20.10.16

Pipo ja tuubihuivi trikoosta


Käytöstä poistetut, vielä hyväkuntoiset trikoopaidat voi kierrättää pipoiksi ja tuubihuiveiksi. Kangasta ei tarvita kovin paljon, varsinkaan lasten kokoihin. Mikään ei estä myöskään yhdistelemästä erivärisiä ja -kuosisia kankaita samaan pipoon ja huiviin, kuten esim. täällä on tehty.

Pipoihin ja tuubihuiveihin voi käyttää muista ompelutöistä jääneitä tilkkuja. Pieniä paloja trikookangasta löytyy edullisesti myös kangaskauppojen palalaareista.
Saumurilla pipojen ja tuubihuivien ompelu on helppoa ja nopeaa. Jos saumuria ei ole käytössä, tavallisista ompelukoneistakin löytyy trikoon ompeluun sopivia joustavia ompeleita. 

Ompelukoneeseen kannattaa vaihtaa joustavien kankaiden ompeluun tarkoitettu pyöreäkärkinen jersey-neula (=pallokärkineula), joka ei riko neuloskankaan lankoja ommeltaessa.
Trikoopipon ompeluun löytyy runsaasti kaavoja ja ohjeita netistä. Tässä yksi erittäin selkeä ja havainnollinen, suomenkielinen ohje.
Piirsin omaan päähän sopivan pipon kaavan mainospipon mitoilla. Kaarevan lakiosan pyöreän muodon piirsin ruokalautasen reunan avulla.

Leikkasin trikoosta kaksi kappaletta, jotka ompelin saumurilla oikeat puolet vastakkain yhteen.  
Leikkasin yhteen ommeltujen kappaleiden päihin 6 cm syvät halkiot. 
Käänsin halkiot yhteen pitkittäin ja ompelin pipon ulkopuolelle jäävän lakiosan saumat yhteen.
Pipon laen saumat tulivat nyt ristiin.
Saumat näyttävät viimeistellyiltä, kun ne yrittää saada osumaan toisiaan kohti.
Kappale käännetään oikein päin ja sisäpuolelle jäävä halkio ommellaan samalla tavalla yhteen, nyt vain kankaan oikealta puolelta. Sen jälkeen pipo on valmis oikein päin käännettäväksi ja käyttöön otettavaksi.
Tuubihuivin mitat ovat valmiista Buff-huivista. Tähän aikuisen kokoiseen huiviin tarvitaan 52 x 75 cm pala trikookangasta. Palasta tulee 75 cm pitkä ja 26 cm leveä tuubi.

Pala taitetaan pituussuunnassa keskeltä ja ommellaan sivusaumasta yhteen. Langat sauman molemmissä päissä kannattaa pujottaa neulalla sauman sisälle purkautumisen estämiseksi. Tuubihuivin ylä- ja alareunaa ei tarvitse välttämättä huolitella. 
  Ompelin samalla useita pipoja ja tuubihuiveja. Näille on nyt näin syksyllä käyttöä ulkoillessa ja urheillessa. Sopivat myös hyvin joululahjoiksi!


4 kommenttia :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Voi miten hienoja. Voisinkin etsiä Snoopy kangasta ja tehdä yhden pipon ystävälleni lahjaksi.
Kivaa torstai-iltaa!

Miia kirjoitti...

Kivoja trikookankaita löytyy kyllä vaikka minkälaisia! Eikä kangaspalan tarvitse olla edes suurensuuri, että siitä saa pipon tai huivin. :)

Väkertäjä kirjoitti...

Voiko tuubeja olla koskaan liikaa... ei. Pari raitatrikoopaitaa on päätynyt täälläkin tuubiksi. Pipojakin saisi olla enemmän varastossa. Hyvä ohje.

Miia kirjoitti...

Totta! Pipoina ja huiveina vanhat trikoopaidat tulee käytettyä vielä kertaalleen. :)

Lähetä kommentti