12.12.14

Uusi päällyskangas rottinkirahille


Tori. fi:stä löytämäni vanhan rottinkisen säilytys-/ompelurahin runko oli hyvässä kunnossa, mutta alkuperäisessä päällyskankaassa oli tahroja. Rahista sai kuin uuden vaihtamalla siihen uuden päällyskankaan. Uusi päällyskangas on Ikean Minna-puuvillakangasta.
Rahin kannen alle oli naulattu pyöreä vanerilevy. Irrotin sen varovasti, ettei levy päässyt vääntymään, halkeamaan tai murtumaan.
 Rahin alkuperäinen kangas oli kiinnitetty vanerilevyn alle pienillä nauloilla. Irrotin kankaan, mutta jätin naulat paikoilleen. Kankaan alla ollut vaahtomuovipehmuste oli ehjä ja muutenkin hyvässä kunnossa, joten sitä ei tarvinnut vaihtaa.

Mittasin rahin halkaisijan (44 cm) ja lisäsin reunoihin 8 cm. Leikkasin kankaasta halkaisijaltaan 52 cm kokoisen pyöreän kappaleen ja sekä kaistaleen (8 x 14 cm) kannen avaamista helpottavaa lenkkiä varten.
 Huolittelin kappaleiden reunat saumurilla. Taitoin lenkkiä varten leikkaamani kaitaleen kahtia, ompelin sivun ja käänsin oikein päin. Silitin kappaleet vielä ennen rahin kanteen kiinnittämistä.
Kiinnitin kankaan sekä lenkin rahin vaneriseen kansilevyyn niittipyssyllä. Rahissa ollut vaahtomuovipehmuste jäi kankaan ja vanerilevyn väliin. Se pysyy hyvin paikoillaan ilman liimaa, koska kangas on pingotettu niiteillä napakasti kansilevyn päälle.
Naulasin ensimmäisenä irroittamani pyöreän vanerilevyn uusilla nauloilla takaisin paikoilleen rahin kanteen. Niitit jäivät siististi piiloon levyn alle.
Sen lisäksi, että kannellisen rahin päälle on mukava ojentaa jalat, sen sisällä on runsaasti säilytystilaa. Vanhan rahin voi uudistaa vaihtamalla päällyskankaan sisustukseen sopivaksi.