22.5.14

Asuntomessujen Tonteri-talon terassikisa


Jyväskylään asuntomessualueelle rakenteilla olevan Tonteri-talon terassi toteutetaan Asuntomessujen ja Deko-lehden järjestämän terassikisan voittajan suunnitelman mukaan. Kisaan kutsuttiin sisustusblogaajia ideoimaan ja suunnittelemaan kesäterassin sisustusta. Olin yksi kutsutuista ja otin haasteen mielelläni vastaan.
Kilpailuideat esitellään Asuntomessujen Facebook-sivuilla, jossa voi käydä tutustumassa ideoihin ja tykkäämässä mielestään parhaasta suunnitelmasta. Äänestys on käynnissä 2. - 18.6.2014. Lopullisen voittajan valitsee Asuntomessujen oma raati.
 Pohjapiirroksen ja osallistumisohjeiden mukana tuli lisätietoa talosta ja terassista. Terassin leveys on 12,5 m, talonvierustan reuna on katettu n. 1,2 m leveydeltä ja terassin lattian materiaali on ProFi Deck -komposiittia.
   Lähdin suunnittelemaan terassin sisustusta annettujen tietojen pohjalta. Toteutin suunnitelmani leikkaamalla ja liimaamalla kuvia pohjapiirroksen päälle. Valitsin suunnitelmaani sopivia kuvia mainos- ja sisustuslehdistä.

 Lähdin miettimään sisustusta talon tyylin mukaan. Halusin rikkoa uuden ja modernin talon tyyliä tuomalla terassille rentoa ja rosoista tunnelmaa. Mietin mitä terassilla halutaan tehdä ja jakaa sen mukaan eri toiminnot omille alueille. Valitsin suunnitelmaan itämaisen tyylin, tummaa puuta, paljon kasveja, rosoisia ja suoralinjaisia kalusteita sekä rentoa sinistä farkkua. Terassilla on oma alueensa oleskelulle, ruokailulle ja rauhoittumiselle.
 Terassille tullaan etupihalta kapeaa "käytävää" pitkin. Sijoitin käytävän varrelle isoja erikokoisia ruukkukasveja pehmentämään käytävämäistä tunnelmaa. Ruukut ovat isoja ja tummia, terassin lattia kastanjanruskea. 
Terassin vasempaan reunaan rakennetaan kevytrakenteinen tummanruskeaksi petsattu köynnöspergola. Köynnöskasvit antavat näkösuojaa, varjoa ja viileyttä terassille. Pergolassa on farkkukankaisia lattiatyynyjä, joiden päällä voi istua, löhötä, rentoutua, joogata tai meditoida.   
Kahdelta sivulta avoimen pergolan kautta kuljetaan viereiseen ruokailulle, ruokapöydälle ja penkeille varattuun tilaan. Tarvittaessa pöydän ja penkit saa siirrettyä pergolan puolelle, jos halutaan ruokailla varjossa. Pergolan ja ruokailualueen etupuolella olevaan istutusaltaaseen istutetaan matalia kasveja, jotka antavat auringon paistaa terassille, eivätkä peitä näkymää sisältä. 

Ruokapöytä rakennetaan pukkijalkojen päälle vanhoista leveistä lankuista. Penkit ovat kevyitä ja suoralinjaisia. Pöydälle levitetään farkunsininen denim-pöytäliina.
Terassin oikealle puolelle suunnittelin tilan oleskelua varten. Seinän vieressä olevassa tummanruskeassa polyrottinkidivaanissa voi ottaa aurinkoa, lueskella, kahvitella jne. pehmeiden farkkutyynyjen keskellä. Sohvan viereen tulee kevyt tarjoilupöytä ja alle säänkestävä iso vaaleanruskea matto. Sohvaa vastapäätä on portaat pihalle.

 Tulkitsin pohjapiirrosta niin, että sohvan vierestä on käynti talon muihin osiin. Jos sohvan vieressä on talon seinä, laittaisin nurkkaan kaksi polyrottinkista kulmasohvaa kiinni toisiinsa u-muotoon niin, että syntyy "lounge"-alue seurustelua varten. 

    


 Suunnitelmaa oli hauska tehdä, vaikkakin olen enemmän käytännön ja toiminnan ihminen kuin suunnittelija. Omat ideat ja mielikuvat oli vaikea saada paperille ja tuoda ymmärrettävästi esille. Vaikeaa oli myös suunnitella pelkästään annettujen tietojen perusteella näkemättä itse taloa ja sen ympäristöä. Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin tyytyväinen suunnitelmaani ja ainahan on mukava olla mukana tekemässä jotain uutta. :)  

Suunnitelman nimeksi tuli "Itämaista tunnelmaa Tonterin terassilla".