21.12.12

Maalattu säilytyslaatikko


Spray-maalasin puisen säilytyslaatikon mustaksi. Puunvärisenäkin oli ihan kiva, mutta musta vaan on jotenkin "ryhdikkäämpi" ja "särmikkäämpi" väri.

Tällaisia puulaatikoita pystyy itsekin nikkaroimaan. Pohjaan vanerilevy, neljä tukirimaa pystysuoraan ja kolme rimaa joka sivulle vaakasuoraan. Haluttuun mittaan sahatut rimat liimataan ja naulataan kiinni toisiinsa. Laatikoita voi nikkaroida erikokoisina, eri säilytystarkoituksiin.    


Puulaatikoita voi antaa myös lahjaksi. Laatikkoon voi kerätä ja pakata lahjaksi annettavia asioita. Valmiin kokonaisuuden voi paketoida sellofaaniin.


20.12.12

Klipseillä kortit seinälle


Kortteja ym. kuvia voi kiinnittää seinälle klipseillä. Seinään hakataan naula ja klipsi ripustetaan renkaastaan naulaan.


Kuvagalleriaan on helppo vaihtaa uudet kortit, valokuvat, lasten piirrokset jne. Klipseillä seinän voi kiinnittää myös muistilaput, kirjeet, laskut, pääsyliput, kuitit yms. muistettavat asiat. 

Näin joulun aikaan klipseillä voi ripustaa joulukortit esille.  

Maalasin nämä alun perin metallinväriset klipsit mustiksi spray-maalilla. Erikokoisia ja -värisiä klipsejä saa ostaa kirjakaupoista ja muista askartelu- ja toimistotarvikkeita myyvistä myymälöistä. Klipsejä voi koristella esim. teipeillä, papereilla ja kankailla kuten täällä on tehty.


19.12.12

Neulottu joulunpunainen tiskiliina


Neuloin oikeilla ja nurjilla silmukoilla joulunpunaisen tiskiliinan bambu/puuvillalangasta. Reunat on neulottu helmineuleena, korinpohjakuvio syntyi vuorottelemalla oikeaa ja nurjaa neuletta. 


Käytin Schachenmayr smc -lankaa (Bamboo/Cotton). Lankaa myydään 50 g:n kerissä. Materiaali on 50 % puuvillaa ja 50 % bambua. Väri on 31 rubin.

Lankaa tiskiliinaan kului puolet kerästä eli n. 25 g. Neuloin puikoilla nro 3,5.


Tein aikaisemmin tiskiliinan virkkaamalla. Postaus isoäidinneliön mallilla virkatusta tiskiliinasta löytyy täältä.  

15.12.12

Nappitarjotin


Tuunasin aikaisemmin puisen nappilautasen ja ripustin sen seinälle. Tein samalla idealla toisen vähän suuremman puisen nappilautasen tarjottimeksi. 


Tällä kertaa annoin tarjottimen jäädä puupinnalle. Poraaminen onnistui paremmin, kun olin jo yhteen nappilautaseen harjoitellut

Koska tämän tarjottimen rei'istä tuli siistit, reunoja ei tarvinnut korjata kittaamalla eikä kittauksen päälle tarvinnut maalia. Puisen tarjottimen voi käsitellä maalaamisen lisäksi petsaamalla, vahaamalla, öljyämällä jne. 


Napinreiät saa kohdistettua paikoilleen, kun piirtää reikien paikat ensin ruutupaperille ja käyttää sitä kaavana. Kun reikien kohdat on merkattu paikoilleen, reikien poraaminen on helpompaa. Tarjottimesta saa napin myös piirtämällä napinreiät esim. tussilla, jos ei raaski porata reikiä puulautasen läpi.


24.11.12

Riihimäen ja Karhulan lasipurkit sisustuksessa


Lasisia säilöntään tarkoitettuja purkkeja valmisti Riihimäen Lasi Oy sekä Karhulan lasitehdas. Lasitölkkejä on valmistanut myös Viialan lasitehdas. 

Lasipurkkeja tehtiin erikokoisina (ainakin 1-, 2-, 3-, 5- ja 10-litraisina) ja eri tuotenimillä. Riihimäen Lasi Oy:n valmistamia tölkkejä ovat mm. Ihanne, Ilves, Keittiötölkki, Kodin tölkki, Neliapila ja Tynnyri. Karhulan lasitehdas valmisti Karhu-, Kontio-, Ursus- sekä Martta-tölkkejä.

Lasipurkkeja valmistettiin vihertävinä, sinertävinä ja kirkkaina. 

Vanhat lasitölkit ovat kivoja ja käteviä säilytysastioita, kannella tai ilman. Purkkeja voi käyttää eri tavoin sisustuksessa.


Keittiössä purkeissa voi säilyttää: 

- kuiva-aineita, kuten sokeria, jauhoja, pastaa, riisiä, muroja, mysliä...
- teetä, kahvipapuja...
- hedelmiä, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, papuja, siemeniä...
- keksejä, pipareita...
- karkkeja


Tölkeissä säilyvät myös:

- keittiövälineet, kuten ruokailuvälineet, kauhat, paistolastat jne.
- piparimuotit, pienet leivosvuoat


Vanhoja lasipurkkeja voi käyttää maljakkona ja kynttilälyhtyinä. Niihin voi laittaa jouluvalot tai ulkotulia.



Purkkeihin voi koota koristeeksi

- käpyjä 
- kiviä 
- hiekkaa
- simpukankuoria

Tölkkeihin voi tehdä pieniä terraarioita. Niihin voi istuttaa esim. mehikasveja. 

Lasisissa purkeissa voi säilyttää myös askartelu-ompelu- ja toimistotarvikkeita. 

Vanhoja lasitölkkejä voi ostaa kirpputoreilta, antiikkiliikkeistä, vanhan tavaran liikkeistä, huuto.netistä jne.  


17.11.12

Pitsiä kehyksissä


Korut voi ripustaa seinälle taulun kehyksiin, kun niihin pingottaa ensin harvaa pitsikangasta. Harva pitsinen valoverho sopii tähän tarkoitukseen hienosti.

Tästä pitsisestä valoverhosta olen ommellut aiemmin pesupussin ja päällystänyt sillä muistikirjan kannet


Pitsitaulun tarvikkeet:

- taulun kehys
- maalia
- pitsiverhoa
- sakset
- niittipistooli

Ostin tämän puisen (32x37 cm) kehyksen edullisesti kirpputorilta. Maalasin sen spray-maalilla valkoiseksi.


Pitsiverhoa tarvittiin kehystä pienempi pala (30x35 cm). Leikkasin verhosta palan sopivasta kohtaa ja kohdistin kuvion kehyksen keskelle. Pingotin pitsiverhon kehykseen ja niittasin sen niittipistoolilla kiinni. Verhokangas oli valmis kiinnitettäväksi sellaisenaan, sen reunoja ei tarvinnut siksakata, koska ne eivät purkaudu.




Kaunis pitsi kehyksissä sopii seinälle tauluksi sellaisenaan. Myös käsin virkattuja pitsiliinoja voi kehystää tauluiksi.


13.11.12

Matonkuteiden värjääminen ja leikkaaminen


Värjääminen on kätevä keino saada haluamansa väristä matonkudetta materiaaliksi erilaisiin kudonta- ja virkkaustöihin.


Värjäsin vanhat valkoiset puuvillalakanat pesukoneessa pinkeiksi. Käytin värjäämiseen Dylonin pesukoneväriä nro 29 Flamingo Pink. Dylon pesukonevärien värikartta löytyy täältä.

Täältä löytyy ohjeet ja vinkit, miten pesukonevärejä käytetään


 Suorakulmaiset lakanat oli helppo ja nopea repiä kapeiksi suikaileiksi. Pyöristin päiden kulmat leikkaamalla. Pyrin repimään lakanat yhtenäisiksi suikaleiksi, ettei viimeistelyvaiheessa tarvitse päätellä lukemattomia kuteen päitä
 

Kerin kuteet kerälle ja nyt vaan etsimään mallia ja ohjetta virkatulle matolle.
  


11.11.12

Nappilautanen seinälle


Keksin tuunata puisesta lautasesta vähän hauskemman.

Porasin lautaseen neljä reikää, jotta se näyttää napilta. Aloitin poraamisen pienellä poranterällä ja vaihdoin muutaman kerran aina isompaan terään. Tämä siksi, ettei pieni puulautanen halkea, jos siihen poraa liian ison reiän heti kerralla.

Poraaminen onnistui muuten hyvin, mutta porattujen reikien viereen tuli muutama lohkeama. Kittasin kolot ja lohkeamat siisteiksi. Hioin lautasen kittaamisen jälkeen sileäksi puun syiden suuntaisesti. Nappiin porattujen reikien reunat sai hiottua, kun kiersi hiomapaperipalan reikään sopivaksi rullaksi. Pyyhin hiontapölyn ja maalasin hiotun napin mustalla spray-maalilla pariin kertaan. 

Ohjeita spray-maalaamiseen löytyy täältä.


Lopuksi pujotin ja solmin napin reikiin pakettinarua ompeleiksi. Reikiin voi laittaa erilaisia nauhoja, pitsiä, matonkudetta yms. riippuen siitä, minkä tyylisen seinälautasesta haluaa. Napin reikiin pujotettu naru/nauha toimii samalla ripustuslenkkinä.

Napin muotoiset seinälautaset sopivat koristeiksi esim. ompeluhuoneeseen. Erikokoisista ja -värisistä napeista voi koota seinälle kollaasin. 

Napin voi ripustaa seinälle esim. naulaan myös reiästään ilman nauhoja. Lautasen voi silloin ottaa seinältä käyttöön tarjottimeksi, alustaksi jne.


8.11.12

Nappimagneetteja


Olin ostanut Tiimarista erivärisiä muovisia nappeja 10 kpl/pss. Maalasin ja liimasin nappeja lastenruokapurkkien kansiin. Täällä lisää juttua purkeista ja niiden kansien tuunauksesta.  

Lopuista mustalla spray-maalilla maalaamistani napeista askartelin jääkaappimagneetteja. 

Koristelin napit ompelemalla niihin lankaa ja pitkiä tulitikkuja. Ideana, että napit näyttävät siltä kuin niiden ompelu olisi jäänyt vähän kesken...   

Lopuksi liimasin nappien taakse pikaliimalla magneetit.




6.11.12

Pitsiverhosta pesupussi


Päällystin pitsisellä valoverholla aikaisemmin muistikirjan kannet. Tällä kertaa ompelin verhokankaasta pesupussin.


Leikkasin valoverhosta 50x70 cm palan niin, että verhossa jo valmiina ollut nauhakuja tuli pussin yläreunaan.  

Siksakkasin ensin leikkaamani palan reunat, etteivät ne pääse purkautumaan pesukoneessa pyöriessään. Sen jälkeen taitoin palan kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain. Ompelin pohjan ja toisen pitkän sivun, jolloin palasta tuli pussi. 


Käänsin pussin oikein päin ja pujotin hakaneulan avulla pussin suun nauhakujaan nyörin. Nyörin päät tulivat ulos nauhakujasta pitsiverhossa olevien reikien kautta. Pujotin nyöriin stopparin, solmin nyörien päät yhteen ja pesupussi oli valmis käyttöön.


Pesupussi kestää ainakin 40 asteisen pesuohjelman. Vielä en ole kokeillut, miten pussi selviää korkeammissa pesulämpötiloissa.

Pitsisestä valoverhosta ommeltua pussia voi käyttää myös kaikenlaisten tarpeellisten pikkutavaroiden säilyttämiseen.      


29.10.12

Lastenruokapurkkien tuunaus



Näin se tehdään:

1. Poistetaan purkeista etiketit
2. Maalataan purkkien kannet kertaalleen spray-maalilla
3. Ostetaan Tiimarista isoja muovisia nappeja (10 kpl/pss)
4. Liimataan napit purkkien kansiin
5. Maalataan kansiin liimatut napit ja kannet vielä kertaalleen spray-maalilla


 

22.10.12

Säilyketölkeistä lyhtyjä


Metallisista säilyketölkeistä saa pienellä vaivalla askarreltua tuikkulyhtyjä. Tutoriaali lyhtyjen tekemiseen löytyy täältä.



Tarvikkeet:

- säilyketölkkejä
- vettä
- pakastin
- vasara
- naula tai piikki
- pätkä metallilankaa (alumiini- tai rautalankaa)
- pihdit
- maalia   
- tuikkuja

Kun olin avannut ja tyhjentänyt säilyketölkin, liotin sitä muutaman tunnin vedessä irrottaakseni etiketin. Sen jälkeen täytin tölkin vedellä ja laitoin pakastimeen jäätymään. Kun tölkki oli jäätynyt umpeen, sitä pääsi koristelemaan.

Käytin reikien tekemiseen isoa naulaa ja vasaraa. Piirsin ensin tölkin kylkeen ohuesti tussilla kuvion, jonka jälkeen naputtelin kuvion kohtaan naulalla reikiä. 

iseen tölkkiin oli helppo naputella reikiä. Tölkin kylkeen voi suunnitella monimutkaisemmankin pitsikuvion. Kuvio tulee kauniisti esiin, kun lyhdyssä palaa tuikku.


Naputtelin vielä reiät tölkin reunoihin lyhdyn sankaa varten. Väänsin alumiinilangasta sangan ja kiinnitin sen tölkin reunojen tekemiini reikiin. Annoin jäisen lyhdyn sulaa ja kuivua. Lopuksi maalasin lyhdyn sankoineen valkoisella spray-maalilla.  

Lyhtyjä voi ripustaa ulos puutarhaan, terassille tai parvekkeelle tuomaan valoa pimeisiin iltoihin. Lyhdyt näyttävät hyvältä, kun niitä on useita valaisemassa ja tuomassa tunnelmaa.


9.10.12

Murolaatikoista lehtikoteloita


Isoista pahvisista murolaatikoista saa askarterreltua lehtikoteloita päällystämällä ne tapetilla. Leikkasin tapetit ja murolaatikot lehtikotelon muotoon. Sen jälkeen liimasin tapetit EriKeeperillä murolaatikoihin. Helppoa ja edullista! :)  







Tapetti kannattaa kohdistaa niin, että kaikkien lehtikoteloiden kuviot ovat samalla kohdalla. Kotelot näyttävät viimeistellymmiltä vierekkäin, kun tapetin kuvio jatkuu siitä mihin se edellisessä kotelossa on jäänyt. 

Samalla idealla voi päällystää kannellisia kenkälaatikoita sisustukseen sopiviksi säilytyslaatikoiksi.  


7.10.12

Monikäyttöinen pikkupenkki


Pienet monikäyttöiset huonekalut ovat käteviä pienissä ja ahtaissa tiloissa. Ne vievät vain vähän tilaa ja soveltuvat monenlaisiin erilaisiin käyttötarkoituksiin.


Tässä muutamia esimerkkejä, mihin kaikkeen pientä puista pirtin penkkiä voi eri huoneissa käyttää: 

Olohuoneessa sohvapöytänä, sivupöytänä, rahina tai tv-tasona
Penkille voi laittaa huonekasveja tai sille voi kasata kirjoja ja lehtiä
Kylpyhuoneessa istuimena ja laskutilana
Eteisessä istuimena esim. kenkiä puettaessa
Kotiin tultaessa eteisen penkille voi laskea kauppakassin
Penkin avulla yltää paremmin keittiön ja eteisen yläkaapeille  
Keittiössä ylimääräisenä istuimena pöydän päässä
Makuuhuoneessa yöpöytänä
Parvekkella istuimena, sivupöytänä tai kukkapöytänä

Penkin voi maalata sisustukseen sopivaksi ja sen päälle voi ommella mittojen mukaan pehmusteen.



6.10.12

Maalattu puinen korurasia


Kansallisromanttinen goes moderni eli miten uudistetaan vanha puinen rasia tälle vuosikymmenelle. 

- Maalataan se mustaksi! :D  


Kannellinen korurasia...


...mustaksi maalattuna


Lakattu puinen rasia ennen maalaamista


Maalaamalla voi uudistaa vanhoja esineitä. Pienet esineet on helppo maalata spray-maalilla. Valittu väri muuttaa esineen tyyliä esim. musta saa esineen näyttämään modernilta, valkoinen romanttiselta. 


2.10.12

Pokkarinkannet kierrätysnahasta


Netistä löytyi tällaiset hauskat nahasta ommellut teemukin muotoiset pokkarinkannet. Kokeilin, osaisinko tehdä itse samanlaiset kierrätysnahasta. Tällaiset niistä sitten tuli.  :)



Teemukin muotoiset pokkarinkannet kierrätetystä nahasta


Tarvikkeet:

- pala nahkaa
- kaava
- viivain
- kangasliitu
- sakset
- silitettävää tukikangasta
- silitysrauta
- ompelukone
- ompelulankaa
- pätkä narua teepussin naruksi

 
Kaava ja tarvittavat kappaleet


Näin se tehtiin:

1. Piirsin teemukin kaavan pokkarin mittojen mukaan
2. Jäljensin teemukin ääriviivat kaavan mukaan kangasliidulla nahan nurjalle puolelle
3. Leikkasin kappaleet ääriviivoja pitkin irti
4. Leikkasin palan tukikankaasta suurimman nahkakappaleen mallin mukaan 
5. Silitin tukikankaan suurimman kappaleen taakse
6. Asettelin nahkakappaleiden nurjat puolet (ja teemukin korvat) vastakkain
7. Ompelin osat päältä yhteen kannen ympäri
8. Leikkasin nahasta oikean teepussin kokoisen kaksinkertaisen kappaleen
9. Ompelin kaksinkertaisen teepussin reunat päältä kiinni toisiinsa, samalla naru kiinnittyi teepussin sauman väliin
10. Tikkasin teepussin narun kiinni kansien alareunaan  
11. Siistin terävillä saksilla kansien reunat


Teepussi toimii kirjanmerkkinä


Kansista kannattaa tehdä pokkaria reilusti suuremmat, että paksumpikin kirja mahtuu ja on helppo sujauttaa kansiin. Pokkari säilyy kansissa siistinä ja puhtaana mukana laukussa esim. matkoilla. Niin, ja näyttäähän se hyvältä yöpöydällä, kun siinä on hauskat ja sisustukseen sopivat kannet. :D 



Lukeminen kannattaa aina! ;)