7.12.14

Patakintaat ja keittiöpyyhkeet


Patakintaiden ohje löytyy Hääräämön blogista. Muokkasin ohjetta hieman ja ompelin mustavalkoruudullisesta puuvillakankaasta sekä patakintaat että keittiöpyyhkeet.


Leikkasin ruutukankaasta ja levyvanusta kaavan mukaan yhteensä kuusi eri kappaletta yhtä patakinnasta varten. Toiseen tarvitaan samanlaiset kappaleet, mutta ne leikataan kankaasta peilikuvina. Ruutukangasta leikattaessa kannattaa kohdistaa ruudut niin, että ne jatkuvat samasta kohtaa viereisessä kappaleessa. Kappaleisiin lisätään 1 cm saumanvarat.


Aloitin patakintaiden ompelun ripustuslenkeistä. Ompelin ne putkiksi, käänsin, silitin ja päälletikkasin reunat pitkillä pistoilla. Saumat kannattaa silittää aina auki ompelun jälkeen. Yhteen ommellut kappaleet asettuvat paremmin haluttuun kohtaan ja työ seuraavissa vaiheissa helpottuu.


Seuraavaksi kiinnitin vanulevyn. Ompelin sen vanun puolelta pitkillä pistoilla. Paininjalkaa kannattaa vähän "auttaa" käsin, koska se tahtoo takertua vanuun ommellessa. Toinen vaihtoehto on ommella vanu kankaaseen kankaan puolelta.


Kappaleet asetellaan päällekkäin tietyssä järjestyksessä. Pohjalle tulee toinen ylläolevista kappaleista eli se, johon ei ommeltu vanua.

Seuraava kerros muodostuu "sydämen muotoisista" kappaleista. Ne taitetaan kahtia ja asetellaan vierekkäin taitekohdat keskelle vastakkain. Kankaan ruudut kohdistetaan niin, että kuvio jatkuu samanlaisena.


Päällimmäiseksi tulee kappale, johon ommeltiin vanulevy.


Kun kerrokset on aseteltu paikoilleen, kaikki kappaleet neulataan yhteen. Kappaleet ommellaan yhteen 1 cm etäisyydeltä reunasta. Pitkälle sivulle jätetään n. 8 cm pitkä kääntöaukko.


Ompelun jälkeen oikein päin käännettyinä patakintaat näyttävät vielä vähän "kulmikkailta". Ne kääntyvät ja asettuvat paremmin muotoonsa, kun nurjalle puolelle saumanvaroihin leikkataan pieniä halkioita kulmakohtiin. Vasemman puoleiseen patakintaaseen on leikattu halkiot, oikean puoleiseen ei. Eron huomaa.

Tässä vaiheessa huomasin, että olin unohtanut ommella ripustuslenkit patakintaisiin. Ratkoin saumat auki ja asettelin ripustuslenkit kankaiden väliin oikealle kohdalle. Käänsin kintaat uudelleen nurin päin ja ompelin lenkit paikoilleen.


Kun ripustuslenkit oli kiinnitetty, käänsin patakintaat taas oikein päin ja ompelin kääntöaukot kiinni käsin.

 Koska ruutukangasta oli vielä reilusti jäljellä, ompelin siitä samalla 50 x 70 cm keittiöpyyhkeitä. Kankaasta voi ommella muitakin keittiötekstiilejä, kuten pöytäliinoja, tabletteja, leipäkoriliinoja, lautasliinoja, esiliinoja jne.

Keittiötekstiilejä voi ommella joulukankaasta itselle tai joululahjoiksi!