31.1.12

Iso pitsiliina pikkuliinoista [osa 2]


Sain vihdoin valmiiksi aikaisemmin aloittamani pitsiliinaprojektin. Sain kerättyä 16 erilaista pitsiliinaa. Nyt oli aika värjätä ne ja ommella yhteen yhdeksi isoksi pöytäliinaksi, kuten olin suunnitellut.

Värjäsin pienet pitsiliinat mustiksi (Velvet Black) Dylon-pesukonevärillä paketin ohjeen mukaan. Värjäys onnistui hyvin. Väristä tuli tasainen, vaikka liinat oli virkattu eri materiaaleista ja olivat erivärisiä. Samassa koneellisessa värjäytyivät myös haalistuneet mustat farkut. 
 
Muotoilin värjätyt kosteat pitsiliinat muotoonsa ja suihkutin niille vähän kovettavaa tärkkiä. Sommittelin liinat suurin piirtein symmetriseen pöydälle sopivaan muotoon ja ompelin sopivista kohdista käsin kiinni toisiinsa. Sitten vielä silitys/höyrytys/prässäys ja pöytäliina on valmis käyttöön!
  

Ison pitsiliinan voi pestä koneessa, kunhan käyttää pesupussia. Pesukoneen linkousnopeus kannattaa säätää pieneksi, etteivät käsin yhteenommellut pikkuliinat irtoa toisistaan linkouksen aikana.

30.1.12

Virkattu räsymatto kylppäriin


Leikkasin vanhoja kulahtaneita poolo- ja t-paitoja matonkuteiksi. Trikoon leikkaaminen on pölyistä ja nukkaista puuhaa, joten leikkasin paidat "studiossani" kylppärissä.

Yritin leikata kuteen paidoista yhteinäiseksi putkeksi. Yhteinäistä kudetta on helpompi ja mukavampi virkata kuin lyhyitä pätkiä. Pyrin piilottamaan kuteen päät työhön jo mattoa virkatessa helpottaakseni viimeistelyvaiheen päättelytyötä. 

Virkkasin maton koukulla nro 10. Trikookude oli miellyttävää (pehmeää ja joustavaa) virkata, vaikka se pölysi ja nukkasi vielä virkkausvaiheessakin. Nukkaaminen loppui, kun pesin valmiin maton. Virkattu matto on hyvä venyttää muotoonsa kosteana pesun jälkeen.

Kudetta mattoon kului yllättävän paljon. Värejä sommitellessa piti huomioida, että kude riittää koko kierroksen virkkaamiseen. Kuteet riittivät tähän 55x55 cm kokoiseen mattoon.



27.1.12

25.1.12

Kansion pikatuunaus


Pitsitarrasta (tai boordista) innostuneena keksin käyttää sitä jo toiseenkin tuunaukseen. Tällä kertaa koristelin sillä tavallisen mappikansion. Herkkä vaaleanpunainen kansio sai vieläkin romanttisemman ilmeen mustalla ja valkoisella pitsireunuksella. ;)

Valmiilla tarroilla on nopeaa ja helppoa tehdä pieniä persoonallisia tuunauksia arkisiin tavaroihin. Tuunattuja sisustukseen sopivia kansioita, lehtikoteloita, säilytyslaatikoita yms. voi pitää esillä avohyllyissä. 

Täältä löytyy aikaisempi pitsitarratuunaukseni.


Pitsiä kansion kanteen


Liimasin kansion kanteen vielä Dymo-kohokirjoittimella napsutellut mustavalkoiset tekstit kertomaan kansion sisällöstä. Todella kätevä tuo Dymo-kirjoitin! Siihen saa ostaa myös värikkäitä ja kuviollisia teippinauhoja. Kohokirjoitinteippiä ja muita kivoja askarteluteippejä myy esim. Teippitarha.


20.1.12

Kiiltävää koukeroa peilin kehykseen


Jatkoin jo aikaisemmin maalaamani eteisen peilin tuunaamista. Siitä vaan jotenkin jäi puuttumaan vielä jotain...

Liimasin hopeanväriseksi maalaamani peilin kehykseen hopeanväristä koukeroista reunatarraa. Liimasin tarraa kehyksen sisä- ja ulkoreunaan. Tähän isokokoiseen (74 x 165 cm) kokovartalopeiliin tarraa kului 3 arkkia. Tarroja saa ostaa askarteluliikkeistä. Helppo, nopea ja edullinen tapa tuunata melkein mitä tahansa.



19.1.12

Korosta sitä mitä et voi peittää


Asuntoni eteisen seinällä on suurikokoinen metallinen sähkökaappi. Se sulautuu kyllä värinsä puolesta seinään, mutta ei ole kovin kummoinen sisustuselementti. ;) 

Sähkökaappi ei ole mikään ongelma, mutta keksin hyödyntää sitä, kun se nyt siinä sitten on ja pysyy. Jääkaappimagneetit pysyvät hyvin kiinni metallisessa kaapin ovessa. Sähkökaappi saa siis toimittaa virkaa keräämieni magneettien taustana eteisessä. Kaapin ovea voi käyttää myös muistitauluna. Muistilaput, laskut, lukujärjestykset ym. pysyvät siinä hyvin kiinni magneeteilla. 
 

 
Metallinen sähkökaappi


Tarinan opetus oli siis se, että kaikkea ei voi poistaa eikä välttämättä edes peittää. Silloin kannattaa yrittää hyödyntää tai keksiä jokin muu käyttötarkoitus asialle, joka tulee asunnossa pysyvästi aina olemaan. 


11.1.12

Tuunatut lasipurkit


Tyhjiä kannellisia lasipurkkeja ei tarvitse kiikuttaa lasi- ja metallikeräykseen, koska niistä voi pienellä vaivalla tuunata säilytyspurkkeja pikkutavaroille.


Irrotin etiketit lasipurkeista liottamalla niitä muutaman tunnin vedessä. Sen jälkeen etiketit irtosivat siististi ja helposti. Maalasin purkkien kannet muutamaan kertaan valkoisella spray-maalilla. Sen jälkeen liimasin purkkien kylkiin pitsitarraa. Spray-maalia sekä pitsitarraa (tai boordia) myydään Clas Ohlsonilla. Molempia saa myös mustina, jolloin tuunatuista lasipurkeista tulee vähän "rokimmat".


Aion tuunata lisää lasipurkkeja sitä mukaa, kun niitä tyhjenee. Ei haittaa, vaikka lasipurkit ovat erilaisia, kun ne on tuunattu samaan tyyliin. Tuunatut lasipurkit näyttävät hyvältä esillä, kun niitä on paljon. 

Lasipurkeissa voi säilyttää esim. pieniä tarpeellisia toimistotarvikkeita työpöydällä käden ulottuvilla. Läpinäkyvistä lasipurkeista näkee nopeasti, mitä ne sisältävät ja tarvittavat pikkutavarat löytyvät helposti. 


9.1.12

Esimerkki monikäyttöisestä säilytyskalusteesta


Kalusteille voi keksiä erilaisia käyttötapoja. Tässä esimerkki siitä, miten valkoiseksi maalattua kahden lokeron hyllykköä (60x30x18 cm) voi käyttää kolmella eri tavalla säilytyskalusteena.

1. Kun hyllykköön poraa reiät kiinnittämistä varten, sen voi ripustaa seinähyllyköksi vaakatasoon tai pystyasentoon.


2. Pystyasennossa hyllyköstä tulee esim. pieni yöpöytä sängyn viereen. Hyllykön voi pitää seisomassa lattialla tai kiinnittää se sängyn viereen seinään vähän ylemmäs lattiasta.


3. Hyllyköstä tulee kahden lokeron säilytyslaatikko esim. lehdille, kun se makaa lattialla selällään. Näin päin hyllykkö voi toimia myös sängynaluslaatikkona. 


Hyllykköön voi kiinnittää pyörät alle, jolloin siitä tulee siirrettävä kaluste. Siihen voi kiinnittää irtojalat, jolloin se saa lisää korkeutta. Riippuen siitä, mihin tarkoitukseen hyllykkö tulee, siihen voi ruuvata kahvoja, nuppeja, vetimiä, ripustuskoukkuja ym. nippeleitä.

Halutessaan hyllykön voi koristella sisustukseen sopivaksi esim. koristemaalaamalla, tapetoimalla, liimaamalla sisustustarroja  jne.

Lisää ideoita puulaatikoiden käyttöön sisustuksessa täällä sekä täällä.




4.1.12

Vintage-asusteet sisustuksessa


Tein tänään kirpputorilta LÖYDÖN! Tämä kaunotar oli siellä odottamassa ja kun löysimme toisemme, emme voineet enää erota.


Laukku on pehmeää tummanruskeaa nahkaa. Hintalapussa luki, että se on käyttämätön. Siltä se tosiaan näyttääkin, niin hyvässä kunnossa se on. Sisällä olevassa lapussa lukee Sirona Design Made in Finland eli kotimaisesta laatulaukusta on kyse. En osaa sanoa, millä vuosikymmenellä laukku on valmistettu, en osaa edes arvata.


Kauniita vanhoja vintage-asusteita (hattuja, huiveja, käsineitä, koruja, laukkuja, päivävarjoja...) voi pitää esillä sisustuselementteinä, kun ne eivät ole käytössä. Ne tuovat tunnelmaa ja kerroksellisuutta sisustukseen samalla kun kertovat menneestä ajasta. Esillä olevat kauniit naisten asusteet tuovat sisustukseen myös ripauksen naisellisuutta.  

Kokoelman vintage-asusteita voi koota esim. makuuhuoneeseen tai eteiseen. Esillepanossa voi käyttää mielikuvitusta ja ripustaa asusteet luovasti. Vintage-asusteiden ripustamiseen sopivat erinomaisesti vanhat koukut, naulakot ja ripustimet. Kun käyttää hyödyksi seinätilaa, esillä olevat asusteet eivät vie paljon tilaa. Aarteensa voi ripustaa esille myös vaikka sisustustikkaille.