24.11.12

Riihimäen ja Karhulan lasipurkit sisustuksessa


Lasisia säilöntään tarkoitettuja purkkeja valmisti Riihimäen Lasi Oy sekä Karhulan lasitehdas. Lasitölkkejä on valmistanut myös Viialan lasitehdas. 

Lasipurkkeja tehtiin erikokoisina (ainakin 1-, 2-, 3-, 5- ja 10-litraisina) ja eri tuotenimillä. Riihimäen Lasi Oy:n valmistamia tölkkejä ovat mm. Ihanne, Ilves, Keittiötölkki, Kodin tölkki, Neliapila ja Tynnyri. Karhulan lasitehdas valmisti Karhu-, Kontio-, Ursus- sekä Martta-tölkkejä.

Lasipurkkeja valmistettiin vihertävinä, sinertävinä ja kirkkaina. 

Vanhat lasitölkit ovat kivoja ja käteviä säilytysastioita, kannella tai ilman. Purkkeja voi käyttää eri tavoin sisustuksessa.


Kananmunia ja sipuleita 1 ja 2 litran Ilves-purkeissa


Keittiössä purkeissa voi säilyttää: 

- kuiva-aineita, kuten sokeria, jauhoja, pastaa, riisiä, muroja, mysliä...
- teetä, kahvipapuja...
- hedelmiä, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, papuja, siemeniä...
- keksejä, pipareita...
- karkkeja


Purkin suulle voi solmia narua tai nauhaa


Tölkeissä säilyvät myös:

- keittiövälineet, kuten ruokailuvälineet, kauhat, paistolastat jne.
- piparimuotit, pienet leivosvuoat


Antiikki- ja tuikkukynttilöitä


Vanhoja lasipurkkeja voi käyttää maljakkona ja kynttilälyhtyinä. Niihin voi laittaa jouluvalot tai ulkotulia.Led-valosarja lasitölkissä


Purkkeihin voi koota koristeeksi

- käpyjä 
- kiviä 
- hiekkaa
- simpukankuoria

Tölkkeihin voi tehdä pieniä terraarioita. Niihin voi istuttaa esim. mehikasveja. 

Lasisissa purkeissa voi säilyttää myös askartelu-ompelu- ja toimistotarvikkeita. 

Vanhoja lasitölkkejä voi ostaa kirpputoreilta, antiikkiliikkeistä, vanhan tavaran liikkeistä, huuto.netistä jne.  


28 kommenttia :

Heiri - Mutkumiehaluun kirjoitti...

Tai näitä voi löytää roskiksesta lasinkeräyksestä. Itse olen dyykannut 5 näitä riihimäen purkkeja! :)

Miia kirjoitti...

Uskomatonta, että joku raaskii heittää noita purkkeja ehjinä pois. Onneksi löysivät uuden kodin. :)

periferian riikka kirjoitti...

kirppareilla pyydetäänkin jo aika suolasia hintoja, joten tosi hyvä löytö Heiri:)

Miia kirjoitti...

Todellakin! :D

Maria Sulonen kirjoitti...

Ihan juuri äskön luin kädentaitomessuilta saamaani Kodin Pellervo- lehteä, jossa puhuttiin noista purkeista ja annettiin myös noita vinkkejä. Totesin miehelle, että harmi kun itsellä ei noita purkkeja ole. Pitäski kollata lasinkeräykset... :)

Marionella kirjoitti...

Höh. Edellinen kommenttini katosi.

Niin, juuri kymmenen minuuttia sitten istuin soffalla ja selailin Kodin Pellervo -lehteä, jonka sain kädentaitomessuilta. Siellä oli juurikin juttua noista purkeista ja tuumasin miehelle, että harmi ku ei oo noita purkkeja meillä. Pitää vissiin lähtee tsekkaan lasinkeräyslaatikos, että jos joku tuommoisia aarteita sinne laittaa. Toisaalta, mitkä tahansa isommat lasipurkit vois olla hyviä säilytykseen. Hmm.

Lady of the Mess kirjoitti...

Nyt tuli niin kivoja vinkkejä, että enpäs taidakaan kiikuttaa purkkejani maalle, pidän ne täällä ja otan hyötykäyttöön;)

Anonyymi kirjoitti...

Mikä mahtaisi olla yleinen mielipide siitä, mitä näistä purkeista olisi valmis kirpputorilla maksamaan? ( kansien kanssa ja ilman...) - Ansku

Riikka kirjoitti...

Mä löysin aika edulliseen hintaan Pelastusarmeijan kirppikseltä tölkkejä. Nyt keittiössä yksi tölkki keittiövälineillä täytettynä ja toinen kynttilöiden säilytyksessä :)

Heiri - Mutkumiehaluun kirjoitti...

Nyt oonkin käynyt säännöllisen epäsäännöllisesti kurkaamassa lasinkeräys lootaan ja on sieltä muutama muukin purkki lähtenyt mukaan :) Riihimäen purkit oli löydettäessä tosi likaiset, mutta eipä tarvinnut kuin soodaa ja etikkaan niin olivat kuin uudet! :)

Miia kirjoitti...

Hyvä vinkki, täytyypä kurkkia keräyslaatikkoon sillä silmällä.

Miia kirjoitti...

Mullakin on haaveena löytää edullisesti noita Ilves-purkkeja, yksi jokaista kokoa. Kansia ei tartte olla. :)

Miia kirjoitti...

Noi purkit on vaan niin monikäyttöisiä. :)

Miia kirjoitti...

Kiva, purkit käyttöön vaan. ;)

Miia kirjoitti...

Vaikee sanoa, rippuu niin paljon purkin koosta, kunnosta, onko kansi jne. Mutta kyllä ihan älyttömiäkin hintoja on tullut vastaan, mitä niistä pyydetään...

Miia kirjoitti...

Täytyy pitää silmät auki, kun kirppareita kiertää. Jos tulee edullisesti hyväkuntoisia purkkeja vastaan, voi kotiuttaa ja keksiä käyttöä. :)

Iina kirjoitti...

Kääk ihania juttuja täällä! Mää haluaisin meidän mökille tuollasia purnukoita:) Ois myös ihanat joululahjat kun täyttäisi esim hunajalla!

Itse olen myös paljonkin tee-se-itse-tyttö, tällä hetkellä teen joulukalenteria, siitä tulee postaus varmaankin huomenissa, käyppä kattoon jos kerkeisit itsekin tekaista sellaisen viikonloppuna! Mulla oli sellainen lapsena ja rakastin sitä yli kaiken:)

http://wellitsureaintprada.blogspot.fi/

Miia kirjoitti...

Hyvä joululahjaidea! :)

Kävin kurkkaamassa blogiasi. Kivan jouluisia sohvatyynyjä sulla. Täytyy käydä katsomassa joulukalenteri-ideaa myöhemmin.

Anonyymi kirjoitti...

Kiva jos jossain päin mualmaa löytyy lasinkeräysastioiota, joista pystyy koukkimaan tavaraa. Itse olen törmännyt vain sellaisiin, johon pienestä aukosta pudotetaan (jopa maan alaiseen säiliöön) joten ei niistä mitään saa nyysittyä plus lasit menee tuhannen päreiksi joka tapauksessa. :(

Miia kirjoitti...

Totta. Suuntaus taitaa olla juuri se, että ne maanalaiset lasinkeräysastiat ovat yleistymään päin...

Anonyymi kirjoitti...

juuri löydettiin mummon mökistä ihana vanha riihimäen lasipurkki,vetoisuus 8 litraa.oikea aarre.ainakin minun mielestä.mielenkiintoisen näköisiä ideoita sivuilla

Miia kirjoitti...

Ne isot lasipurkit ovat hienoja! Olet löytänyt aarteen. Uskomatonta, että niitä löytyy vielä ehjinä. :)

Anonyymi kirjoitti...

mulla olis 2 litran 5e muutamia

Miia kirjoitti...

Mulla taitaa olla lasipurkkikiintiö jo täynnä, mutta kerro s-postiosoite, niin kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei, nuo ilves tölkit sekä karhulan tölkit ovat ihania sekä kodin tölkit melkein kaikissa on myös kannet. Minun kokoelmani on iso kaikkea kokoa löytyy10L niitä on kolme sekä iso 10L apilatölkki. Nuo sinertävät ja vihertävät ovat tosi nättejä. Olen himokerääjä joten noita tölkkejä on arviolta noin kolmekymmentä kpl. Ei taida tilanpuutteenka takia keräily loppua. Minusta hinnat ovat kohdillaan ainakin se on oma kokemukseni. Kannen kanssa hinta on hieman korkeampi kun nuo kannet ovat ruostuneet tai ajansaatossa kadonneet itse onnistuin löytämään tori. fiistä myyjän joka myi karhulan sekä riihimäen ilveskansia niissä oli paljon myös kättämättömiä kansia ja monessa oli alkuperäinen pahvikin kannessa joten ostin melkein kaikki kannet. Minun ei ole tarvinnut lasinkeräysastioista vielä noita purkkeja hakea. Muuten monet olen löytänyt kierrätyskeskuksista sieltä löysin monet hyväkuntoiset purkit joten kantsii käydä hyvällä tuurilla löytää aarteita ainakin itse löysin sopuhintaan. Itse en ole niihin mitään laittanut ovat koristeena, mutta jos, jouluna laittaisin jotain?

Miia kirjoitti...

Kuulostaa siltä, että olet tosiaan himokerääjä. ;) Kansia ja kannellisia on vaikea löytää, olen huomannut saman. Purkit ovat monikäyttöisiä ja hienoja, sopivat hyvin ihan vaan koristeiksikin. Kiva kun niitä löytyy vielä kohtuuhintaan.

Jaakko Varis kirjoitti...

Olisitko halukas myymään muutaman kannen? Miulla olis 2 kpl litran tölkkejä ja 3 kpl kahden litran tölkkejä ilman kansia. (Ilves-tölkkejä)

Anonyymi kirjoitti...

Jos joku vielä haluaa ostaa niin, multa löytyy purkkeja 2-10l. Sposti: manti.mp@hotmail.com

Lähetä kommentti