23.2.22

Eteisen ja tuulikaapin freesaus

 

Uudessa kodissa on ollut jo puolisen vuotta monta projektia samaan aikaan meneillään. En ole pitänyt kiirettä, vaan laittanut paikkoja oman näköiseksi sitä mukaa kun ideoita on syntynyt, inspiraatio syttynyt ja toteutukseen ollut sopivasti aikaa.

Asunto oli hyväkuntoinen, joten tekemäni muutokset ovat olleet lähinnä toiminnallisia ja kosmeettisia. Tässä taas muutama vinkki, mitä pienillä muutoksilla voi saada aikaan, tällä kertaa eteisessä ja tuulikaapissa.Ensitöikseni vaihdoin eteisen ja tuulikaapin perinteiset kattoplafondit paremmin valaiseviin valaisimiin ja polttimoihin. Kirkkaampi valaistus toi ikkunattomaan tilaan lisää valoa ja tilantuntua. Eteisen ja tuulikaapin sisäkatto on asunnon muita huoneita matalammalla, joten valaistukseen panostaminen oli enemmän kuin tarpeen.

Toinen muutos, joka myös teki eteisestä neliöitään suuremman, oli kattoon asti ylettyvän peililiukuovikaapiston asentaminen. Teetin ja asennutin kaapiston mittatilaustyönäKaapiston ovien peilit tuplaavat tilan ja luovat illuusion sen jatkumisesta. Ne tuplaavat myös valon määrän tilassa sitä heijastamalla. Liukuovet toimivat käytävämäisessä tilassa hyvin, koska ne eivät vie tilaa avattaessa.Asunnon ulko-ovi on retrosti sinapinkeltainen. Väri raikastui ja pääsi paremmin esille, kun maalasin sen ympärille valkoisen kehyksen ja viereiset seinät tummanharmaiksi. Sinapinkeltainen näyttää nyt niin hyvältä, että olen innostunut käyttämään sitä jopa vaatetuksessakin!

Tuulikaapin kaikki seinät maalasin Tikkurilan tummanharmaalla sävyllä M499 Mantteli. Tumma seinäväri ei pienennä tilaa, koska siellä ei ole tarkoitus oleskella ja maalattua seinäpintaa on vähän. Valkoinen lämpöpatteri, sähkökaappi ja kaapiston ovet korostuvat tummaa seinää vasten ja näyttävät raikkailta.Syvennyksessä olevaa ulko-ovea rajaa nyt Tikkurilan Helmi listavalkoisella akrylaattimaalilla maalattu kehys. Syvennys on kehystetty kahdelta sivulta valkoisella 250 mm leveällä kulmasuojalistalla. Muovista kulmasuojalistaa voi leikata saksilla sopivan mittaiseksi ja listassa on valmiiksi teippi liimaamista varten.


Tuulikaapin lattialla oli ennestäänkin pala käytävämattoa. Se oli jo kulunut ja likainen. Hankin rautakaupasta rullalta sopivan mittaisen palan antrasiitin harmaata terassimattoa ja leikkasin siitä vanhan maton mittojen mukaan uuden samanlaisen. Kiinnitin maton pujottamalla sen paikoilleen jalkalistojen alle. Koko tuulikaapin lattian peittävä matto piilottaa alleen edullisesti ei niin kivan lattian.

Hankin vielä irrallisen 50x80 cm Kurakunkku-kuramaton oven eteen kynnysmatoksi. Ovimatto suojaa alla olevaa mattoa lialta ja kulutukselta. Se kerää itseensä enimmät kurat ja on helpompi puhdistaa kuin kiinteästi asennettu matto.Tuulikaapin syvennys oli hyödynnetty fiksusti kahdella kattoon asti yltävällä kaapilla. Kaapeissa oli ennen vaatetangot, mutta vaihdoin ne hyllyiksi, koska vaatetangoilla säilytettävät vaatteet mahtuvat nyt uuteen liukuovikaapistoon. Tuulikaapin kaapeista vapautuvaan tilaan sijoittuvat muutoksen jälkeen siivousvälineet, työkalut, urheiluvälineet, kaikenlaiset pienet kodintarvikkeet yms. 

Kun eteisessä ja tuulikaapissa säilytettävillä tavaroilla on omat paikkansa, ne tulee helpommin laitettua käytön jälkeen paikoilleen, pois tieltä ja näkyvistä.

Vaihdoin myös tuulikaapin kaappien ovien vetimet samoihin lankavetimiin, jotka vaihdoin asunnon muidenkin kiintokalustekaappien oviin. Eteinen tuulikaapista katsottuna näyttää muutosten jälkeen tältä. Eteinen jatkuu vasemmalle liukuovikaapiston takaa olohuoneeseen. Viilupintaisia väliovia eteisessä on yhteensä 6 kpl. Aikamoinen hässäkkä ovia! Tila piti saada rauhoitettua ja tiikinväriset viiluovet sovitettua sisustukseen. Oman haasteensa toi kellertävä mosaiikkiparketti.

Ratkaisin eteisen haasteet korostamalla sitä mitä ei voi piilottaa eli maalaamalla osan sen seinistä harmaalla K499 Graniitti sävyllä. Kylmä sävy tasapainottaa keltaisuutta ja korostaa puunväriä. Koska en halunnut maalata eteistä harmaalla tukkoon, jätin seinistä kolme valkoisiksi. Valkoinen raikastaa harmaata ja puunväriä sekä avartaa kapeaa tilaa.

Tällä erää olen tyytyväinen näihin pieniin, edullisiin ja helposti toteutettaviin muutoksiin. Haluan mieluusti säilyttää asunnossa myös jotain alkuperäistä, kuten nuo viilupintaiset väliovet.

0 comments :

Lähetä kommentti