22.1.23

Tuftattu tyynynpäällinen


Kokeilen mielelläni erilaisia käsityötekniikoita. Omin päinkin oppii, mutta tällä kertaa opiskelin tuftausta ohjatulla kurssilla. Välineet ja materiaalit hankin kurssin järjestäjältä.



Tuftauksen aloittamiseen riittää tuftausneula, tuftattava kangas, jonkinlainen kehikko johon kangas pingotetaan ja lankaa. Käyttämäni tuftausneula on Oxford-mallinen, kokoa 8. Koko 8 on hyvä yleiskoko, joka sopii villalangalle. Paksummalle langalle sopii koko 10. Tärkeintä on, että lanka mahtuu kulkemaan vaivattomasti neulan silmän läpi.

Tuftattava kangas on sekoitus pellavaa ja puuvillaa. Se on harvaan kudottua, jolloin neula lävistää sen helposti. Tuftauskankaaksi sopii myös Monks cloth- ja Aida-kangas. Kangas kannattaa valita sen mukaan, aikooko tuftata koko kankaan kokoisen alueen vai jääkö pohjakangasta näkyviin tuftattujen kuvioiden välistä.

Kannattaa huomioida myös, että jos käytät isompaa neulaa ja paksumpaa lankaa, kankaan tulee olla niin harvaa, että neula ja lanka on helppo pujottaa kankaan läpi. Tuftaustekniikassa oleellista on, että kankaan läpi tuftausneulalla pujotettava lanka kulkee vaivattomasti kankaan puolelta toiselle ja jää siististi lenkille kankaan toiselle puolelle.



Käyttämäni tuftauskehys on valmistettu muovista ja sitä on saatavilla kahta kokoa 28 x 28 cm ja 43 x 43 cm. Kehikkoa myy Riikka-Piikka. Kehikon voi irrottaa kesken työn ja siirtää kohtaan, jota tuftaa. Pohjakankaan tulee olla pingotettuna tuftattavan kuvion kohdalta.

Pienet tuftaustyöt voi pingottaa puiseen pyöreään ompelukehykseen (= kirjontakehys). Isompia tuftaustöitä varten kankaan voi nitoa puiseen taulukehikkoon. Sopivan kokoisen kehikon voi nikkaroida myös itse rimoista.




Tuftauslangaksi sopii parhaiten villa- ja sekoitelangat. Jos lanka on ohutta, sitä voi käyttää kaksinkertaisena. Eikä haittaa, vaikka yhtaikaa pujoteltavat ohuemmat langat ovat erivärisiä. Silloin tuftatusta pinnasta tulee mielenkiintoisempi. Tuftaukseen voi siis käyttää myös kaikenlaisia muista töistä jääneitä jämälankoja.




Kun väline- ja materiaalipuoli on kunnossa, aloitetaan tuftattavan kuvion suunnittelu ja piirtäminen kankaalle. Kuvio täytetään tuftaamalla ja sen ääriviivat jäävät tuftatun pinnan alle. Kuvion kankaalle piirtämiseen voi siis käyttää ihan vaikka lyijykynää, joka ei häviä kankaan pinnalta. Kuvioita ei välttämättä tarvitse päättää etukäteen, voi vain aloittaa tuftaamisen ja katsoa mitä tulee.

Lanka pujotetaan tuftausneulaan niin, että se kulkee suoraan kerältä. Lankaa ei tarvitse katkaista ja jatkaa kesken työn. Jos lanka loppuu kesken kuvion täyttämisen, pujotetaan vain uusi lanka neulaan ja jatketaan tuftaamista n. 1 cm ennen sitä kohtaa, mihin lanka loppui, aiempien pistojen päältä.




Tuftaus näyttää erilaiselta kankaan eri puolilla. Tuftasin kangasta sen nurjalta puolelta. Nurja puoli yllä.




Kuvion oikealle puolelle muodostuu tasaisiä tiheitä lenkkejä, kun tuftausneula painetaan langan kanssa kankaan läpi sen puista kahvaa myöten.



 
Kankaaseen piirretyt kuviot täytetään tuftaamalla. Kuviot voivat olla kiinni toisissaan tai niiden väliin voi jättää pohjakangasta näkyviin.



 
Kun kuvio on valmis, työ irrotetaan varovasti kehyksistä. Tuftatut lenkit purkautuvat herkästi, mutta ne voi aina ommella uudelleen. Työ viimeistellään ompelemalla langanpäät tuftatun kuvion sisälle.

Jos työ on seinätekstiili, sen nurjaa puolta ei tarvitse välttämättä vahvistaa lankojen purkautumisen estämiseksi. Tämän tyynynpäällisen tulee kestää käyttöä ja siksi vahvistin sen kuviot vesi-liimaseoksella nurjalta puolelta. Vahvistamiseen suositellaan käyttämään maitoliimaa, mutta myös vesi ja EriKeeper-liima sopivat samaan tarkoitukseen.




Sivelin vesi-liimaseosta kankaan nurjalle puolelle tuftattujen kuvioiden päälle. Annoin liiman kuivua hyvin ennen kankaiden yhteen ompelua.




Tyynynpäällisen molemmat puolet ovat samaa kangasta. Tuftasin kuvion päälliseen ainoastaan sen toiselle puolelle. Tyynynpäällisen puolet voi olla myös eri kangasta.




Lopuksi tuftatun kuvion lenkit avataan terävillä saksilla leikkaamalla. Pinnan voi jättää myös lenkeille. Ylemmässä kuvassa sekä leikattu että leikkaamaton pinta.

Tuftauksessa erilaisilla pinnoilla voi leikitellä. Osan kuvioista voi tuftata oikealta puolelta, jolloin oikealla puolella näkyy pistoja sekä lenkkejä.




Tuftaus on todella koukuttava ja kiva tekniikka, jolla on mahdollista ommella monenlaisia tekstiilejä. Pinterestistä löytyy valtavasti inspiroivia tuftausideoita hakusanoilla "punch needle".