27.8.15

Koristetyynystä istuintyyny


Kaapissa pyörineet Finlaysonin Sointu 45 x 45 cm koristetyynyn päällinen sekä Ikea Inner 50 x 50 cm sisätyyny saivat pienellä tuunauksella uuden elämän istuintyynynä. 




Ostin tyynynpäällisen alennusmyynnistä ihan sen kankaan takia. Ompelin samasta kankaasta portaiden alle rakennetun säilytystilan peittävän verhon. Tarkoitus oli, että tyynynpäällisen kankaasta tulee verhon pariksi jotain kivaa esim. kehystettyjä kangastauluja. Neliön mallisesta tyynynpäällisestä tulikin nyt suorakaiteen muotoinen istuintyyny.




Leikkasin koristetyynynpäällisen alareunasta 10 cm kaitaleen. Huolittelin ja ompelin sauman, käänsin oikein päin ja silitin. Ylimääräisestä kangaskaitaleesta sain teetettyä kangaspäällysteiset kantanapit (4 kpl), jotka ompelin pareittain tyynyn molemmille puolille.




Istuintyynyksi muokattavaksi kannattaa valita tyynynpäällinen, jonka vetoketju sijaitsee valmiiksi sen sivusaumassa. Silloin vetoketju jää piiloon toiseen pitkään saumaan ja istuinpäällistä voi käyttää molemmin puolin. 

Jätin tämän tyynynpäällisen toisella puolella olevan vetoketjun paikoilleen. Koska en siirtänyt vetoketjua, istuintyyny on nyt käytettävissä vain yksipuoleisena. 

Vetoketjullisen päällisen voi irrottaa ja pestä, kun ratkoo kantanapit irti ja ompelee ne pesun jälkeen takaisin paikoilleen. Tyynyn pinnan voi käsitellä likaa hylkiväksi tekstiilin hoitosuihkeella. 




Koska reunan saumassa ollut kangasmerkki jäi pois leikattuun kaitaleeseen, irrotin ja siirsin sen uudelleen muokattuun tyynynpäälliseen.




Leikkasin kuitukankaisesta sisätyynystä yhden sivusauman auki, tyhjensin täytteet ja leikkasin reunasta 10 cm kaitaleen, kuten tyynynpäällisestäkin. Ompelin sauman takaisin kiinni, mutta jätin täyttöaukon. Täytin sisätyynyn aukon kautta uudelleen samalla määrällä vanua. Vanumäärä mahtui hyvin pienennetyn sisätyynyn sisälle, siitä tuli vain hieman alkuperäistä pulleampi. 




Tyynystä tulee litteämpi ja istuintyynyksi sopivampi, kun siihen ompelee kankaalla päällystetyt kantanapit. Omalla kankaalla päällystettyjä nappeja saa teetettyä ompelutarvikemyymälöissä. Tampereella kantanappeja päällystää mm. Merletto






23.8.15

Tilkkutyö


Sommittelin ja ompelin aikaisemmissa ompelutöissäni käyttämieni mustavalkoharmaiden kankaiden jämäpaloista 113 x 160 cm kokoisen tilkkutyön. Tilkkutyöhön käytetyistä kankaista olen ommellut mm. laskosverhotkoristetyynyn päällisetpatakintaat ja keittiöpyyhkeettilkkutaulun, pussikonsäilytyspussukankangastabletteja jne. 




  Kankaita riitti 10 x 10 cm ja 18 x 18 cm tilkkuihin (sis. 1 cm saumanvarat). Isommista kangaspaloista pyrin leikkaamaan 18 x 18 cm tilkkuja ja loput käytin 10 x 10 cm tilkkuihin. Periaatteenani tilkkujen somittelussa oli, ettei kahta samaa kangasta olevaa tilkkua tule missään kohtaa vierekkäin ja että tilkkujen järjestys toistuu tietyllä tavalla. 




Aion ommella tilkkutyöstä opiskeluun liittyvää näyttöä varten torkkupeiton. Peittoa varten tarvitsen vielä taustakankaan, joka käännetään tilkkutyön kehykseksi sen reunojen päälle. Leveä kehys antaa työlle lisää kokoa ja näköä. 




       Tilkkujen sommittelu ja ompelu on mukavaa, mutta aikaa vievää ja tarkkaa puuhaa. Tilkut täytyy leikata tarkasti saman kokoisiksi ja ommella samalta etäisyydeltä reunasta, että niiden kulmat saa kohdistettua oikeille kohdille. 

Tilkkutöihin saa käytettyä kankaiden jämäpalat, joista ei oikein muuta enää saa ommeltua. Toisaalta tilkkutöiden idea saattaa kuulostaa vähän hassulta. Ensin leikataan kankaat pieniksi paloiksi ja sen jälkeen ne ommellaan takaisin yhteen isoksi vähän vaan eri järjestyksessä...


18.8.15

Tekstiilien hoito-ohjeet tauluksi kodinhoitohuoneeseen


Tekstiilien pesu- ja hoito-ohjemerkinnät löytyvät täältä. Tulostin ohjeen A4-kokoisena ja kehystin Ikean valkoiseen 21 x 30 cm Nyttja-kehykseen.


Koska en halunnut vahingoittaa kaakeleita, kiinnitin taulun 3M Command Picture Hanging Strips-taulukiinnikkeilläTaulukiinnikkeitä myydään tavarataloissa ja rautakaupoissa


Kevyt kehys pysyy hyvin kiinni seinässä, eikä ole työskennellessä tiellä. Sen lisäksi, että hoito-ohjeet löytyvät tarvittaessa helposti, mustavalkoinen taulu on kivan näköinen kodinhoitohuoneen seinällä. 

17.8.15

Kalkkimaalilla maalattu ruokailuryhmä


Olohuoneessa oleva punaruskea kirsikan värinen ruokailuryhmä toi vahvasti mieleen 90-luvun, eikä oikein istunut nykyiseen sisustukseen. Se on hyväkuntoinen, umpipuuta ja ollut varmasti arvokas aikanaan. Ruokailuryhmän vaihtaminen paremmin sopivaan ei olisi ollut kannattavaa, koska vastaava uusi olisi luultavasti maksanut maltaita. Eikä ole kovin järkevää (saati ekologista) vaihtaa hyväkuntoisia vanhoja huonekaluja uusiin heikompilaatuisiin. 



Olin päällystänyt ruokailuryhmän tuolien istuinosat uudelleen ja piilotellut pöydän kiiltävää pintaa virkatun pitsisen pöytäliinan alla. Näillä mentiin jonkin aikaa, mutta koska maalasin ruokailuryhmän vieressä olevan tupakaapin kalkkimaalilla ja maalia jäi jonkin verran jäljelle, rohkenin kokeilla sitä myös tuolien ja pöydän maalaamiseen. Samalla maalilla maalaamalla ruokailuryhmä ja kaappi sopisivat paremmin yhteenkin.



Kaapin maalaamiseen käyttämäni Jeanne D'Arc Living Vintage Paint -kalkkimaali oli väriltään Soft Linen. Jäljelle jäänyt maali riitti kahden tuolin maalaamiseen kahteen kertaan. Lisää maalia hankkiessani keksin maalata tuolit eri sävyisiksi. Seuraavat kaksi tuolia maalasin vaalean harmaiksi sävyllä Stone Grey. Pöydän sekä seuraavat kaksi tuolia maalasin valkoisiksi sävyllä Natural White. Maalasin sekä tuolit että pöydän kolmeen kertaan, että kirsikan väri peittyi vaalean maalin alle, eikä enää kuultanut läpi. 



Kalkkimaali tarttui hyvin kiiltävään, ehkä lakattuun pintaan, vaikka en hionutkaan kalusteita ennen maalin levittämistä. Lopuksi levitin maalin päälle kirkkaan antiikkivahakerroksen jolla olin viimeistellyt aiemmin tupakaapinkin.



Nähtäväksi jää, miten kalkkimaali kestää kulutusta ja käyttöä. Toisaalta ei haittaa, vaikka maali kuluu käytössä, silloin kalusteet näyttävät elämää nähneiltä ja vanhoita.

Neutraaleilla sävyillä maalattu ruokailuryhmä ei enää ole niin hallitseva kokonsa eikä värinsä puolesta ja sulautuu muuhun sisustukseen paremmin. Neutraaleihin sävyihin on helpompi yhdistää myös muita värejä. 

Ruokailuryhmän tuolien ei tarvitse välttämättä olla samanlaisia. Löysin sivuston, jolta löytyy esimerkkejä ja ideoita, kuinka monella eri tavalla ruokailuryhmän tuoleja voi sekoittaa ja yhdistää.

15.8.15

Laudeliinoja/peflettejä vanhasta pellavapöytäliinasta


Käyttämättä jääneistä pellavaliinoista voi ommella saunatekstiilejä. Jos ei raaski leikata mummolta perittyjä käsin kudottuja pellavaliinoja, vanhoja pellavapöytäliinoja voi ostaa myös kirpputoreilta. Yhdestä isosta pöytäliinasta saa leikattua ja ommeltua monta laudeliinaa tai peflettiä.




Jos pöytäliinaan on tullut käytössä tahroja, tahran kohdat voi leikata pois. Tahrat saa myös piiloon värjäämällä kangas tekstiiliväreillä tummemmaksi, pesukoneessa tai käsin.

Ostin tämän 105 x 112 cm kokoisen paksun pellavaliinan kirpputorilta. Leikkasin sen neljään osaan, huolittelin leikatut reunat purkautumisen estämiseksi saumurilla ja käänsin sekä ompelin reunat käsin. 




Pellavakangasta saattaa olla hankala ommella koneella, siksi ompelin reunat suosiolla käsin. Kannattaa hyödyntää pöytäliinan hulpio ja valmiiksi ommellut reunat, silloin ei tarvitse huolitella kaikkia neljää reunaa.

Valmiit laudeliinat ja pefletit voi viimeistellä ompelemalla niihin ripustuslenkit ja vaikka virkatun pitsin reunaan.




Pellava on kevyt ja vilpoisa luonnonmateriaali. Se on uutena karhea, mutta pehmenee mitä useammin sitä käyttää ja pesee. Valmiiksi käytetty kierrätetty pellavaliinakangas on jo pehmennyt käytössä ja mukava ihoa vasten. Pellava hylkii likaa, imee kosteutta ja sietää kuumuutta. Se sopii kaikin puolin erinomaisesti saunatekstiilien materiaaliksi.


5.8.15

TAMK kouluttaa sisustamisesta kiinnostuneita


TAMK (Tampereen Ammattikorkeakoulu) järjestää muiden koulutusten lisäksi myös sisustusalan koulutuksia. 

Tällä hetkellä alkamassa ovat Sisustussuunnittelun soveltava kurssi sekä myöhemmin syksyllä Sisustajan työkalut somessa -koulutus, jossa olen mukana kouluttajana. Molempiin koulutuksiin on vielä vapaita paikkoja! 




Käykääpä kurkkaamassa, mitä kaikkea kiinnostavaa koulutukset pitävät sisällään ja ilmoittautukaa mukaan!