27.10.14

Kynäpenaali kierrätetystä nahkatakista


Koska aloitin opiskelun, tarvitsin mukana kulkeville opiskeluvälineille penaalin. Tein sellaisen kirpputorilta ostamastani mustasta nahkatakista.
Penaaliin tarvittiin nahan lisäksi silittämällä kiinnittyvää tukikangasta ja 25 cm pitkä vetoketju. Nahasta, samoin kuin tukikankaasta leikataan yksi 26 x 26 cm kokoinen kappale (sis. saumanvarat 0,5 cm) sekä kaksi pyöreää palaa penaalin päädyiksi. Käytin pyöreiden kappaleiden mallina halkaisijaltaa 8 cm säilyketölkin pohjaa.

Penaalin kappaleita leikatessa kannattaa huomioida nahkatakissa olevat saumat ja kohdistaa ne niin, etteivät ne haittaa vetoketjun ompelua. Ohuen, pehmeän nahan ompelu onnistuu kotikoneellakin, mutta kannattaa välttää liian paksuja saumoja, jos suinkin mahdollista.
Tukikangas silitetään nahkapalojen nurjalle puolelle. Tukikankaan avulla penaalista tulee jämäkämpi ja sen muodosta putkilomaisempi.
 Vaihdoin ompelukoneeseen nahan ompeluun tarkoitetun talttakärkisen neulan ja vetoketjupaininjalan. Ompelin vetoketjun 0,5 cm etäisyydeltä kiinni suurimman palan molempiin reunoihin. 
Vaihdoin tavallisen paininjalan takaisin koneeseen ja ompelin penaalin pyöreät päädyt. Ennen ompelua leikkasin nahasta kapeat suikaleet ja neulasin ne vetoketjun päihin lenkeiksi. Lenkit kiinnittyivät samalla, kun ompelin penaalin päätykappaleet.
Koska kaksinkertainen, tukikankaalla vahvistettu nahka oli hieman haastava ommella tavallisella ompelukoneella siististi, vahvistelin vetoketjun päät ja lenkit vielä käsin. Viimeinen vaihe oli penaalin kääntäminen oikein päin ja päätyjen muotoileminen niin, että saumat asettuivat hyvin paikoilleen. 


6 kommenttia :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Kylläpä tuli hieno, siis paljon hienompi kuin mitä olisit kaupasta saanut. Oikeelle alalle olet kyllä ehdottomasti opiskelemassa. Tuossa kelpaa kyllä kyniä pidellä.

Miia kirjoitti...

Kiitos kannustavasta kommentista! :)

Annakreeta / Kopallinen inspiraatiota kirjoitti...

Tulipa siitä siisti! Tikki ei näytä (ainakaan tänne asti) tekevän yhtään mitään hyppelyitä, oot taitava :)

Miia kirjoitti...

Musta väri antaa paljon anteeksi, hyppelyt eivät näy niin hyvin. ;)

Ihan kivasti penaalin ompelu kyllä onnistui ja penaalin kehtaa nostaa opiskelukavereidenkin nähtäväksi pöydälle huomenna. :D

Karlina kirjoitti...

Ihan mahtava penaali. Itse olen Marimekon nipsupussukoiden suurkuluttaja. :D

Ps. Blogissani on arvonta mikäli innostaa osallistua

Miia kirjoitti...

Kiitos. (: Kävin osallistumassa, kiitos vinkistä. Avonin tuotteet eivät ole ennestään tuttuja, mutta kokeilen mielelläni, jos arpaonni osuu kohdalle.

Lähetä kommentti