1.4.14

Kompostikehikko puutarhajätteille


Viikonloppuna oli jo niin lämmintä ja keväistä, että pääsi puuhaamaan ulos pihalle. Ihan ensimmäinen puutarhanhoitotoimenpide uuden kodin pihalla oli kompostikehikon rakentaminen.

 Koska meillä ei ollut mahdollisuutta kuljettaa pitkiä lautoja ja sahata niitä kotona, kompostikehikko nikkaroitiin valmiiksi sopivan mittaisiksi (120 cm) pätkityistä kestopuulaudoista. Kehikon tukipuiksi tarvittiin neljä (85 cm) kakkoskakkosta, joihin laudat naulattiin. 
Tarvikkeita kehikkoa varten metsästimme Tampereen Byggmaxista sekä Bauhausista. Molemmissa oli pihalla itsepalvelusahaus eli käsisahat. Koska lautoja tarvittiin yhteensä 24 kpl, käsisahalla jyystäminen olisi ollut suhteellisen paljon aikaa vievä homma eikä laudan päistä olisi saanut kovin siistejä.

Loppujen lopuksi hankimme laudat Messupuusta. Siellä oli itsepalvelusirkkeli lautojen pätkimistä varten. Itsepalvelusta huolimatta laudat sahattiin meille valmiiksi, koska myyjällä ei ollut kiire. Sirkkelillä lautojen mittaaminen ja pätkiminen onnistui siististi, helposti ja nopeasti.
Valmiiksi sahatut laudanpätkät oli helppo kuljettaa henkilöautolla. Laudat olivat vähän jäisiä. Annoimme niiden sulaa ja kuivua viileässä kellarissa viikon verran ennen kehikon kasaamista.

Kehikko on yksinkertainen ja se oli helppo nikkaroida. Kevyttä kehikkoa on tarvittaessa helppo siirtää. Kompostikehikko nostettiin tiilien päälle, ettei se ole ihan maassa kiinni.   

Nyt pihan siistiminen pääsee kunnolla käyntiin, kun puutarhajätteelle on paikka jossa sen voi kompostoida. Ajan mittaan jäte muuttuu mullaksi ja sitä voi käyttää ravinteena istutuksiin. Lisätietoa kompostin hoitamisesta mm. täällä.
Jos oikein tarkkaan katsoo, kuvan oikeassa etureunassa näkyy sinivuokko. :)


4 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Olis kyllä meilläkin tarpeen. Meidän komposti on kasa, joka leviää holtittomasti joka suuntaan. Kyllä se talven aikana usein vähän painuu, mutta sieltä ei kyllä saa mitään multaa käyttöön. Ihmiset välttelee rahasta puhumista, mutta olisko antaa kustannusarviota, mitä tuommoinen määrä puutavaraa noin suunnilleen maksaa? Itsellä ei mitään hajua...

anniemilia / Sakalantiellä kirjoitti...

Minulla on tarkoitus tehdä kuormalavoista kompostikehikko viikonloppuna :). Ja oi, et tiedä miten odotan jo omien sinivuokkojen avautumista!

Miia kirjoitti...

Kestopuulaudat ja tukipuut maksoivat mittojen mukaan sahattuina yhteensä n. 45 €. Hintaan sisältyy laudoista sahauksessa yli jääneet pätkät. Niistä saa nikkaroitua vielä vaikka kukkalaatikon. Yli jääneestä kakkoskakkosesta on jo tehty jatkojalat kaapistolle (http://tee-se-itse-sisustusideat.blogspot.fi/2014/03/kaapistolle-jalat.html).

Kehikkoon käy myös muu kuin kestopuu. Laudat voi käsitellä säänkestäviksi itsekin. Käsittelemättömästä laudasta tehty kehikkokin kestää vuosia. Lahonneet laudat voi aina vaihtaa uusiin.

Seuraavan kommentin lähettänyt Anniemilia aikoo tehdä kompostikehikon kuormalavoista.

Miia kirjoitti...

Hyvä idea! Sinivuokot ovat varma kevään merkki. Kiva kun niitä kasvaa pihassa. :)

Lähetä kommentti