7.9.14

Päiväpeitto/pöytäliina/verho?


Kalalangasta virkatusta 2 x 2,5 m kokoisesta pitsipeitosta on moneksi.

Alun perin luonnonvalkoinen peitto oli päässyt ajan myötä kellastumaan, värjäsin sen tekstiiliväreillä mustaksi.
Mustaksi värjättynä peitto sai uuden elämän ja on toiminut sängyn päällä päiväpeittona.
Tällä hetkellä se palvelee olohuoneen pöydällä pöytäliinana.
Peiton voisi ripustaa myös ikkunaan verhoksi.


- x - x - x -


Virkattuja pitsipeittoja löytyy kirppareilta, jos ei sellaista itse jaksa virkata. Kalalangasta virkatut peitot pystyy uudistamaan värjäämällä omaan sisustukseen sopiviksi. Käsin virkatut peitot ovat ajattomia, kestäviä ja monikäyttöisiä.


8 comments :

mimon mami kirjoitti...

Miten värjäsit, että tulee tasainen noin isosta peitosta? Sehän painaakin paljon.

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Kivan modernilta näyttää noin mustana. Tossa pöydän päällä tämä pitsi tulee esille ansaitulla tavalla.

Miia kirjoitti...

Värjäsin peiton pesukoneessa. Pesin peiton ensin, että se kastuu kunnolla joka puolelta. Väri tarttuu tasaisemmin, kun värjättävä tekstiili on tasaisen kostea. Koska peitto on iso ja painava, käytin värjäämiseen 2 pakkausta tekstiiliväriä. Värjäyksen jälkeen pesin peiton vielä kerran, että ylimääräinen väri lähti pois. Viimeisenä pesin vielä pesukoneen pesemällä tyhjän koneellisen. Värjääminen onnistui yllättävän hyvin, vaikka jännitin itsekin lopputulosta. ;)

Miia kirjoitti...

Ei näytä mustana ihan niin perinteiseltä ja mummomaiselta kuin luonnonvalkoisena. Peitto sopii kyllä hyvin pöytäliinaksikin, eikä mustan värinsä ansiosta ole niin arka likaantumaankaan kuin valkoisena olisi. :)

Milla kirjoitti...

Sopii todella hyvin mustana sun sisustukseen! Onko sulla kokemusta, saako noita vaalennettua valkoiseksi? Mulla olis muutama mummolta peritty tyynynpäällinen ja liina ja haluaisin ne puhtaan valkoisiksi. Ovat siis just tota luonnonvalkoists kalastajanlankaa.

Miia kirjoitti...

Kiitos, olen samaa mieltä. :)

Voipi olla vaikeampi saada luonnonvalkoisesta puhtaanvalkoisiksi. En ole kokeillut, mutta kloriitti tuli ensimmäisenä mieleen. Tosin se on niin voimakasta, että saattaa vahingoittaa (=haurastuttaa) vanhan jo muutenkin hauraan tekstiilin. Nitorilla on myös värienpalauttajia, kuten "Back to White" (http://tee-se-itse-sisustusideat.blogspot.fi/2013/08/valkoiset-tekstiilit-valkoisiksi.html). Testasin sitä ennestään valkoisiin vaatteisiin. Se on tarkoitettu alkuperäisen värin kirkastamiseen, eikä niinkään värjäämiseen.

Mietin itsekin tuota valkaisua ennen kuin päädyin värjäämään mustaksi. Vaaleasta saa aina tumman helpommin, kuin toisin päin. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kloritilla valkaistuu häikäisevän valkoiseksi. Laita pullollinen Kloritia liinan ja tyynyliinojen ja jonkun vaalean pyyhkeen kanssa koneeseen, laita kone 40 asteeseen pesuohjelmaan. Pese ohjelman jälkeen vielä kerran. Pesuainetta ei tarvitse toiseen koneelliseen. Tarkista että Klorit on valkaisevaa, kaikki merkit eivät ole.

Miia kirjoitti...

Hyvä vinkki, kiitos! Olen joskus kloriitilla jotain valkaissut, mutta lopputulos ei ollut ihan onnistunut. Ehkä käyttämäni kloriitti ei ollut sitä valkaisevaa? Täytyy ehdottomasti kokeilla vinkkiäsi.

Lähetä kommentti