28.3.15

Nojatuolille huppu


Sisustusalan opiskeluun liittyvä tehtävä on nyt suoritettu. Suunnitelin, kaavoitin ja ompelin 40 - 50 -luvun vintage-nojatuolille hupun. Valitsin tehtävää varten suoralinjaisen tuolin ja tuolin muotoon sekä tyyliin sopivan kankaan.

Nojatuolin runko sekä alkuperäinen päällyskangas olivat hyvässä kunnossa. Tuolia ei tarvinnut kunnostaa sen kummemmin, irrotin kankaan ainoastaan istuintyynyistä ja ompelin niille irrotettavat päälliset.
Irtohupun kaavoitus tehtiin merkkaamalla tuoliin sen päälliseen tarvittavat kappaleet nauhalla/kuminauhalla ja nuppineuloilla. Nauha näkyi hyvin kuitukankaan alta, jolloin kappaleiden ääriviivojen piirtäminen tuolin muotojen mukaan helpottui. Nauhat irrotettiin, kun kaavojen ääriviivat oli piirretty tussilla kuitukankaan läpi.

Kaavat leikattiin reiluilla saumanvaroilla kuitukankaasta, sen jälkeen ne ommeltiin yhteen hupuksi. Kuitukankaista mallihuppua muokattiin niin, että siitä saatiin tuolin päälle hyvin istuva.
Hupun kappaleet piirrettiin kankaalle 1,5 cm saumanvaroilla, leikattiin irti, huoliteltiin ja ommeltiin yhteen. Tarvittiin yhä monta sovituskertaa ja pientä viilausta ennen kuin hupusta tuli sopiva. Koska nojatuolini on selkänoja takaa viisto, ompelin takakappaleeseen pukemisen helpottamiseksi vetoketjun. 

Tein hupustani hieman löysän, koska en kutistanut kangasta ennen ompelua. Hupun voi pukea ensimmäisen pesun jälkeen kosteana tuolin päälle, jolloin se venyy kuivuessaan oikeaan mittaansa. Toinen vaihtoehto on kutistaa kangas pesemällä se ennen leikkaamista ja ompelua. 
Uudistettu vintage-nojatuoli sopii hyvin makuuhuoneessa jo olleen 50-lukulaisen liinavaatekaapin kaveriksi. Ompelin kuviollisesta kankaasta myös pienen vetoketjullisen koristetyynyn ja päällystin aiemmin kirpputorilta löytämäni rahin samaan tyyliin. 

Vanhat huonekalut päivittyvät nykyaikaan ja saavat uuden elämän, kun ne päällystää uudella kankaalla. Hupun ompelu on edullinen ja nopea vaihtoehto huonekalun verhoilulle.


12 comments :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Selkeästi nämä ompeluhommat on sinulla hallussa. Tosi kiva uudistus!

Miia kirjoitti...

Kiitos. :) On ollut todella mukavaa oppia uutta aiheesta josta on kiinnostunut. Meillä on innostava kouluttaja sekä hauska ja rento ryhmä. Kahta viikottaista lähiopiskelu-iltaa odottaa aina innolla. Työn ohessa opiskelu ei ole tuntunut rankalta, se on ollut hyvää vastapainoa päivätyölle. On kiva tehdä jotain luovaa ja nähdä kättensä jälki. :)

kotiporstua - Tarja kirjoitti...

Tulipa pirteä ja hieno tuoli!

PikkuBertta kirjoitti...

Kaunislinjaiset tuolit ...ja uusi päällinen on kiva...ja mulle tulikin uutta tietoa kaavojen teosta...

Miia kirjoitti...

Tuolin päällinen onnistui hyvin omasta mielestänikin. Kangas on kiva ja näyttää hyvältä yksivärisen mustan kankaan kanssa. :)

Miia kirjoitti...

Kaavoitus on uusi taito mullekin. Täytyy säästää kaava, jos joskus innostuu tekemään tuolille toisenkin (vaihto)hupun. (:

Anonyymi kirjoitti...

Mikä on kankaan valmistaja? Entä materiaali? Raija

Miia kirjoitti...

Kangas on 100 % paksumpaa puuvillaa. Almedahls, Prästliden:

http://www.almedahls.se/Products/Curtain-fabrics/Cotton-Flax/ProdID/11672

Ana kirjoitti...

Vau! Eipä vähä mitään! Upea työ.

Ana (was Zepa)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tiedosta! Raija

Miia kirjoitti...

Kiitti! :)

Miia kirjoitti...

:) Eurokankaasta saa tilattua metreittäin, metrihinta 26,90 €.

Lähetä kommentti