30.1.14

Ommeltu verhokappa


Ompelin Finlaysonin Kaulaketju-kankaasta 11-vuotiaan tytön huoneeseen verhokapan. Aiemmin ompelin samasta kankaasta uuden varjostimen vanhaan kattolamppuun




Ikkunan leveys on karmeineen mitattuna 157 cm ja verhotangon pituus 180 cm. Kangasta oli 250 cm, käytin sen verhon leveyteen. Korkeutta kapalle tuli 46 cm. 

Ompelin ensin kapan sivusaumat, sitten alareunan ja yläreunan. Kappaverhon yläreunaan ompelin rypytysnauhan, jonka naruilla kiristin verhon laskoksille. 

Silitin valmiin verhon ja ripustin sen tankoon rypytysnauhassa olevien lenkkien läpi pujottamalla.  




 Kappaverho oli helppo ja nopea ommella, tarvitsi ommella vain suoraa saumaa. Itse ompelemalla saa sellaiset verhot kuin haluaa, sopivan mittaiset ja haluamastaan kankaasta. 

Kangasta on vielä verhon ja varjostimen ompelun jälkeen runsaasti jäljellä. Siitä voi ommella huoneeseen vielä jotain pientä esim. kangaskoreja, koristetyynynpäällisiä, kangastauluja, kankaalla voi päällystää tuolin istuinosan jne. 




Olin värjännyt aiemmin vanhoja lakanoita ja virkannut niistä maton. Se sopii nyt hyvin huoneeseen ja väreihin. :)


29.1.14

Liesimustalla käsitelty puuhella


Tiesittekö, että valurautaisen puuhellan liesitason saa puhdistettua ja suojattua Liesimustalla?


Ainetta on käytetty puuliesitasojen, valurautakamiinojen, takan luukkujen, nokiluukkujen, uuninluukkujen sekä sähkölevyjen puhdistamiseen jo 1900-luvulta asti.


Kokeilin Liesimustaa ja totesin, että aine todellakin toimii!

Valurautaisten levyjen ruoste on poissa, liesitasossa on suojaava pinta ja se on väriltään tasaisen musta. Suosittelen, jos tällaista satutte tarvitsemaan!

28.1.14

Varjostimen päällystäminen uudella kankaalla


Vanha valaisin saa uuden elämän, kun sen varjostimen kankaan vaihtaa uuteen. Muumi-aiheinen kangas sai väistyä, koska oli jo haalistunut ja aikansa elänyt. 11-vuotias kaipasi huoneeseensa väriä ja tästä kankaastahan sitä löytyy. ;)

 Valaisimen uusi kangas on Finlaysonin alesta ostettua paksumpaa Susanna Sivosen suunnittelemaa Kaulaketju-puuvillakangasta.




Mittasin ensin vanhan kehikon ympärysmitan. Lisäsin mittaan 2 cm saumanvarat. Mittasin kehikon korkeuden ja lisäsin siihenkin sauman- sekä käänteenvarat.

Leikkasin kankaasta mittojen mukaan kappaleen, siksakkasin sen reunat ja ompelin sivulta renkaaksi. Käänsin kankaan alareunan ja ompelin siihen kujan kuminauhalle niin, että reunaan jäi rimpsu. 

Pujotin kuminauhan kujaan ja kiristin lampun alareunan napakasti kehikon päälle. Ompelin kuminauhan renkaaksi ja piilotin sen kujan sisälle.




 Seuraavaksi ompelin varjostimen yläreunan. Käänsin siksakkaamani reunan ja ompelin kuminauhakujan suoraan kankaan reunaan ilman rimpsua. 

Pujotin kuminauhan kujaan ja kiristin kankaan pussiksi. Jätin yläreunaan aukon, josta valaisimen johto mahtui läpi. Solmin kuminauhan sopivalle kohdalle ja piilotin päät kujan sisään.

Vedin ompelemani varjostinkankaan alakautta kehikon päälle. Muotoilin kankaisen varjostimen kehikkoon sopivaksi ja kiinnitin varjostimen lampunripustimeen. Ruuvasin valaisimeen vielä uuden lampun ja kiinnitin uudistuneen valaisimen kattoon.




Valaisimesta tuli kuin uusi. Kangas sopii hyvin 11-vuotiaan tytön huoneeseen ja siellä olevaan punaruskeaan tiiliseinään. 

Samalla idealla voi tehdä erityylisiä kangaspäällysteisiä valaisimia eri huoneisiin. Esim. romanttiseen tyyliin kehikon voi päällystää valkoisella pitsisellä valoverholla.

 

27.1.14

Tilantuntua isolla peilillä


Meillä on yläkerrassa makuuhuoneen yhteydessä parin neliön kokoinen wc. Altaan päällä oleva peili on tehty laatoitukseen upotetuilla 15 x 15 cm kokoisilla palapeileillä. Paloista kootulle peilille tulee kokoa yhteensä 45 x 45 cm.

Ostin Ikeasta 60 x 60 cm Kolja-peilin. Kiinnitin sen vanhan peilin päälle kaksipuolisilla tarratyynyillä. Pieni muutos, mutta mielestäni onnistunut. Isompi yhtenäinen peili tuo tosiaan tilantuntua pieneen tilaan.

Peilin kiinnittämiseen ei tarvittu poraa, eikä ruuveja. Ehjiä laattoja ei tarvinnut rikko poraamalla niihin reikiä ruuveille. 

Ohut kehyksetön peili sopii tilaan myös siksi, että valaisimen alla olevan pistokkeen kannen saa yhä avattua, vaikka peili tulee osittain sen alle.

     

Jälkeen:




Ennen:





24.1.14

NCC:n Ideavihko


Olen päässyt mukaan rakennuskonserni NCC:n Ideavihkoon. Ideavihkoon on koottu linkkejä mm. verkkokauppohin, antiikkiliikkeisiin, kirpputoreihin ja blogeihin, joista ammentaa inspiraatiota NCC Tähtikotien sisustamiseen. 



Kuva: www.ncc.fi

 Ideavihkosta löytyi muutama kiva blogi, joissa en ollut aiemmin vieraillutkaan. :)


23.1.14

Kätevät puulaatikot


Näistä Bauhausista ostamistani ja valkoisiksi maalaamistani puulaatikoista on ollut moneksi. Ensin ne toimivat yksiössä kirjahyllynä, väliaikaisasunnossa varastolaatikoina ja nyt olen keksinyt niille taas uusia käyttötarkoituksia. 
 






Tästä tuli keittiön hellan eteen polttopuulaatikko.







Näihin keittiön alakaappiin sijoittuneisiin laatikoihin kerätään poltettaviksi tarkoitetut sanomalehdet ja pahvit.







Nämä puulaatikot päätyivät kodinhoitohuoneen altaan alle 
pesu- ja puhdistusaineiden säilytyspaikaksi.


Monikäyttöisiä tavaroita ja kalusteita voi kierrättää tarpeen ja tilanteen mukaan käyttötarkoituksesta toiseen. :)


21.1.14

Puisten keittiövälineiden öljyäminen


Uuden kodin keittiö alkaa olla jo järjestetty. 
Keittiöaiheinen postaus siis tulossa. :)

 Huomasin leikkuulaudan kärsivän kuivuudesta, joten käsittelin sen kahteen kertaan kylmäpuristetulla pellavansiemenöljyllä. Hieroin öljyä puisen leikkuulaudan pintaan rievulla, annoin imeytyä ja käsittelin uudelleen. Toisen öljyämiskerran jälkeen annoin taas imeytyä ja kuivua. Lopuksi pyyhin ylimääräisen öljyn puun pinnalta. Samalla öljysin myös kaulimet, kauhat, lastat ym. puiset keittiövälineet.




Jos puisten keittiövälineiden ja -tarvikkeiden pinta on päässyt kulumaan ja tummumaan, sen voi hioa hienolla hiomapaperilla ensin kevyesti puhtaalle puupinnalle ennen öljyämistä. 

Puupintojen öljyäminen ja yleensäkin välineiden hoitaminen lisää niiden käyttöikää. Pellavansiemenöljy sopii hyvin ruoanlaittovälineiden öljyämiseen, koska se on luonnontuote ja sitä käytetään ruoanlaitossa muutenkin.


15.1.14

Lähtötilanne uudessa kodissa


Saimme tänään avaimet uuteen kotiin. Pääsin päivänvalossa räpsimään kuvia tyhjästä asunnosta. Tässä siis lähtötilanne, josta lähdemme meille uutta kotia tekemään.  

Aikaisemmat omistajat ovat purkaneet tontilta v. 1929 rakennetun talon ja rakentaneet tilalle uuden laajennuksineen vuosina 1988 - 1995. Talon aikaisempi omistaja ja rakentaja on ammatiltaan kirvesmies. Talo on rakennettu huolella ja rakentamisessa on tehty luovia ratkaisuja. Rakentamiseen on käytetty paljon kierrätysmateriaaleja.

Aiomme tehdä talosta itsemme näköisen vanhaa kunnioittaen ja mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. 

Esittelen talon, koska jatkossa tulette näkemään postauksia ja kuvia
sisustusideoineen ja -vinkkeineen täältä.



Esittelykierros alkaa alakerrasta, näkymä eteisestä keittiöön ja olohuoneeseen.



Keittiö, jossa on...



...puuhella.


 

Olohuoneessa lisälämpöä antaa kaakeliuuni.



 Alakerrassa on myös pieni tiiliseinäinen makuuhuone...

 

...kodinhoitohuone...



 ...vaatehuone...


 
 ...kylpyhuone...



 ...ja sauna.



Eteisestä kierros jatkuu yläkertaan.



Yläkerrassa on aula.



Aulasta pääsee makuuhuoneeseen, josta löytyy takka.



Yläkerrassa on talon levyinen parveke.




Muuttopuuhissa ollaan oltu jo jonkin aikaa, siitä on johtunut tämä blogihiljaisuuskin. 

Tee-se-itse -aiheisia ideoita ja vinkkejä on taas pian tulossa, 
kunhan asetumme taloksi uuteen kotiin. :)