16.9.18

Pation öljyäminen


Viime kesänä kestopuusta rakennettu patio sai tänä kesänä ruskeaa terassiöljyä pintaansa. Öljykäsittely suojaa puuta sään vaihteluilta, tikkuuntumiselta ja halkeilulta sekä haalistumiselta.

Värillisellä terassiöljyllä pintaan saa suojan lisäksi ilmettä. Ruskeaksi sävytetty patio näyttää nyt viimeistellyltä ja yhdistyy luontevasti talon ja pihan rakenteisiin.

Öljytty pinta pysyy myös paremmin puhtaana.


Annoin tuoreen kestopuun kuivua vuoden pation rakentamisen jälkeen. Tuoreelle, vielä kostealle puulle tehty käsittely voi hilseillä pois tai käsitelty pinta jäädä laikukkaaksi.

Öljyäminen onnistuu parhaiten puolipilvisellä säällä, jolloin aurinko ei kuivata pintaa liian nopeasti eikä sade kastele.


Ennen öljyämistä pesin laudat runsaalla vedellä ja mäntysaippualla. Annoin kuivua hyvin ennen käsittelyn aloittamista.

Levitin pation pintaan Tikkurilan valmiiksi sävytettyä ruskeaa Valtti Plus TerassiöljyäSamaa öljyä mustana käytin aiemmin kasvulavojen käsittelyyn.


Levitin terassiöljyn pation lautoihin leveällä siveltimellä lautojen suuntaisesti kahteen kertaan. Töpöttelin öljyä myös lautojen väleihin ja sivuihin. Annoin öljytyn pinnan kuivua vuorokauden käsittelykertojen välillä.


Purkin jämät käytin kompostikehikoiden käsittelyyn. Kestopuisissa, jo neljä vuotta säiden armoilla olleissa kehikoissa öljyämättömän ja öljytyn eron näkee ehkä parhaiten. Kuvassa käsittelemätön ja kertaalleen öljytty pinta. Toisen öljykerroksen jälkeen ruskea sävy syveni ja pinnasta tuli kuultava.  


 Jos terassiöljyä jää yhä jäljelle, eikä muita öljyttäviä pintoja ole, öljy kannattaa hävittää toimittamalla se vaarallisten jätteiden vastaanottoon. Tyhjän metallipurkin voi laittaa metallin keräykseen.

4 comments :

Leena kirjoitti...

Onpas hieno! :)

Miia kirjoitti...

Kiitos, kyllä kannatti vielä viimeistellä puuöljyllä. :)

Lassila kirjoitti...

Hyvältä näyttää! Mekin tehtiin terassin lautojen öljyäminen sekä sinkitettiin vanhat metallipinnat. Me tehtiin öljyäminen aurinkoisella säällä mikä oli kieltämättä hankalaa.

Miia kirjoitti...

Metallipintojen sinkittämistä en olekaan vielä kokeillut. Täytyy pitää mielessä, kun tulee sopiva paikka kokeilla.

Sääolosuhteet eivät aina ihan osu kohdilleen silloin kun on projekti meneillään. ;)

Lähetä kommentti