12.9.15

Lampun varjostimen uudistaminen perinteisellä menetelmällä [osa 1/3]


Sisustustekstiilien valmistaminen, sisustusalan perustutkinto -koulutuksessa on tällä hetkellä aiheena lampun varjostimen uudistaminen eri menetelmillä. Pääsin heti alkuun kokeilemaan perinteistä menetelmää.




Olin ostanut kierrätyskeskuksesta kaksi retroa pöytävalaisinta. Valaisimien jalat ovat puuta ja valmistettu DDR:ssä. Valaisimissa on hyväkuntoiset johdot ja maadoittamattomat pistokkeet. Varjostimet ovat myös vanhat, mutta luultavasti eivät alunperin ole kuuluneet juuri näihin jalkoihin. Vanhat varjostinkehikot tunnistaa siitä, että kehikon pinnat ovat ohuempia kuin uudemmissa.

Valaisinten alkuperäiset varjostimet oli ommeltu kankaasta putkiksi, joiden yläreuna oli kurottu yhteen varjostimien päälle. Helppo ja nopea tapa uudistaa varjostin on ommella samanlainen uusi tilalle, mutta nyt oli tarkoitus harjoitella perinteistä menetelmää.




   Kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista löytyy edullisesti hyviä aihioita tuunaamiseen. Varjostintarvikkeita voi ostaa myös mm. täältä. Valaisimia saa tuunata, sitä ei ole vielä rajoitettu paloturvallisuussäännöksin ja -määräyksin. Vaativammat sähkötyöt kannattaa tietenkin jättää ammattilaisen tehtäväksi.   




Työ alkaa siitä, että varjostimesta irrotetaan sen alkuperäinen kangas. Liimat ja kankaan jämät voi irrottaa kevyesti hiomalla. 

Kehikon ympärille kieputetaan nauhaa, johon varjostinkangas ommellaan. Nauha kieputetaan tiukkaan, ettei se irtoa. Nauhan päät kiinnitetään liimaamalla ja puristamalla kiinni verhonnipsuilla. 

Nauhan voi kieputtaa koko kehikkoon tai vain niihin pinnoihin, joihin kangas ommellaan. Ilman nauhaa jääneet pinnat voi hioa ja maalata esim. spray-maalilla. Kieputin molemmat kehikot kauttaaltaan lukuunottamatta keskirengasta, johon tulee lampunpesä. Tämän halkaisijaltaan 22 cm kehikkoon kului kieputusnauhaa n. 13 m.




Varjostimeen kannattaa valita kangas, jota on helppo työstää esim. puuvilla tai pellavakangas. Päädyin käyttämään varjostimiin mustaa ja valkoista pellavakangasta. Yhteen 18 cm korkeaan varjostimeen tarvittiin 30 cm 150 cm leveää kangasta. 




Kangas pingotetaan kolmen pinnan väliin täysvinoon ks. kuva yläpuolella. Piukaksi pingotettu, vinoon aseteltu kangas myötäilee varjostimen muotoja ja asettuu hyvin paikoilleen. Kangas kiinnitetään varjostinkehikon nauhaan nuppineuloilla ja ommellaan kehikkoon käsin lukkopistoilla. 


0 comments :

Lähetä kommentti