17.8.15

Kalkkimaalilla maalattu ruokailuryhmä


Olohuoneessa oleva punaruskea kirsikan värinen ruokailuryhmä toi vahvasti mieleen 90-luvun, eikä oikein istunut nykyiseen sisustukseen. Se on hyväkuntoinen, umpipuuta ja ollut varmasti arvokas aikanaan. Ruokailuryhmän vaihtaminen paremmin sopivaan ei olisi ollut kannattavaa, koska vastaava uusi olisi luultavasti maksanut maltaita. Eikä ole kovin järkevää (saati ekologista) vaihtaa hyväkuntoisia vanhoja huonekaluja uusiin heikompilaatuisiin. Olin päällystänyt ruokailuryhmän tuolien istuinosat uudelleen ja piilotellut pöydän kiiltävää pintaa virkatun pitsisen pöytäliinan alla. Näillä mentiin jonkin aikaa, mutta koska maalasin ruokailuryhmän vieressä olevan tupakaapin kalkkimaalilla ja maalia jäi jonkin verran jäljelle, rohkenin kokeilla sitä myös tuolien ja pöydän maalaamiseen. Samalla maalilla maalaamalla ruokailuryhmä ja kaappi sopisivat paremmin yhteenkin.Kaapin maalaamiseen käyttämäni Jeanne D'Arc Living Vintage Paint -kalkkimaali oli väriltään Soft Linen. Jäljelle jäänyt maali riitti kahden tuolin maalaamiseen kahteen kertaan. Lisää maalia hankkiessani keksin maalata tuolit eri sävyisiksi. Seuraavat kaksi tuolia maalasin vaalean harmaiksi sävyllä Stone Grey. Pöydän sekä seuraavat kaksi tuolia maalasin valkoisiksi sävyllä Natural White. Maalasin sekä tuolit että pöydän kolmeen kertaan, että kirsikan väri peittyi vaalean maalin alle, eikä enää kuultanut läpi. Kalkkimaali tarttui hyvin kiiltävään, ehkä lakattuun pintaan, vaikka en hionutkaan kalusteita ennen maalin levittämistä. Lopuksi levitin maalin päälle kirkkaan antiikkivahakerroksen jolla olin viimeistellyt aiemmin tupakaapinkin.Nähtäväksi jää, miten kalkkimaali kestää kulutusta ja käyttöä. Toisaalta ei haittaa, vaikka maali kuluu käytössä, silloin kalusteet näyttävät elämää nähneiltä ja vanhoita.

Neutraaleilla sävyillä maalattu ruokailuryhmä ei enää ole niin hallitseva kokonsa eikä värinsä puolesta ja sulautuu muuhun sisustukseen paremmin. Neutraaleihin sävyihin on helpompi yhdistää myös muita värejä. 

Ruokailuryhmän tuolien ei tarvitse välttämättä olla samanlaisia. Löysin sivuston, jolta löytyy esimerkkejä ja ideoita, kuinka monella eri tavalla ruokailuryhmän tuoleja voi sekoittaa ja yhdistää.