26.1.20

Sammalmätäs vatiin parvekkeelle


Oman sammalmättään voi tehdä vatiin tai laakeaan astiaan. Tarvitaan vain sopiva astia (vati, kulho, tarjotin, kattila...), kevytsoraa, sukkahousut, kukkamultaa ja sammalta.


Koska sammal ei vaadi kasvaakseen multaa, vadin pohjan voi täyttää kevytsoralla. Kevytsora on nimensä mukaisesti kevyttä ja sillä täytettyä suurikokoisempaakin istutusastiaa on tarvittaessa helppo siirtää.

Kevytsora kannattaa pakata sukkahousujen lahkeisiin ja solmia ne makkaroiksi, ettei sora sekoitu sen päälle tulevaan multakerrokseen. Kevytsoramakkaroilla saa jo muotoiltua vatiin kummun. Kummun pyöreä muoto viimeistellään kukkamullalla. Multaa kannattaa kostuttaa hieman suihkepullolla, että se on helpommin muotoiltavissa.


Kummun päälle levitetään matto sammalta. Jos mahdollista, kummun päälle levitettävä sammal saa olla yhtenäisenä mattona. Silloin siitä tulee heti tiivis ja yhtenäinen. Omalta pihalta sammalta saa ottaa vapaasti, muualta maanomistajan luvalla.

Sammalmätäs ei tarvitse juuri hoitoa, mutta liian aurinkoisella paikalla se kuivuu ja ruskistuu nopeasti. Mätästä kastellaan silloin tällöin suihkepullolla sumuttamalla. Mätäs kannattaa sijoittaa mieluiten katon alle suojaan sateelta, varsinkin jos astiassa ei ole reikää pohjassa.


Sammalmättään voi koristella oman maun mukaan esim. oksilla, kävyillä jne.

0 comments :

Lähetä kommentti