19.9.21

Pellavakankaasta laudeliinoja


Pengoin kangasvarastojani ja löysin 1 m palan luonnonväristä Ikean Aina 150 cm leveää pellavakangasta. Todennäköisesti olin alun perin ajatellut käyttäväni kankaan johonkin ihan muuhun tarkoitukseen, mutta koska tarvitsin laudeliinoja, ompelin siitä kaksi sellaista.
Kangaspalan sai riittämään kahteen laudeliinaan, kun leikkasin sen leveyssuunnassa kahteen yhtä suureen osaan. Yhden kappaleen koko oli 50 x 150 cm, saumanvarojen kääntämisen jälkeen 46 x 146 cm. Käänsin saumanvarat ensin 1 cm nurjalle puolelle ja sen jälkeen 1 cm taitteen päälle kankaan jokaisesta reunasta.
Saumanvara voi olla myös 1,5 cm, jolloin valmiin laudeliinan koko on 44 x 144 cm. Kaupasta ostettujen laudeliinojen koko on yleensä 45 - 50 x 150 cm.

Isomman laudeliinan saa, kun varaa kangasta enemmän. Saunat ja lauteet ovat erikokoisia. Oman saunan lauteille sopivan kokoisen laudeliinan saa, kun ompelee sen itse. 

Lauteita mitatessa ja tarvittavaa kankaan määrää laskiessa kannattaa huomioida myös, että pellava kutistuu pesussa jonkin verran.
Jos olisi käynyt niin, ettei kangas olisi riittänyt laudeliinoihin, olisin ommellut siitä pienempiä peflettejä. 

Laudeliinat sekä pefletit on helppoja ja nopeita ommella. Ommella tarvitsee pelkkää suoraa saumaa. Ensin ommellaan pidemmät sivusaumat, sen jälkeen taitetaan ja ommellaan päädyt.


Laudeliinoja ja peflettejä kannattaa ommella sarjatyönä useampi kerralla. Molemmille löytyy kyllä käyttöä. Laudeliinoja ja peflettejä voi ommella myös lahjaksi tai myyjäisiin.

Kangaskaupoista löytyy metreittäin myytävää 50 cm leveää pellavaista laudeliinakangasta. Siitä on vieläkin helpompaa leikata ja ommella sopivan pituisia laudeliinoja tai peflettejä.
Pellava sopii saunatekstiiliksi hyvin, koska se kuivuu nopeasti, on imukykyinen ja kestävä sekä pehmenee ja paranee käytössä. Pellavaa on olemassa eri paksuuksia ja karkeuksia. Laudeliinoiksi ja pefleteiksi sopii vähän paksumpi ja karkeampi pellava.


0 comments :

Lähetä kommentti