6.11.16

Tikattu suojahuppu saumurille


Koska käytettynä ostamassani saumurissa ei ollut mukana suojahuppua, ompelin sille sellaisen itse.

Etsin sopivia malleja netistä eri hakusanoilla ja niiden yhdistelmillä (serger, overlocker, cover, case, sewing room, sewing machine cover...). Löysin mm. tämän neliön mallisen sekä tämän, jota muokkasin omaan käyttöön sopivammaksi. 

Halusin, että suojahuppu on pehmeä ja muhkea, mutta pysyy jämäkästi kuosissaan. Päädyin pehmustamaan hupun vanulla ja tukemaan kankaan silitettävällä kovikekankaalla.
Kankaiksi valitsin kolme erilaista mustavalkoruudullista puuvillakangasta. Saumurin huppu sopii hyvin yhteen aiemmin ompelemani mustavalkoruudullisesta Ikean Knalla-kassista ompelukoneen suojapussin kanssa. Molemmat tulevat olemaan esillä ja valmiina käyttöön yläkerran työpisteessä.
Aloitin mittaamalla saumurin ja piirtämällä hupulle kaavat kertakäyttölakanasta. Testasin kaavan koon ompelemalla lakanasta mallihupun. Sovitin mallihuppua saumurin päälle ja tein muutoksia kaavaan, kunnes se oli oiken kokoinen.
Tarvikkeet:

3 erilaista ruutukangasta (puuvillaa)
Vanulevyä
Vuorikangasta (lakanakangas)
Liimautuvaa kovikekangasta
Nauhaa kahvaan
Vinonauhaa alareunaan
Kappaleet ruutukankaista:

2 sivukappaletta, (peilikuvat)
2 sivutaskukappaletta, (peilikuvat)
1 takareunasta etureunaan ulottuva saumurin yli ulottuva päällyskappaleKappaleet vanulevystä:

2 sivukappaletta
2 taskukappaletta
1 päällyskappale
Kappaleet vuorikankaasta:

2 sivukappaletta
1 päällyskappaleKappaleet kovikekankaasta:

2 sivukappaletta
1 päällyskappale

Kovikekankaaseen ei tarvitse lisätä saumanvaroja.
Piirsin ja leikkasin tarvittavat kappaleet kankaista 1 cm saumanvaroilla. Lisäsin 1 cm saumanvaraa muihin paitsi kovikekankaasta leikattaviin kappaleisiin.

Silitin kovikekankaan ruutukankaasta leikattujen kappaleiden, paitsi taskuosien taakse.

Tikkasin vanun ruutukankaisiin ruutujen mukaisesti.
Seuraavaksi ompelin taskukappaleet ja sen vuorikappaleet yläreunoista yhteen. Käänsin oikein päin, neulasin taskut sivukappaleisiin ja ompelin sivuilta läheltä reunaa. Kun taskut ovat valmiiksi kiinni sivukappaleissa, kappaleiden yhdistäminen helpottuu. Kaikki kerrokset pysyvät paremmin paikoillaan ja tulevat varmasti mukaan.  
Kahvan hupulle ompelin puuvillaisesta nauhasta. Sen voi ommella myös hupussa käytetystä kankaasta. Kahva neulataan paikoilleen ja ommellaan päällyskappaleeseen ennen kaikkien kappaleiden yhdistämistä.  

Seuraava vaihe onkin sitten sivukappaleiden neulaaminen päällyskappaleeseen ja kaikkien kolmen kappaleen yhteen ompeleminen. Pyöristin hupun terävät kulmat ommellessa. Hupun kulmat kääntyvät ja asettuvat paremmin paikoilleen, kun saumanvaroihin leikataan pieniä lovia. 

Ompelin hupun vuorikappaleet pussiksi, käänsin sen nurin ja neulasin hupun sisäpuolelle sen alareunaan. Vuori neulataan ja ommellaan hupun alareunaan vinonauhan avulla. 
Suojahupun etupuolen voi koristella oman maun mukaan. Sivutaskuihin voi ommella pystysaumoja, joilla iso tasku jakautuu pienempiin lokeroihin.

Samoilla kaavoilla pystyy ompelemaan saumurille kantokassin, kun lisää huppuun pohjan. Kantokassin päällyskappaleeseen täytyy ommella vetoketju, napit tms. avattava ja suljettava, saumurin mentävä aukko.  

Saumurin alle voi ommella vielä myös alustan ja pussin, joka kerää kangassilpun.
Sen lisäksi, että suojahuppu näyttää hyvältä ja sopii sisustukseen, se suojaa saumuria pölyltä. Saumuria voi säilyttää esillä ja se on aina valmiina, kun ompeluinspiraatio iskee.


6 kommenttia :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Tulipa kiva! Helppoa kun sen osaa ja sinähän osaat :)
Ihanaa sunnuntaita sinulle!

Miia kirjoitti...

Hih, täytyy myöntää, että tähän työhön kului ompelulankaa pari rullaa. Tikkaamiseen tietysti joo, mutta myös siksi, että purin ja ompelin uudelleen moneen kertaan ennen kuin olin tyytyväinen lopputulokseen. ;)

Limonaria kirjoitti...

Täytyy sanoa, että aikamoista sinnikkyyttä ja huolellisuutta. Itselle tuottaa vaikeuksia noudattaa mm. kaavoja, kun into on projektissa ylimmällään ;)

Vanha Jäärä kirjoitti...

Mun on kans pitänyt tehdä suojahuppu ompelukoneelle kun alkuperäinen muovinen pussi, jossa lukee Singer, ei ole kovin tyylikäs. Ei satu olemaan muuta Ikean kassiakaan, kuin sellainen sininen, joten nää sun saumurihupun ohjeet tuli oikein tarpeeseen. Jos vaikka inspiroituisin esimerkin saatuani...jaa-a...

Miia kirjoitti...

Kaikkiin hommiin tarvitaan aina se oikea aika ja inspiraatio. Pitkään minäkin tätä suunnittelin tekeväni. ;)

Olihan se tekeminen oma hommansa, mutta harrastushommissahan ei tunteja lasketa.

Hankalinta saumurin hupun suunnittelussa oli mielestäni mittaus ja kaavoitus. Saumurit ovat niin epäsymmetrisen muotoisia ja muodot vaikeasti hahmotettavia, että sopivan kokoisen kaavan tekeminen oli vähän työlästä. Toisaalta huppu saa ollakin vähän väljä.

Parasta oli se, että hupun suunnittelussa sai käyttää mielikuvitusta ja toteuttaa ihan oman näköisen version. Kivaa oli myös googlailla erilaisia toteutuksia ja poimia niistä ideoita.

Tsemppiä! Kyllä se siitä lähtee, kun alat miettiä millaiset haluaisit. :)

Miia kirjoitti...

Etsin ensin valmiita huppuja, kasseja ja koteloita ompelukoneelle ja saumurille. Valitettavasti valikoima oli aika suppea, eikä sopivaa löytynyt valmiina. Piti sitten lähteä itse suunnittelemaan ja tekemään, siitä se sitten lähti. ;)

Tiedän mitä tarkoitat. Olisi niin mukavaa päästä näkemään jo valmis lopputulos, ettei malttaisi jokaista vaihetta tehdä niin säntillisesti "sääntöjen mukaan".

Lähetä kommentti