1.8.17

Istutusalueen kattaminen


Keväällä alkanut etupihan kulkuväylän kunnostusprojekti sai jatkoa, kun sisääntuloväylän viereinenkin alue tarvitsi siistimistä.
Istutin viime kesänä talon seinustalle, portaiden ja autotallin seinän väliin jäävälle alueelle kaksi valkoalppiruusua (Rhododendron 'Cunningham's White'). Aikaisemmin alueella kasvoi pelkästään rikkaruohoa ja sammalta. 
Tänä keväänä istutin alppiruusujen juurelle muutaman taimen maahumalaa (Glechoma hederacea´Variegata´). Se kun kuulemma leviää tehokkaasti ja peittää maan pinnan niin, etteivät rikkaruohot pääse läpi. 

Odottavan aika on pitkä, ja leviämistä odotellessa rikkaruohot jatkoivat kukoistustaan. Kitkeminen on työlästä, jotain muuta oli keksittävä.
Aloittelevana puutarhurina olen yrittänyt etsiä tietoa ja vinkkejä tv:n puutarhaohjelmista, alan lehdistä ja kirjoista sekä netistä. Vastaan tuli tämä sanomalehtikikka, jonka nyt haluan jakaa teille muillekin. 


  

Poistin sammaleen ja kitkin alueen ennen kuin ryhdyin kattamaan sitä sanomalehdillä. Sanomalehdet kannattaa kostuttaa ensin kunnolla, etteivät ne ime maasta ja istutetuilta kasveilta kosteutta.  

Sanomalehtikerroksen on tarkoitus estää rikkaruohojen kasvaminen sen läpi. Kun lehdet ovat maatuneet, maahumala on levinnyt ja peittänyt alueen.

Asettelin maahumalan rönsyt varovasti sanomalehtien päälle. Kastelin lehtikerroksen vielä läpimäräksi ennen kuin levitin sanomalehtien ja rönsyjen päälle kerroksen puutarhamultaa. Maahumalan rönsyjen on tarkoitus juurtua multakerrokseen.
Kun sanomalehdet oli peitetty mullalla, levitin päälle kuorikatetta.

Maahumala näyttää löytävän tiensä kuorikatteen läpi valoa kohti ja jatkavan leviämistään katekerroksesta huolimatta. Liikaa se ei pääse leviämään, koska alue on rajattu.
Kuorikate suojaa alppiruusujen kylmälle arkoja, pinnassa kasvavia juuria. Se auttaa myös maahumalaa talvehtimaan paremmin. Tämä kirjavalehtinen lajike ei talvehdi ihan yhtä hyvin kuin vihreälehtinen lajitoverinsa.

Kate pitää rikkaruohot ainakin jonkin aikaa kurissa. Katteen läpi kasvavat yksittäiset rikkaruohot on nyt helppo nyppiä pois. Myöskään rikkaruohojen siemenet eivät pääse itämään katetulle alueelle.

Ajan mittaan kuorikate maatuu ja häviää. Jos alueen haluaa pitää katettuna, sitä kannatta lisätä vanhan kerroksen päälle.

Etupiha näyttää nyt siistimmältä ja sisääntulo kutsuvammalta.

Istutusalue on nyt myös huomattavasti helppohoitoisempi.


2 kommenttia :

Satu kirjoitti...

Lopulta aika pienellä vaivalla sai huikean muutoksen aikaan. Hienolta näyttää!
Tuo sama sanomalehtijuttu toimii myös uutta istutusaluetta perustettaessa. Kastellun sanomalehtikerroksen päälle vain paksusti multaa ja kasvit kiittää eikä rikkaruohot kasva läpi :)

Miia kirjoitti...

Tulen käyttämään tuota sanomalehtikikkaa varmasti jatkossakin. Parasta siinä on, että se maatuu pois, kun sitä ei enää tarvita. Kaikki (luonnonmukaiset) ideat rikkaruohojen kanssa taisteluun ovat tervetulleita. ;)

Lähetä kommentti