13.12.14

Torkkupeitto tekoturkiksesta


Harjoittelimme tekoturkiksen ja kulman ompelua suunnittelemalla ja toteuttamalla torkkupeiton. Jokaisen torkkupeitosta tuli erilainen, vaikka idea oli sama. Osa ompeli peiton kulmiin itse tehdyt tupsut, osa yhdisti tekoturkikseen ylellistä ja kiiltävää materiaalia, osa taas paksua fleeceä, huopaa tai huonekalukangasta. Kaikista tuli todella hienoja, varmasti oman näköisiä ja sisustukseen sopivia.


Valitsin torkkupeittooni ohuen, sileän ja pehmeän lyhytkarvaisen tekoturkiksen. Yhdistin sen samaa sävyä olevaan puolipellavaan. Peiton kulmaan ompelin samasta kankaasta rusetin.


Aloitin mittaamalla ja leikkaamalla puolipellavakankaan tekoturkiskangasta pienemmäksi. Tarkoitus oli, että puolipellavakangas jää tekoturkiskankaan reunojen alle. Kankaat kannattaa levittää suurelle pöydälle tai lattialle, jotta niitä on helpompi käsitellä.

Leikattuani puolipellavakankaan sopivan kokoiseksi, huolittelin molempien kankaiden reunat saumurilla. Seuraavaksi mittasin ja piirsin tekoturkiskankaan kulmiin ompeluviivat.


 Koska mittasin saumanvaroiksi 2 cm ja käänteen leveydeksi 10 cm, piirsin tekoturkiskankaalle kolme 10 cm neliötä 2 cm etäisyydelle kankaan reunoista (ks. yläkuva). Kahden ylimmäisen neliön läpi piirsin viivan, jota pitkin kulma ommellaan.


Neulasin ja ompelin kulman piirtämääni ompeluviivaa pitkin. Kulmaa ei ommella reunasta reunaan, vaan 2 cm (saumanvarojen verran) päähän reunasta. Ommeltuani kulman, leikkasin liian kankaan kulmasta 2 cm etäisyydeltä ompeleesta ja huolittelin saumurilla. Kulmasta kannattaa leikata pieni pala, että se kääntyy ja asettuu paremmin. 

Jos torkkupeittoon haluaa tupsut kulmiin, ne kiinnittyvät tässä vaiheessa samalla.


Asettelin torkkupeiton kankaat päällekkäin pöydälle, nurjat puolet vastakkain. Käänsin tekoturkiskankaan reunat 10 cm puolipellavakankaan päälle. Neulasin ja harsin kankaat yhteen.


Ompelin kankaat yhteen 1 cm etäisyydeltä tekoturkiskankaan reunasta. Paksun tekoturkiksen ompelu on hieman haastavaa, mutta tämän ohuemman ompelu onnistui kotikoneella.Ompelun jälkeen varmistin, että kankaat olivat kiinnittyneet yhteen ja ommel oli osunut 1 cm päähän reunasta joka puolelta


Lopuksi ompelin vielä puolipellavakankaan reunasta ylimääräiseksi jääneestä kaitaleesta torkkupeiton kulmaan rusetin. Pitkän ja kapean kaitaleen kääntämiseen on olemassa kätevä apuväline, Prymin kääntöneula. Näitä myydään mm. Ompelijanmaailmassa.