3.12.14

Itse tehdyt koristetupsut


Harjoittelimme koristetupsujen tekemistä. Erilaisilla tupsuilla voi somistaa sisustustekstiilejä, kuten koristetyynyjä, torkkupeittoja, verhoja, verhon pidikkeitä, liinoja, tuolinpäällyksiä, lampunvarjostimia jne.
 Tein tupsut mustasta 100 % puuvillalangasta. Tuunasin yksivärisen koristetyynynpäällisen ompelemalla koristetupsut sen kulmiin. Kokeilin myös tupsujen koristelua isoilla puuhelmillä. Puuhelmillä somistetut tupsut voi ommella vaikka paksun torkkupeiton kulmiin. Puuvillalanka löytyi edullisesti kirppurorilta, samoin kuin selänhieroja, josta puuhelmet on irrotettu. 
Koristetupsuja on helppo tehdä ja niiden tekemiseen löytyy netistä havainnollistavia ohjeita. Tupsuja voi koristella maun ja käyttötarkoituksen mukaan. Niitä voi tehdä käyttämällä useita erivärisiä lankoja, somistamalla helmillä, nauhoilla jne.
Tarvikkeet:

- Lankaa
- Pala pahvia
- Sakset
- Silmäneula käsin ompeluun
(- Erilaisia koristeita, helmiä, nauhoja jne.)


1. Lankaa kieputetaan pahvin ympärille. Jos teet useita tupsuja ja haluat niistä yhtä tuuheita, laske kierrokset ja kieputa jokaiseen tupsuun saman verran lankaa. 

2. Jos haluat tupsuun ripustusnyörin, sen voi tehdä samasta langasta. Leikkaa langasta n. 1 m pitkä pätkä, taita kahvia, kierrä kierteelle. Kun lanka on kiertynyt tiukaksi, taita keskeltä ja anna kierrettyjen lankojen kiertyä toisiinsa.

3. Äsken kierretyllä nyörillä sidotaan tupsun langat yhteen. Pujota nyöri pahvin päälle kieputettujen lankojen keskeltä ja solmi langat nyörillä yhteen. Jätä solmu tupsun sisälle piiloon. 

4. Jos haluat ommella tupsun kiinni esim. koristetyynyyn, tupsun langat kannattaa sitoa ohuemmalla langalla, jonka voi ommella käsin tyynyn kulmiin. 

5. Leikkaa tupsun langat alareunasta auki.

6. Niputa langat ja sido ne yhteen tupsun yläreunasta langalla tai nauhalla. 


Jos ohje ei vielä auennut, tässä linkki Martha Stewartin ohjeeseen kuvineen.