26.7.19

Kolmella eri värillä maalaaminen


Tarvitsimme tuulikaappiin uuden kenkähyllyn. Sellaisen, jossa on säilytystilaa myös koiran talutushihnalle, kakkapusseille yms. tarvikkeille.

Aiemmin tuulikaapissa kenkähyllynä toimi vanha kirjahylly. Huonosta kunnostaan huolimatta, sekin virkistyi vielä maalaamalla ja toimitti kenkähyllyn virkaa monta vuotta. Nyt se sai uuden tehtävän autotallissa työkaluhyllynä.


Mitoiltaan tuulikaappiin sopiva uusi kenkähylly löytyi Tori.fi:n kautta. Kokopuinen hyllykkö on vanha lasiliukuovilla varustettu kirjakaappi. Lasit olivat hajonneet jo aikaa sitten ja kaappi oli muutenkin "elämää nähnyt".Hioin kirjakaapin pinnat kevyesti, pyyhin hiomapölyt, irrotin vetimet ja pohjamaalasin valkoisella tartuntapohjamaalilla. Jo pelkkä hionta sai kaapin näyttämään paremmalta.

Koska halusin hommaan vähän haastetta, päädyin maalaamaan kaapin kolmella erivärisellä kalustemaalilla, jotka olivat jääneet aikaisemmista projekteista.Apuna eriväristen pintojen rajaamisessa käytin maalarinteippiä. Vapaalla kädellä siveltimellä varovasti vetäenkin rajaaminen onnistuu, tarvitaan vain keskittymiskykyä ja vakaata kättä.

Rajaukset onnistuvat paremmin, jos esim. taustalevyn irrottaa ja maalaa erikseen. Olin tässä kohtaa laiska, enkä viitsinyt irrotella osia enempää kuin mitkä olivat jo valmiiksi irrallaan tai helposti irroitettavissa.Maalattujen pintojen täytyy antaa kuivua ennen kuin viereen voi maalata toisella värillä. Kuivumisaikojen odottelu vie aikaa ja maalaustyö etenee hitaammin kuin yhdellä värillä maalattaessa.

Kesällä maalaushommat voi tehdä säiden suosiessa ulkona. Suojaukseksi riittää pressu alle. Työ voi jäädä kuivumaan ulos ilman että se on tiellä tai vastamaalattua pintaa tarvitsee varoa.Maalauskertojen välillä pinnoille voi tehdä välihionnan. Hionta tasoittaa maalin valumajäljet, jos sellaisia sattui maalatessa tulemaan. 

Jos rajauksia ei saa tehtyä ihan niin tarkasti kuin haluaisi, hionta auttaa tähänkin. Lopuksi rajauksia voi vielä korjailla eli mitään peruuttamatonta ei tule tehtyä, vaikka homma ei menisikään heti ihan putkeen.Viimeistelin maalatut pinnat, rajaukset, reunat ja kulmat kevyesti hiomalla, että kaapista tulee vähän kuluneen ja vanhan näköinen.

Olen tyytyväinen lopputulokseen. Kenkähylly on mielestäni kolmivärisenä hauska ja siinä on sopivasti säilytystilaa käytössä oleville kengille ja muille tarpeellisille tavaroille. Toimii! :)