15.5.12

Ommeltu säilytys-/kesäkassi


Käännettävän kesäkassin kaavan voi tulostaa tai noutaa Finlaysonin myymälöistä. Kääntökasseja voi tehdä erilaisista kankaista eri säilytystarkoituksiin tai kesäkassiksi (rannalle, retkelle, torille, kauppaan...). Kaava on hyvä peruskaava, jota voi muokata oman tarpeen mukaan.


Ostin kirpparilta edullisesti pitkän mustan kasarimallisen nahkatakin. Leikkasin takin osiin saadakseni siitä materiaalia ompelutöihin. Nahka on kallista ostaa uutena, mutta kirpparilta sitä voi saada edullisesti, kun etsii käyttötarkoitukseen sopivia nahkavaatteita. Kannattaa valita pehmeää ohutta nahkaa, jota pystyy ompelemaan kotikäyttöön tarkoitetulla ompelukoneella.


Nahka on materiaalina kestävä ja pitkäikäinen. Se pehmenee ja paranee vanhetessaan. Nahkaa voi hoitaa nahan käsittelyaineilla, mutta pieni kuluneisuuskin näyttää hyvältä. Toimii siis kierrätettynä.

Takin kanssa kuvassa myös niittivyö, josta irrotin niitit askarteluun ja tuunauksiin. Niiteillä voi somistaa esim. asusteita ja sisustustekstiilejä rokimpaan tyyliin.


Leikkasin paloista ommellun nahkatakin helmasta 2 kappaletta jäljentämäni kaavan mukaan. Nahkatakissa olleet tikkaukset ja valmiiksi ommellut saumat tulivat mukaan kappaleisiin. Hyödynsin myös takista irrottamani vuorin. Leikkasin samalla kaavalla 2 kappaletta vuorikankaasta. Irrotin takista myös napit sekä nahkaiset nappilenkit ja säästin ne myöhempää käyttöä varten.

Ompelin kassin vuorineen ohjeen mukaan. Ompelu sujui muuten ihan hyvin, paitsi että jossain vaiheessa vuorin ompelua vanha kauan palvellut Husqvarnani hyytyi ja alkoi SAVUTA! Annoin koneen jäähtyä hetken ja kun jatkoin ompelua, kaikki sujui taas hyvin. Paksun nahan ompelu taisi käydä vähän ompelukoneeni voimille...

Kassin tekemisessä sattui toinenkin kommellus. Leikkasin vahingossa liiankin terävillä saksilla vuorikappaleen keskelle loven. Siksakkasin loven kiinni, ettei vuori purkaudu. Peitin loven applikoimalla sen päälle nahasta leikatun sydämen. Kassin sisäpuolella vuorissa on nyt siis sydämen muotoinen nahkapaikka. :D


Tästä kassista ei tullut ohjeen mukaista kääntökassia, koska ompelin toiselle puolelle vuorin. Nahka on materiaalina paksua ja jäykkää, joten toisen puolen täytyy olla ohuempaa kangasta, ettei kassista tule liian paksu ja "tönkkö". Kääntökassia varten kannattaa valita ohuemmat samanpaksuiset kankaat.

En kiinnittänyt niittejä tähän kassiin, vaikka ne olisivat hyvin mustaan nahkaan sopineetkin. Keksin niiteille kyllä vielä käyttöä myöhemmin.  


Kassin suuaukkoon olisi voinut ommella nahkatakista irrottamani nappilenkin ja napin kassin sulkemista varten. Sisäpuolellle vuoriin voi halutessaan ommella sisätaskuja ja lenkin avaimille. Kassin perusmallia voi muokata oman mielen ja tarpeen mukaan.

Kasseja voi ommella eri materiaaleista ja sisustukseen sopivista kankaista. Koukuissa ja naulakoissa (eteisessä, vaatehuoneessa, mökillä...) roikkuvissa kasseissa voi säilyttää monenlaista tavaraa. Kassin materiaalin voi valita sen käyttötarkoituksen mukaan.

10 comments :

AT kirjoitti...

Ihana laukku! Ostinkin juuri UFF:in europäiviltä pitkän mustan nahkatakin lasten tossuja ja muita projekteja varten. Tämä vaikuttaisi lupaavalta työtä tehdä vaihteeksi ihan itselleni jos ompelukoneeni vain kestää. Tulisipa siitä vielä näin siisti...

Miia kirjoitti...

Kiitos. Laukku oli helppo, nopea ja kiva tehdä. Mietin täällä myös, mitä muuta nahkapaloista voisi tehdä. :)

Anonyymi kirjoitti...

Ihana laukku - nahka on tosiaan niin arvokas ja hyvä materiaali, että olisi sääli, jos se ei tulisi loppuun käytetyksi.

Miia kirjoitti...

Kiitti. :) Parasta nahassa on, kun voi käyttää kaikki pienimmätkin palat, kun ompelee niitä yhteen. Eikä tarvitse huolitella reunoja, kun ei purkaudu. ;)

Pivikki / Onnenmuruja kirjoitti...

Kassin kaava odottaa kankaita täälläkin :) Joskohan koneelta toiselle, eli ompelukoneelle menisi.

Ps. olen sinun uusi lukijasi :)

Kivaa kevättä <3

Miia kirjoitti...

Niinpä. Nyt on vaan ollu niin aurinkoista ja lämmintä ulkona, ettei oikein malttais sisällä ommella. ;)

Tervetuloa menoon mukaan! Kiitos sitä samaa. :)

Roosajulia kirjoitti...

Aivan ihana kassi :) Mistä saisi kaavat?
Sait minusta juuri lukijan, olen tässä lukenut koko blogin yhdeltä istumalta :DD

Miia kirjoitti...

Kiitos ja tervetuloa lukijaksi! :)

Kaava löytyy linkistä "kaavan" postauksen ensimmäiseltä riviltä (tai: http://dev.kirnauskis.com/finlayson-stage/kesa/kaavat/kaantokassi_A4.pdf).

Anonyymi kirjoitti...

ompa upee! Pitää varmaan lähtee kirppareita kiertelemään kierrätyskankaiden toivossa.

Miia kirjoitti...

Kirpparilta löytää hyvää materiaalia kaikenlaiseen askarteluun, eikä maksa paljon. Ei haittaa, jos ei aina onnistukaan, kun materiaalitkaan eivät olleet kalliita. :)

Lähetä kommentti