20.3.16

Keittiöremontti pienellä budjetilla ja V33 kalustemaalilla


Keittiömme kaapit ovat ihan ok kunnossa, mutta valkoiset melamiiniovet olivat saaneet kolhuja ja alkaneet ajan myötä kellastua. Ovia oli hankala pitää puhtaina, joten päätimme uudistaa keittiön ovet maalaamalla ne tummemmiksi. Samalla oviin vaihdettiin uudet metalliset Ikean Möllarp-vetimet

Myös yläkaappien alla olevat työvalaisimet ovat päässeet kellastumaan ja ovat vanhahtavat muutenkin. Häikäisevän kirkkaat, mutta kaikin puolin toimivat loisteputkivalot piilotettiin kiinnittämällä niiden eteen yläkaappien alareunaan valolista.

Ovien väsyneet saranat vaihdettiin uusiin ja muuten vaan löystyneet kiristettiin.

Maalasin aikaisemmin pienen yksiön keittiökaappien ovet Tikkurilan Helmi-kalustemaalilla. Maali on pysynyt ovissa yllättävän hyvin, se on kulunut ainoastaan eniten käytettyjen ovien vetimien alta.

Tällä kertaa käytin kiintokalusteiden maalaamiseen tarkoitettua erikoismaalia. V33 Kalustemaali on tarkoitettu erityisesti lakatuille, maalatuille, melamiini- tai laminaattipintaisille irto- ja kiintokalusteille. Valmistaja lupaa, että maali soveltuu jatkuvaa puhdistusta vaativiin kohtaisiin, kestää puhdistusaineita, hylkii likaa sekä kestää iskuja ja hankausta. Pitäisi toimia keittiössä silloin oikein hyvin.

V33 kalustemaalia on saatavana 4 eri väriä. Valitsin väreistä tummimman, tummanharmaan. Tummanharmaa väri sopii hyvin keittiön mustan kivitason ja vaaleanharmaiden välitilan laattojen kanssa yhteen. Värin valintaan vaikutti myös se, että tummemmissa ovissa tahrat ja roiskeet eivät näy yhtä hyvin kuin vaaleissa. 
Aloitin urakan irrottamalla vanhat vetimet ja puhdistamalla ovet ohjeen mukaan laimennetulla MaalipesullaEn hionut tai pohjamaalannut ovia ennen maalaamista, en edes irrottanut ovia rungoista maalaamisen ajaksi. Rajasin krittiset kohdat leveällä maalarinteipillä ja suojasin lattian ja työtason sanomalehdillä.

Ensimmäisen maalikerroksen jälkeen ovet näyttivät aika kamalilta! Maali levittyi epätasaisesti ja maalattu pinta jäi laikukkaaksi. Muutos valkoisesta tummanharmaaksi tuntui rajulta. Seuraavien kerrosten jälkeen pinta näytti jo paremmalta. Silmäkin alkoi tottua uuteen väriin.

Maalasin ovet ensin ulkopuolelta kolmeen kertaan, sen jälkeen sisäpuolelta kahteen kertaan. Käytin maalaamiseen leveää ja tarkempaa työtä vaativiin kohtiin pienempää sivellintä. Maalaustela sopii hyvin tasaisten pintojen maalaamiseen, mutta jostain syystä sivellin tuntuu mielestäni paremmalta välineeltä maalaushommiin. Makuasia.   
Keittiö oli käytössä koko maalausurakan ajan. Maali kuivui pölykuivaksi nopeasti. Annoin maalipinnan kuivua aina vuorokauden ennen seuraavan kerroksen levittämistä.

Valolista on autotallista löytynyttä lattialistaa. Se sahattiin sopivan mittaisiksi pätkiksi päistään jiiriin. Listat kiinnitettiin yläkaappien alareunaan kalustekulmilla. Listan kolot kitattiin puukitillä ja hiottiin ennen maalaamista.

Keittiöremontin tarvikket ja kustannukset:


- 2 litraa V33 kalustemaalia 59,90 € € K-Raudassa 

- Ikean Möllarp-vetimiä 2 kpl/pkk 4 € (vetimiä tarvittiin 26 kpl) = 52 €

- 1 l Maalipesua n. 13 €

- 3 pss kalustekulmia 2,20 € = 6,60 €


Jos työlle ei laske hintaa, keittiön uudistaminen tuli maksamaan 131,50  € 


Olen tyytyväinen remontin lopputulokseen. Keittiön ilme koheni ja käyttöikä piteni paljon pienellä panostuksella.  
  
Nyt kun keittiön kaappien ovet on maalattu, tekisi mieli vaihtaa valkoiset kodinkoneet rosterisiin, paremmin harmaisiin oviin sopiviksi. Mielenkiintoista olisi myös nähdä, miltä punatiilinen seinä ja puuhella näyttäisivät tasoitettuina ja vaaleiksi maalattuina, hmmm.  
Seuraavia uudistuksia miettiessä voi vertailla näitä ennen...
...ja jälkeen -kuvia.


18 kommenttia :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Näyttää kyllä aivan upealta tämä uudistettu keittiö.
Mukavaa palmusunnuntaita.

Anonyymi kirjoitti...

Voi hitsi pimpulat! Juuri kun saatiin takka- ja suihkuhuoneen seinät ja kaakelit maalattua ja ajattelin, että se on siinä, törmään tänne blogiisi ja vanha ajatus keittiön kaappien ovien maalaamisesta pomppasi taas pintaan. Pitääköhän sitä vielä uudelleen kaivaa sudit ja teipit esille ja ryhtyä saattamaan köökkiä 2000-luvulle... Terveisin Keekeläinen

Riikka kirjoitti...

Oi wau, onkin ollut ajatuksissa maalata keittiön kaapinovet. Kiitos ohjeista!! :)

Milsa kirjoitti...

Hieno muutos! Kiitos perusteellisesta ohjeesta!:) Entä jos keittiökoneisiin kokeilisi DC-fix -kontaktipintaa? Se tuntuu kestävän vaikka mitä, ja sitä saa ties minkäkuvioisena.

Tatti kirjoitti...

Meillä laminoitujen keittiökaapistonovet saisivat kunnon muutoksen maalaamalla. Olen vain kuullut, että liminoidulla pinnalla ei tahdo maali pysyä ja olen asian unohtanut tyystin. Mielenkiinnolla odotan miten teillä kestää arjen käyttöä, jospa sitä itsekin tarttuisi pensseliin ja telaan :)

Miia kirjoitti...

Kiitos, aika kiva tuli omasta mielestänikin. :)

Miia kirjoitti...

Joskus sitä toivoo, että pystyisi ummistamaan silmänsä kaikelta mitä olisi kiva laittaa. Toisaalta se on NIIN mukavaa, kun saa suunnitella tulevia projekteja. ;)

Miia kirjoitti...

Toivottavasti tästä maali- ja maalauskokeilusta ja -kokemuksesta oli apua. (:

Miia kirjoitti...

Kiitos, kiva kuulla. DC-Fix voisi toimia kodinkoneiden "naamioimiseen" hyvin. Pitääpä käydä katselemassa valikoimaa sillä silmällä, kiitti vinkistä.

Miia kirjoitti...

Vaikea sanoa aina, millaisessa pinnassa pysyy tai ei...V33 kalustemaali on erikoismaali ja tarkoitettu juuri kiintokalusteille. Siltä voi silloin odottaa enemmän kuin tavalliselta kalustemaalilta. Jää nähtäväksi, kuinka hyvin kestää kulutusta. Maalia on vielä vähän jäljellä, jos tulee tarvetta paikkamaalailulle. ;)

Söpölandian sauma ja silmukka kirjoitti...

Vau, miten upeaa jälkeä olet saanut aikaan! :) Ihan iskee remontti-innostus itsellekin!

Miia kirjoitti...

Kiitos, hyvä tuli omastakin mielestä. :)

Sinkkulaakson tarinoita kirjoitti...

Upean näköinen uudistus! Omaan silmääni näyttää paljon paremmalta kuin vanha, vaikka yleensä olenkin vaaleampien pintojen ystävä, mutta tämä toimii hyvin :)

Miia kirjoitti...

Vaaleat pinnat on upeita, mutta niiden puhtaana pitäminen on työlästä. Siivoaminen on muutenkin tylsää, joten... ;) Tässä tapauksessa tumma väri toimii kyllä myös ulkonäkösyistä. :)

Vanha Jäärä kirjoitti...

Hieno tuli, mä tykkään kans harmaasta! Itse oon myös kaksi kertaa uudistanut keittiön ovet maalaamalla, kerran samalla metodilla kuin sä eli paikallaan olevat ovet pensselillä maalaamalla ja kerran ovet irrottaen ja telaten. Suosittelen kyllä jälkimmäistä menetelmää jos on mahdollista levitellä ovet ja laatikot pitkin ja poikin johonkin. Yleensä ei ole :-(

Miia kirjoitti...

Sama juttu, ensimmäisellä kerralla jaksoin nähdä enemmän vaivaa ja irrottaa ovet maalauksen ajaksi. Maalasin ovet pienen yksiön kylppärissä. Tilaa maalaamiseen oli korkeintaan kolmelle ovelle kerrallaan. Siitä voi jo päätellä, että oli ajallisesti aika pitkä maalausprojekti. ;) Kun ei ole työskentelytilaa, joutuu sietämään epäjärjestystä remontin ajan. Toisaalta taas onnistunut lopputulos palkitsee. :)

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää tosi hyvältä. Meillä samanlaiset keittiökaappien ovet, paitsi puunväriset. Juuri ajattelin, josko ottaisin kaappien maalaamisen kesäprojektiksi. Ajattelin samaa tummaa harmaansävyä. Kiitti vinkeistä ja inspiraatiosta. Luulen että näillä ohjeilla uskaltaudun työhön. Hieman meinaan arvelutti miten maalin saa siistiksi ja tasaiseksi, kun ei ole tasaista pintaa. Mutta il eisesti onnistuu hyvin.

Miia kirjoitti...

Kiitos, kiva kuulla. :) Maalipinnasta saa kyllä tasaisen, kun malttaa maalata ohuita kerroksia. Maalipinnassa erottaa kyllä siveltimen jälkiä, jos katsoo tarkasti. Kauempaa katsottuna pinta on kyllä tasainen. Hienoa, että sait inspiraation ja rohkeutta kokeilla! Tsemppiä maalausurakkaan! :)

Lähetä kommentti