26.11.17

Kuplaneuleella neulottu tyynynpäällinen


Kokeilin uutta neuletekniikkaa kirpputorilta löytämilläni langoilla. Idea kuplaneuleella neulottuun tyynynpäälliseen lähti siis tällä kertaa saatavilla olleesta materiaalista.Lanka on norjalainen Raggegarn, 60 % villaa, 20 % nylonia ja 20 % akryylia. Lankaa oli n. 350 g, kolmea erilaista harmaata. Pohjaväriksi valikoitui yksivärinen harmaa, koska sitä oli eniten. Raidat neuloin vuorotellen harmaa/vaaleanharmaalla ja harmaa/tummanharmaalla langalla. 


En ollut aiemmin neulonut kuplaneuletta, opettelin neuletekniikan tämän ohjeen avulla. Ohjeessa on käytetty kahta väriä, mutta idea on sama kuin kolmellakin värillä neulottuna.

Kuva: Kodin KuvalehtiKuplaneule on neljällä jaollinen. Että kuvio onnistuu, 50 cm leveään tyynynpäälliseen tarvitaan 64 s. Loin silmukoita yhteensä 70, koska varasin molempiin reunoihin saumanvaraa 3 silmukan verran. Reunojen saumanvarat sekä 3 ensimmäistä puikollista (neuleen alareunan saumanvarat) neuloin helmineuleella. 

Saumanvaroja ei välttämättä tarvitse jättää. Viimeistely ja kappaleiden ompelu yhteen onnistuu suoraan neuleen reunoistakin.Neuloin 50 cm x 95 cm yhtenäisen kappaleen kuplaneuleella. Viimeiset kolme puikollista neuloin taas helmineuletta saumanvaraksi. Taitoin kappaleen puoliksi oikeat puolet vastakkain ja ompelin käsin nurjalta puolelta kolmelta reunalta yhteen. Ompeluun käytin samaa harmaata lankaa kuin neuleessa. 

Päälliseen täytyy muistaa jättää aukko, josta sisätyynyn saa pujotettua sisälle. Aukko ommellaan kiinni valmiin työn oikealta puolelta piilopistoilla.


Jos ei jaksa neuloa kahta puolta, voi neuloa vain yhden 50 x 50 cm (tai 40 x 40 cm) kappaleen ja ommella toiselle puolelle tyynyä kankaan.

En höyryttänyt tai prässännyt tyynynpäällistä mitenkään. Kuplat saavat tulla neuleen pinnasta reilusti esille ja antaa kolmiulotteisen vaikutelman. Moniväriset langat yhdistettyinä niitä yhdistävään yksiväriseen, antaa neulepinnalle elävyyttä. Uuden tekniikan oppiminen on aina kivaa! Vaikka neulepinta näyttää valmiina monimutkaiselta, tekniikka on helppo ja nopea neuloa kun sen oppii.

2 kommenttia :

Väkertäjä kirjoitti...

Hieno, eläväinen pinta.
Minäkin opettelin toissa talvena kuplaneulostekniikkaa, mutta väärällä värillä ja sinne se tekele jäi kopan pohjalle... Pitänee opetella tekniikkaa uusiksi.

Miia kirjoitti...

Kyllä se vähän niin on, että helposti jää työ kesken, jos ei olekaan tyytyväinen väreihin tai muuten siihen miltä työ jo puolivalmiina alkaa näyttää. Harvoin tulee innostuttua uudelleen niistä kopan pohjalle jääneistä... ;)

Lähetä kommentti