16.6.19

Säilytyspussit pimennysrullaverhosta


Testasin kuinka hyvin paksua pimennysverhokangasta pystyy ompelemaan ja mitä käyttökelpoista siitä voisi saada aikaan. Kokeilun tuloksena yhdestä 97 cm leveästä, 170 cm pitkästä pimennysrullaverhosta tuli kaksi kohtalaisen kokoista säilytyspussia.

Pussit on siis ommeltu tavallisesta helmiketjulla rullattavasta pimennysverhosta, jonka mekanismi meni rikki. Irrotin verhosta kiskot sekä mekanismin ja säästin ehjän kankaan, kunnes keksin mitä siitä teen.Rullaverhon kangas on jämäkkää 100 % polyesteria. Jämäkkä kangas sopii isompiinkin säilytyssäkkeihin, ne pysyvät tukevasti pystyssä ja säilyttävät muotonsa.

Kankaan toinen puoli on musta, toinen hopeanvärinen. Siististi ommeltuja kaksipuolisia säkkejä voi käyttää kumpi tahansa puoli päällä päin.Leikkasin verhokankaasta 50 cm korkeat ja 97 cm leveät kappaleet. Kangas ei purkaannu, joten sen reunoja ei tarvinnut huolitella ennen ompelua.

Verhon alareunassa oli jo valmis 3,5 cm yksinkertainen käänne. Leikkasin kappaleen niin, että reunasta tuli säkin yläreuna. Ompelin toisen pussin yläreunaan samanlaisen käänteen.


Halusin pussin pohjasta pyöreän. Pohjan koko tulee olla sellainen, että suorakaiteen muotoinen kappale yltää sen ympärille, 1 cm saumanvaroilla ommeltuna.


Testasin ensin, voiko säkin pohja olla Marimekon Fokus-tarjottimen kokoinen, halkaisijaltaan 46 cm. Ei yltänyt, joten pienensin pohjan halkaisijaa 28 cm:iin. Pyöreän kappaleen piirtäminen onnistui Ikean metallisen Blanda-tarjoilukulhon avulla.

Suorakaiteen muotoisen kappaleen voi ommella ensin renkaaksi ja sitten renkaan yhteen pohjakappaleen kanssa. Aiemmin ommeltu taite jää yläreunaan tai sen voi ommella viimeisenä, kun säkki on muuten valmis.Jos suorakaitaleen pituuden arviointi on hankalaa (että se yltää varmasti pohjakappaleen ympäri), voi säkin sivun ommella vasta sen jälkeen kun pohja on ommeltu lähes kiinni. Lähes kiinni tarkoittaa tässä lähelle sivuja.

Seuraavaksi neulataan sivut yhteen sopivalta etäisyydeltä reunasta (niin että rengas on pohjaan nähden sopivan kokoinen) ja ommellaan yhteen. Lopuksi pohjaan sivusauman kohdalle jäänyt aukko ommellaan kiinni.

Jäykän polyesterikankaan ompelu onnistui hyvin, vaikka kangasta joutui ohjaamaan ja syöttämään koneelle tavallista enemmän.Säkkien polyesterikangas on kiiltävää, likaa hylkivää ja kosteutta kestävää. Säilytyspussit sopivat kankaan ominaisuuksien puolesta hyvin esim. pyykki-, lelu- tai istutussäkeiksi.

5 kommenttia :

Amanda kirjoitti...

Onpas hieno! :)

Miia kirjoitti...

Kiitti, säilytyspusseista tuli kyllä omasta mielestänikin ihan hauskat. :)

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Hieno!

raisa kirjoitti...

Oi, pidän tästä suuresti. Hienosti kirjoitettu.:)

Miia kirjoitti...

Kiitos. <3

Lähetä kommentti