25.1.15

Tuolin hupun kaavoitus


Saimme kotitehtäväksi mitata ja kaavoittaa tuolille huppu. 
Ideana oli, että tuolin mittaamisen jälkeen piirrämme kuitukankaasta hupun kaavan, sovitamme sen tuolin päälle ja ompelemme siitä mallin. Kuitukankaasta tehtyyn malliin voi tarvittaessa tehdä korjauksia. 

 Kun kuitukankainen malli on sopiva ja istuva, se puretaan osiin. Osia käytetään varsinaisen kankaasta tehdyn hupun kaavoina.  
Huppuun tarvittiin neljä kappaletta: Kappa (kaksinkertainen kappale kuvassa alhaalla vinottain), takaselkä eli selkäkappale (oikealla kynän ja kolmioviivaimen alla), istuinosa (vasemmalla) sekä etuselkä (ylimpänä oikealla).
 Kaavoitin hupun Ikeasta ostetulle mustalle Norvald-puutuolille. Tuoli toimii työpöytäni tuolina yläkerran aulassa.
Kaavoitin tuolin huppuun laskokset taakse ja kulmiin. Kappaosa olisi voinut olla pidempi, että saisin ommeltua siitä laskokset myös tuolin takareunoihin. Myös selkäkappaleen laskosten taitteet saisivat olla leveämmät. Tuolin selän kohdalta huppu on vähän turhan kireä. Että pientä viilausta vielä tarvitaan...
Huomioin edellä mainitut korjaukset, kun piirrän ja leikkaan tuolin hupun  Ikean Minna-puuvillakankaasta. Tuolin hupun ompelu varsinaisesta kankaasta onkin seuraavan viikon kotitehtävä.


2 kommenttia :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Minä oonkin niin hurjan huono piirtämään kaavoja, että tuollainen kuitukangas menetelmä vois olla hyvä valinta mulle. Kiva nähdä millainen kankaisesta versiosta sitten valmiina tulee.

Miia kirjoitti...

Kuitukangas toimii hyvin, koska sitä voi myös ommella. Jos menee pieleen, ommel on myös helppo purkaa. Kyllä tuossa kaavassa on vielä aika paljon viilattavaa, ennen kuin siitä tulee istuva...Mutta kun kaava on sopiva, kankainen versio on helppo leikata ja ommella. Eikä mene kangasta hukkaan. :)

Lähetä kommentti