15.3.19

Florarium Riihimäen Ilves-lasipurkkiin


Nyt kun ei vielä ulkona pääse upottamaan sormia multaan, voi maan sulamista sisällä odotellessa rakentaa vaikka erilaisia minimaailmoja ja -kasvihuoneita lasipurkkeihin ja pulloihin.

Tämä florarium on tehty Riihimäen pyöreään 5 litran Ilves-lasipurkkiin hidaskasvuiselle, kuivassa viihtyvälle mehikasville. Kanneton Ilves-purkki on kirpputorilöytö. Kuivan paikan kasveille lasipurkki käy ilman kanttakin.


Kosteassa viihtyville kasveille kannattaa valita kannellinen purkki tai pullo. Kun kannen sulkee, purkkiin muodostuu oma mikroilmasto, kasveille suotuisat tasaisen kosteat, viidakkomaiset olosuhteet, eikä kastelua tarvita. Kasvien joukkoon voi laittaa kosteutta sitovaa sammalta. 

Suljettavaan florariumiin suositellaan lisäämään myös aktiivihiiltä, joka imee itseensä haitallisia oragaanisia aineita, säilyttää kosteuden ja estää homehtumista.

Kuivan paikan kasveille esim. kaktuksille ja mehikasveille on helpompi rakentaa suotuisat olosuhteet, joten niistä kannattaa lähteä liikkeelle. Sopivan lasiastian lisäksi tarvitaan ruukkusoraa, kaktusmultaa, muutama pienikokoinen kasvi, ruukkukatetta, koristekiviä tai hiekkaa.



   Purkin pohjalle kaadetaan kerros ruukkusoraa, sen jälkeen kaktusmultaa. Ruukkusoran ja mullan väliin voi laittaa palan suodatinkangasta tai sanomalehteä, etteivät kerrokset sekoitu.

Kasvit istutetaan multaan, lisätään multaa reunoille ja lopuksi mullan pinta peitetään hiekalla, kivillä tai koristekatteella. Suodatinkangasta tai sanomalehteä voi taas laittaa kerrosten väliin. Jos purkin suu on ahdas, mullan saa osumaan kasvien väliin esim. suppiloksi kierretyn sanomalehden avulla. 

Lopuksi kastellaan ja pyyhitään purkin sisäpuoli puhtaaksi. Florariumiin istutettuja kuivan paikan kasveja kannattaa jatkossa kastella varovasti, koska vesi ei pääse purkista ulos.




Kaikenlaiset lasiastiat, -kannut, -purkit ja -pullot sopivat istutukseen, kunhan niiden suuaukko on riittävän suuri. Kun kasvit kasvavat liian suuriksi, ne voi istuttaa muualle ja vaihtaa pienempiin.

Florariumiin voi laittaa kasvien lisäksi mm. käpyjä, simpukankuoria, luita, puunkappaleita, oksia tms. haluttuun tunnelmaan sopivaa. Kasvien joukkoon voi lisätä esim. leluja, figuureja yms. joita lapset katselevat mielellään. Kaktuksista, risusta, luunkappaleista ja erivärisistä hiekkakerroksista voi rakentaa laakeaan lasiastiaan vaikka aavikon.

Florariumien rakentamisessa voi todella päästää mielikuvituksen valloilleen!