15.12.13

Haastattelu opinnäytetyötä varten


Sain olla mukana haastateltavana Haaga-helia ammattikorkeakoulussa liiketaloutta opiskelevan Antti Salinin opinnäytetyössä. Opinnäytetyön aiheena oli Miten blogilla ansaitaan?

Muut neljä Antin opinnäytetyössä haastateltavina mukana olleet blogit: www.haaga-helia.fi/fi   Haastattelujen perusteella tehdyt johtopäätökset:

"Tutkimuksen tuloksista käy selkeästi ilmi, että suosittu blogi antaa mahdollisuuden bloggaajalle ansaita tuotelahjoituksia ja ansiotuloa bloginsa avulla. Tuloihin vaaditaan bloggarin kiinnostus mainostamista kohtaan ja yhteistyökumppanien käyttöön sekä maksetun sisällön tuottamiseen riippuen kuitenkin tilanteesta, mitä näistä keinoista pääsee kerralla hyödyntämään. Bloggaajan omiin arvoihin perustuu, kuinka kaupallisesti hän haluaa hyödyntää suosittua blogiaan."

"Useat vastaajista bloggaavat sen tuoman mielihyvän pohjalta ja osalla on tämän lisäksi vielä tavoitteita ansaita blogeillansa. Suuriin tuloihin pääseminen edellyttää oikeita valintoja mainosten ja yhteistyökumppanien suhteen, lisäksi blogin on kerättävä tuhansittain kävijöitä. Kävijämäärät kasvavat vuosien blogaamisen työn tuloksena. Kun blogin sisällön määrä kasvaa, hakukoneiden hakusanojen kautta tulevien kävijöiden määrä lisääntyy. Blogin laadukas sisältö saa myös lukijoita jakamaan blogin postauksia esim. Facebook-palvelussa keräten näin uusia kävijöitä."  
 (Lainaukset opinäytetyöstä)


Antin mielestä oli mielenkiintoista tutkia suosittujen blogaajien henkilökohtaisia mielipiteitä blogaamisesta. Yllättävää hänestä oli, etteivät haastateltujen blogien kirjoittajat ansaitse valtavan suuria summia blogeillaan.      


Opinnäytetyö on nyt valmis. Se on saatavilla Haaga Helia ammattikorkeakoulun kirjastossa, myöhemmin mahdollisesti luettavissa myös netissä.

 - - - - -

Blogaajille tehdyt kysymykset ja niihin antamani vastaukset:


1. Miksi bloggaat?

Blogaaminen on hauskaa ja koukuttavaa. Mitä enemmän lukijoita saan postauksilleni, sitä innokkaammin jaksan blogata. On mukavaa saada lukijoilta palautetta ja nähdä kuinka he innostuvat ideoistani. Haluan kannustaa tekemään itse, kokeilemaan erilaisia tapoja tehdä itse, antaa ideoita, kannustaa löytämään uusia käyttötarkoituksia jo olemassa oleville (kierrätys)materiaaleille. Itse tekemällä mukana tulee tekemisen ja onnistuminen ilo. Onnistunut itse tehty työ palkitsee. Aina ei tietenkään onnistu, mutta ei sekään haittaa. On jo sinänsä arvokas kokemus kokeilla ja tehdä itse. Olen jo pienestä pitäen harrastanut erilaisia käsitöitä ja itse tekemistä, blogaamisen myötä harrastuksesta on tullut sosiaalisempaa ja vuorovaikutteisempaa. Blogaaminen on vahvistanut tietoteknisiä taitojani sekä vuorovaikutustaitojani. Molemmista on ollut apua mm. työnhaussa. Olen päässyt mukaan blogimaailmaan blogaamalla itse sekä lukemalla muiden blogeja. Blogin kirjoittaminen on tuonut mukanaan uusia tuttavuuksia, tunnustuksia lukijoilta, ehdokkuuksia blogiäänestyksissä, pääsyn mukaan blogigaalaan, yhteistyötarjouksia yrityksiltä jne. Blogaaminen antaa paljon ja mukana oleminen uudessa mediassa avaa mahdollisuuksia, joita ei vielä välttämättä edes tunneta.


2. Kuinka kauan olet blogannut?

Aloitin kesäkuussa 2011 eli 2,5 vuotta.


3. Mistä aiheesta bloggaat?

Kirjoitan tee-se-itse -aiheista sisustusblogia. Blogi sisältää vinkkejä ja ideoita, miten sisustaa edullisesti ja helposti itse tekemällä jo olemassa olevia (kierrätys)materiaaleja hyödyntämällä. Annan vinkkejä myös siitä, miten käyttää johonkin toiseen tarkoitukseen tarkoitettuja esineitä muuten kuin alkuperäiseen tarkoitukseensa. Sisustamisen lisäksi blogissa saattaa olla myös pukeutumiseen liittyviä tee-se-itse -aiheisia juttuja. Postaan kuvia ja juttuja itse tekemistäni töistä. Aihealueita ovat mm. askartelu, tuunaus, käsityöt, ompelu, virkkaaminen, neulominen, värjääminen, maalaaminen, nikkarointi, teippaus, kierrätys, kirpputori sekä erilaiset töissä käyttämäni materiaalit (nahka, pitsi, d-c-fix, sisustuskalvo, tilkut jne.). 


4. Ketkä ovat blogisi kohderyhmää?

Kaikenikäiset käsitöistä, itse tekemisestä ja sisustamisesta, kodin kunnostamisesta sekä rakentamisesta kiinnostuneet naiset ympäri Suomen. Suurin osa lukijoistani on 25-44 vuotiaita pk-seudulla ja Pirkanmaan alueella asuvia naisia.


5. Miten blogin kirjoittaminen on vaikuttanut elämääsi?

Omien töiden jakaminen blogin kautta on tuonut uutta energiaa ja intoa itse tekemiseen. Mielessäni pyörii jatkuvasti ideoita uusiin postauksiin ja kokeiluihin. Käytän aikaa blogin parissa päivittäin n. 2-3 tuntia. Blogaaminen on vahvistanut tietoteknisiä-, vuorovaikutus- ja viestintätaitojani. Olen käyttänyt blogiharrastusta referenssinä työnhaussa. Blogin kautta olen tutustunut uusiin ihmisiin, saanut tunnustusta lukijoiltani, saanut yhteistyötarjouksia yrityksiltä, saanut haastattelukutsuja, päässyt mukaan erilaisiin tapahtumiin, ollut ehdolla blogiäänestyksissä, ollut mukana blogigaalassa jne. Olen saanut paljon hienoja kokemuksia blogaamisen myötä. Kokemukset ovat vahvistaneet tunnetta siitä, että teen "oikeita asioista". Sen lisäksi, että itse nautin blogaamisesta, olen saanut antaa lukijoilleni jotain, mistä he pitävät ja heitä kiinnostaa.    


6. Mitkä ovat tavoitteesi blogisi suhteen?

Tavoitteeni on, että saan jossain vaiheessa lisätuloa blogin kirjoittamisesta. Jos kaikki menee hyvin, ehkä jopa päätoimisen työn. Olisi hienoa tehdä työkseen sitä, mitä rakastaa, harrastaa ja tekee muutenkin. Tavoitteeni on olla itsenäinen blogaaja, joka voi valita itse yhteistyökumppaninsa sen mukaan, mikä omasta mielestäni blogin teemaan parhaiten sopii. Haluan olla mukana blogin teemaan sopivissa tapahtumissa ja kirjoittaa niistä saamistani ideioista lukijoilleni. Haluan myös testata erilaisia tuotteita, kertoa käyttökokemuksista ja näyttää mihin kaikkeen tuotetta voi käyttää. 


7. Seuraatko itse muiden blogeja aktiivisesti?

Seuraan aktiivisesti n. 45 blogia. Eniten minua kiinnostavat itse tekemiseen, käsitöihin, tuunaamiseen ja sisustamiseen liittyvät blogit. Luen jo pitkään bloganneiden konkareiden sekä vasta blogaamista aloittelevien blogeja. Ruoka- ja muotiblogeja en seuraa lainkaan. 


8. Mikä on blogisi suosion salaisuus?

Luulen, että salaisuus on blogini kotikutoisuus ja siitä välittyvä innostus itse tekemiseen. Olen saanut palautetta siitä, että blogini on "konstailematon". Postaukseni ovat aika lyhyitä, kuvia on paljon. En kerro itsestäni enkä omasta elämästäni juurikaan, vaan keskityn valitsemaani aiheeseen. Blogasin 2 vuotta ennen kuin julkaisin blogissa nimeni ja kuvani. Pidän itseni ja oman elämäni taka-alalla. Uskon, että blogini seuraajat pitävät myös ideoistani. Osa on omiani, osa taas sellaisia jotka olen jostain löytänyt ja muuntanut oman näköisiksi. Blogini ideat ovat vapaasti käytettävissä. Olen saanut palautetta lukijoilta, jotka ovat kokeilleet ideoitani itse. He lähettävät kuvia ja linkkejä omiin vastaaviin töihinsä. Lukijani pystyvät varmasti helposti samaistumaan blogini ideologiaan ja aiheisiin. Blogini ideat ovat kaikkien toteutettavissa, materiaalit eivät maksa maltaita ja ovat kaikkien saatavilla. Blogini lukijat ja seuraajat ovat uskollisia. Blogiani seuraa vakituisesti tällä hetkellä (27.11.2013) 540 lukijaa, Kun lasketaan myös Bloglovin'- ja Blogilistan kautta seuraavat, vakituisia lukijoita on yhteensä 773. Facebookissa tykkääjiä on 658 kpl. 


9. Bloggaatko ammatiksesi?

Blogaan vielä toistaiseksi harrastuksekseni. 


10. Paljonko blogisi kerää kävijöitä viikossa?

Viikossa lukijoita on yli 10 000 kpl. 


11. Mainostatko blogiasi, jos mainostat niin missä?

En mainosta blogiani lainkaan. Pyrin osallistumaan mm. erilaisiin blogini teemaan sopiviin kilpailuihin töilläni. Olemalla mukana niissä, saan uusia lukijoita. Uusia lukijoita tulee tällä hetkellä eniten Facebookin kautta, kun jo olemassa olevat lukijat jakavat postauksiani kavereilleen. Suuri joukko uusia lukijoita tulee myös Googlen kautta. 


12. Mitä blogialustaa käytät?

Googlen Bloggeria.


13. Kuinka ansaitset blogillasi rahaa? Esim. affliate/
kumppanuusmarkkinointi, AdSense, suorat sponsorit, sisältöyhteistyö, verkkokauppa tms.

Saan tuotenäytteitä pienissä määrin yhteistyökumppaneilta. Käytän tuotteita, kirjoitan käyttökokemuksia ja annan ideoita, mihin kaikkeen tuotteita voi käyttää. En myy vielä tässä vaiheessa mainoksia blogiini. Tarkoitukseni on kerätä lisää blogin aihepiiriin sopivia yhteistyökumppaneita ja aloittaa mainospaikkojen myynti blogin etusivulle myöhemmin. Tässä vaiheessa yhteistyökumppanien logot kotisivulinkkeineen ovat Blogiyhteistyö-välilehdellä veloituksetta. Pidän uusimpien ja ajankohtaisimpien yhteistyökumppaneiden logoja ja linkkejä etusivulla veloituksetta niin kauan, kuin itse haluan.


14. Ansaisetko blogillasi tuotepalkintoja, lahjoituksia, palkkaa tai rahaa mainosten kautta?

Lähinnä tuotenäytteitä. Niitäkin aika vähän. Raha ei liiku kuvioissa vielä tässä vaiheessa. 


15. Paljonko ansaitset blogillasi noin suurin piirtein kuussa?

0 €.

- - - - -

Näin siis ajattelen blogaamisesta ja sillä ansaitsemisesta. Olisi tietenkin mukavaa saada tehdä työkseen jotain sellaista mistä nauttii, mutta harrastuksenakin itse tekeminen ja siitä blogaaminen on antoisaa. Voi olla, että näemme tulevaisuudessa muitakin tapoja ansaita blogaamisella, kuin mitä tähän mennessä tunnemme. On hienoa saada olla mukana näkemässä, miten blogaaminen kehittyy ja minkälaisia ansaintamalleja sitä kautta on mahdollista kehittää. :)  

Oli mielenkiintoista olla mukana ja saada valmis opinnäytetyö luettavaksi. On aina kiinnostavaa lukea muiden blogaajien mietteitä ja kokemuksia sen lisäksi että samalla tulee mietittyä asioita omaltakin osaltaan. 

- - - - -

Onnittelut vasta valmistuneelle tradenomille! :D


4 kommenttia :

Vilttitossu // http://carouselia.blogspot.fi/ kirjoitti...

Olipa mukava lukea vastauksia haastattelukysymyksiin :). Täällä vielä yksi vihreä bloggaaja tuskastelee pienen kävijämäärän ja vähäisten kommenttien kanssa, mutta ei muuta kuin uutta postausta putkeen, ehkä se ajan kanssa :). Tai sitten on vikaa sisällössä... :)

Miia kirjoitti...

Sisällössä ei ole mitään vikaa! Sulla on tosi kiva blogi. :)

Kyllä lukija- ja kävijämäärätkin ajan kanssa kasvavat, kunhan jaksaa innolla kirjoittaa omalla tyylillä itselle kiinnostavista asioista. Eikä ne lukija- tai kävijämäärät ole oikeastaan edes niin tärkeitä. Pääasia on, että saa tehdä jotain mukavaa, oppia uutta ja saada kokea ja tavata blogaamisen kautta asioita ja ihmisiä, joihin ei muuten missään muualla törmäisi. :) Tsemppiä, kyllä se siitä!

Vilttitossu // http://carouselia.blogspot.fi/ kirjoitti...

Kiitos tsemppauksesta! :) Sulla on tosi ihana blogi (käyn usein ammentamassa täältä inspiraatiota) ja asenne kohdillaan! :)

Miia kirjoitti...

Kiva kuulla. (:

Lähetä kommentti