16.6.19

Säilytyspussit pimennysrullaverhosta


Testasin kuinka hyvin paksua pimennysverhokangasta pystyy ompelemaan ja mitä käyttökelpoista siitä voisi saada aikaan. Kokeilun tuloksena yhdestä 97 cm leveästä, 170 cm pitkästä pimennysrullaverhosta tuli kaksi kohtalaisen kokoista säilytyspussia.

Pussit on siis ommeltu tavallisesta helmiketjulla rullattavasta pimennysverhosta, jonka mekanismi meni rikki. Irrotin verhosta kiskot sekä mekanismin ja säästin ehjän kankaan, kunnes keksin mitä siitä teen.



Rullaverhon kangas on jämäkkää 100 % polyesteria. Jämäkkä kangas sopii isompiinkin säilytyssäkkeihin, ne pysyvät tukevasti pystyssä ja säilyttävät muotonsa.

Kankaan toinen puoli on musta, toinen hopeanvärinen. Siististi ommeltuja kaksipuolisia säkkejä voi käyttää kumpi tahansa puoli päällä päin.



Leikkasin verhokankaasta 50 cm korkeat ja 97 cm leveät kappaleet. Kangas ei purkaannu, joten sen reunoja ei tarvinnut huolitella ennen ompelua.

Verhon alareunassa oli jo valmis 3,5 cm yksinkertainen käänne. Leikkasin kappaleen niin, että reunasta tuli säkin yläreuna. Ompelin toisen pussin yläreunaan samanlaisen käänteen.


Halusin pussin pohjasta pyöreän. Pohjan koko tulee olla sellainen, että suorakaiteen muotoinen kappale yltää sen ympärille, 1 cm saumanvaroilla ommeltuna.


Testasin ensin, voiko säkin pohja olla Marimekon Fokus-tarjottimen kokoinen, halkaisijaltaan 46 cm. Ei yltänyt, joten pienensin pohjan halkaisijaa 28 cm:iin. Pyöreän kappaleen piirtäminen onnistui Ikean metallisen Blanda-tarjoilukulhon avulla.

Suorakaiteen muotoisen kappaleen voi ommella ensin renkaaksi ja sitten renkaan yhteen pohjakappaleen kanssa. Aiemmin ommeltu taite jää yläreunaan tai sen voi ommella viimeisenä, kun säkki on muuten valmis.



Jos suorakaitaleen pituuden arviointi on hankalaa (että se yltää varmasti pohjakappaleen ympäri), voi säkin sivun ommella vasta sen jälkeen kun pohja on ommeltu lähes kiinni. Lähes kiinni tarkoittaa tässä lähelle sivuja.

Seuraavaksi neulataan sivut yhteen sopivalta etäisyydeltä reunasta (niin että rengas on pohjaan nähden sopivan kokoinen) ja ommellaan yhteen. Lopuksi pohjaan sivusauman kohdalle jäänyt aukko ommellaan kiinni.

Jäykän polyesterikankaan ompelu onnistui hyvin, vaikka kangasta joutui ohjaamaan ja syöttämään koneelle tavallista enemmän.



Säkkien polyesterikangas on kiiltävää, likaa hylkivää ja kosteutta kestävää. Säilytyspussit sopivat kankaan ominaisuuksien puolesta hyvin esim. pyykki-, lelu- tai istutussäkeiksi.

6.6.19

Huonekasvit kesäksi parvekkeelle ja muita parvekeideoita


Huonekasvitkin nauttivat mielellään kesästä esim. suojaisella parvekkeella. Huonekasvit saavat ulkona enemmän valoa kuin sisätiloissa ja ilmankosteuskin on niille huoneilmaa suotuisampi. Ne kasvavat kesän aikana silmissä ja vahvistuvat niin, että selviävät taas paremmiin sisällä talven yli.


Paahdetta eivät huonekasvitkaan kestä. Ne kannattaa sijoittaa mielummin puolivarjoon kuin suoraan aurinkoon. Parvekkeen on hyvä olla katettu, etteivät ne saa liikaa sadevettä.


Ruukut voi sijoitella kesäkukkien ja yrttien joukkoon hyllyille tai pöydille. Samaan paikkaan kootut kasvit muistaa kastella samalla kertaa.


Jotta yksittäisiä pieniä ruukkuja olisi helpompi tarvittaessa siirrellä (esim. pölyjen pyyhkimisen ajaksi), ne kannattaa koota samalle aluslautaselle tai tarjottimelle.


Jos tilaa on vähän, kasveja voi ripustaa amppeleihin kattorakenteisiin tai seinälle naulakkoon.


Amppeleita voi solmia itse matonkuteesta, moppilangasta tai juuttinarusta.


Jos huonekasvien ruukut eivät sovi parvekkeen muuhun sisustukseen, ne voi piilottaa valmiisiin istutuspusseihin. Suojapusseja voi ommella itsekin esim. paksusta säkkikankaasta tai pellavasta. Pussien somisteeksi sopii hyvin juuttinaru.


Istutussäkkeihin voi tietenkin myös kylvää kesäkukkien siemeniä ja istuttaa taimia.


Parvekkelle lentäneet roskat ja muut sotkut on kätevä siivota, kun siivousvälineet löytyvät läheltä. Pölyriepu, rikkalapio ja -harja ovat käden ulottuvilla, kun ne ripustaa parvekepöydän päätyyn koukuilla.


Pöydän alle vaijerilla kiinnitettyjen verhojen taakse voi piilottaa kaikenlaista sekalaista tavaraa.


Laudoista nikkaroitu maalattu puulaatikko toimii säilytystilana ja istuimena.


Parvekkelle voi tuoda kasveja kesän ajaksi myös puutarhasta. Tässä kattomehitähteä kaktusmultaan ja laakeaan punasaviastiaan istutettuna.


Kesän aikana kattomehitähti valtaa koko astian. Syksyllä sen voi istuttaa takaisin puutarhaan.


Kolhuiset saviruukut voi hyödyntää kynttilöinä, kun niihin valaa vanhoista kynttilänpätkistä rouhittua kynttilämassaa.


Kasvien joukkoon sijoitellut ihmis- ja eläinhahmot ovat hauskoja!