintaiselta ja vähän kuluneelta. 


Kertaalleen maalattu laudanpätkä


Maalin kuivuttua mittasin ja merkkasin koukkujen paikat. Porasin akkuporakoneen ohuella terällä reiän alut koukuille, ettei kapea ja ohut lauta halkea koukkuja ruuvattaessa. Ruuvasin koukut lautaan pienillä ruuveilla. Poraan vielä laudan päihin reiät isommille ruuveille naulakon seinään kiinnittämistä varten. 


Akkuporakone


Naulakon kaikki koukut voivat olla keskenään erilaisia. Koukuiksi sopivat myös erilaiset nupit ja vetimet. Erilaisia ripustuskoukkuja, nuppeja ja vetimiä saa mm. rautakaupoista, suurista marketeista sekä Biltemasta, Ikeasta ja Helakauppa.com:ista.

Naulakoita voi tehdä eri käyttötarkoituksiin. Kun valitsee tukevamman laudan ja isommat koukut, naulakkoon voi ripustaa painavampiakin tavaroita. Itse tekemällä saa tiettyyn paikkaan sopivan, tietyn pituisen ja juuri sellaisen naulakon kuin haluaa. :)


0 kommenttia :

Lähetä kommentti