21.2.14

Vaatehuone portaiden alle


 Portaiden alla on usein hukkatilaa, jolle ei oikein keksi käyttöä. Päädyimme tekemään tilasta vaatehuoneen, jossa voi säilyttää harrastuksiin liittyviä ja muita harvemmin käytettyjä vaatteita ja kenkiä. Koska portaat ovat umpiportaat, niiden alla olevat tavarat piilotuvat tilaan hyvin eivätkä näy askelmien välistä, kuten avoportaissa.
Ensin eteisestä purettiin 3-osainen kaapisto ja tilalle asennettiin avonaulakko. Eteinen avartui ja portaiden alle pääsy helpottui huomattavasti.
  Portaiden alla oleva tila on 185 cm leveä. Elfan valikoimasta löytyi 183 cm pitkä vaatetanko, joka sopi sellaisenaan kiinnitettäväksi seinästä seinään. Jos valmiiksi sopivan mittaista vaatetankoa ei löydy, pidemmän tangon voi sahata rautasahalla lyhyemmäksi. Keskimmäinen kattoon ruuvattava kiinnike löytyi myös Elfan valikoimasta, sivukiinnikkeet ideoimme ja toteutimme itse.
 Koska vaatetangon täytyy kannatella painavia vaatteita ja varusteita, ruuvasimme tangon päiden pidikkeiksi pätkät tukevasta puupalkista. Valkoiseksi maalattujen palkkien keskelle porasimme hieman vaatetangon halkaisijaa (25 mm) isommat reiät (26 mm). 
Pujotimme keskimmäisen kiinnikkeen tankoon ja sen jälkeen palkit molempiin päihin. Ruuvasimme palkin tankoineen molemmista päistä yllä olevaan portaiden tukipalkkiin. Tangon olisi voinut kiinnittää myös palkilla seinään, mutta koska seinä on levyä, päädyimme ruuvaamaan sen jämäkämpään tukipalkkiin.   
Vaatetanko on tukeva, pysyy lujasti paikoillaan ja kannattelee paljon tavaraa. Keskellä oleva kattoon ruuvattu kiinnike pitää tangon suorana, eikä anna sen taipua notkolle.
 Pitkälle vaatetangolle mahtuu ripustamaan paljon vaatteita henkareissa. Henkareiden alla voi säilyttää esim. kenkiä kannellisissa laatikoissa. Laatikoita on helpompi siirrellä kuin irrallaan olevia kenkiä tilaa imuroitaessa.
 Portaiden alta saatiin valtavasti lisää säilytystilaa käyttöön. Tämäkään muutos ei vaatinut suuria investointeja, mittaamista ja suunnittelua sitäkin enemmän. Kannattaa miettiä ja valita itselle sopivin ratkaisu, joka parhaiten vastaa omia säilytystarpeita. Yksinkertaisin ratkaisu on monesti se paras. :)