23.11.14

Helppo joululahjaidea - Silmälaput


Joululahjaidea herkkäuniselle - itse ommellut silmälaput. 

Näihin "kekkosmallisiin" silmälappuihin löytyi kaava Suuren Käsityölehden numerosta 1/2008, mutta kaavan voi piirtää myös itse. Mallina voi käyttää esim. laskettelu- tai sukelluslaseja.


Tarvikkeet:

- Pala kangasta
- Kuminauhaa
- Levyvanua tai fleeceä
- Ompelulankaa 
- Ompelukone

Asettelin kaavan kankaalle langansuuntaisesti kuvio oikein päin. Piirsin ääriviivat ja leikkasin kaavan mukaan kaksi kappaletta kankaasta ja yhden levyvanusta. 

Asettelin kappaleet päällekkäin niin, että kankaiden oikeat puolet tulivat vastakkain ja vanulevy kankaiden alle alimmaksi kerrokseksi. Kiinnitin kappaleet toisiinsa nuppineuloilla. Samalla kiinnitin kuminauhan toisen pään kangaskappaleiden väliin niin, että kuminauhan pää jäi ulkopuolelle ja pitempi osa kappaleiden sisäpuolelle.
Ompelin kaikki kerrokset yhteen 0,5 cm etäisyydeltä reunasta. Jätin toiselle sivulle kääntöaukon. Kun kappaleet olivat ommeltu yhteen, leikkasin saumanvaroihin pieniä halkoita kulmakohtiin. Käänsin työn oikein päin ja leikkasin tarvittaessa lisää halkioita, että kulmat asettuivat paikoilleen, eivätkä jääneet vetämään.

Tässä vaiheessa kuminauhan toinen pää oli vielä irti. Kuminauhan oikea pituus selviää, kun mittaa pään ympäryksen silmien ja takaraivon kohdalta. Sopivaan mittaan leikattu kuminauha kiinnitetään auki jääneen sivun saumaan samalla kun sivu ommellaan kiinni. Sivun voi harsia käsin ennen kuin ompelee tikkauksen silmälappujen reunan ympäri. Tikkaus kannattaa ommella pitkällä pistonpituudella.
Silmälappuja voi ommella erilaisista kankaista, lahjan saajan mieltymysten mukaan. Vanukerroksen voi korvata ompelemalla toisen puolen fleece-kankaasta.


6 kommenttia :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Mulla onkin muutama ystävä, joille voidin tällaiset tehdä. Kiitos ideasta.

Miia kirjoitti...

Malleja ja ideoita löytyy lisää kun googlaa esim. näillä hakusanoilla "eye mask for sleeping pattern". :)

Paula 70 kirjoitti...

Nuo olisi kyllä kesäisin itsellenikin tarpeen ja parille ystävälle myös. Hieno idea.

Karlina kirjoitti...

Tässä taas oikein loistava idea. Taidankin laittaa jemmaan tämän postauksen.

Miia kirjoitti...

Silmälappujen suunnittelussa ja toteutuksessa saa käyttää mielikuvitusta. Miltä kuulostaisi Dame Edna -lasien tyyliset silmälaput? ;)

Miia kirjoitti...

:)

Lähetä kommentti