14.3.15

Rahille uusi päällinen

Ompelin kirpputorilta löytämääni 50-luvun teak-jalkaiseen rahiin uuden irtopäällisen. Yhdistin päälliseen kahta kangasta, kuviollista ja yksiväristä jämäkkää puuvillakangasta. Kuviollinen kangas on Almedahls Prästliden, sama jolla päällystin nojatuolin istuin- ja selkänojatyynyt aiemmin. Rahi on samalta aikakaudelta kuin nojatuoli, johon päälliset tulevat. Nojatuolista lisää myöhemmin.

  


Rahi on kaavoitettu mittaamalla. Tämän rahin istuinosa on 35 cm x 35 cm, kapan (rahin sivukappale) korkeus 14 cm ja pituus 140 cm (4 x 35 cm). Kapan pituusmittaan kannatta lisätä n. 5 cm, että kappa varmasti yltää ympäri. Kappa  on leikattu kahdesta kappaleesta, jotka yhdistin ompelemalla ne kulmista yhteen. Lisäsin kappaleisiin 1 cm saumanvarat ja helmaan 2 cm kääntövaran. 
Ompelin rahin kapan yläreunan ympäri tikkauksen, että saumanvarat asettuvat siististi. Helman kujaan pujotin siihen kuminauhan. Kuminauhan ansiosta päällinen pysyy napakasti paikoillaan. 
Rahin alkuperäinen kangas on violetti. Se jäi uuden päällisen alle sellaisenaan. Irtopäällisellä vanhaan rahiin saa uutta ilmettä. Päällisen alle voi piilottaa sisutukseen sopimattoman tai huonokuntoisen kankaan, jos ei halua verhoilla rahia uudelleen. Irrotettava päällinen on myös helppo pestä tarvittaessa.