7.1.24

Talvenkestäviä ja ekologisia koristeita luonnonmateriaaleista


Talvi asettaa omat rajoituksensa lasitetun terassin ja parvekkeen sisustamiselle. Kaiken pitäisi kestää pakkasta ja jäätymistä. Koska lasitettu terassi on ulko- ja sisätilan välimuoto, sinne sopii erityisen hyvin luonnonmateriaaleista tehty sisustus. Materiaalit löytyvät luonnosta ja niitä voi kerätä talteen pitkin vuotta.

Tässä muutama talvenkestävä idea, jotka olen toteuttanut erilaisista luonnonmateriaaleista omalle terassilleni.


 

Sammalmätäs savivadilla

Savivatiin laitetaan multaa, joka tiivistetään ja muotoillaan kummuksi. Mullan päälle asetellaan sammallevyjä tiiviisti kiinni toisiinsa. Sammalmättään voi koristella esim. koristesienillä tai rakentaa sen päälle kokonaisen minimaailman.

Ennen pakkasia sumuttelin sammalta silloin tällöin vedellä, että sain sen juurtumaan uuteen kasvualustaansa ja pysymään vihreänä. Pakkasten alettua mätäs kohmettui ja jäätyi, mutta on yhä vihreä.



Tarkkaan katsoessa voi huomata, että muutamassa sammallevyssä kasvaa luontaisesti ketunleipää/käenkaalia. Mukana on myös lehtiroskaa ja neulasia. Ne tekevät mättäästä varsin luonnonmukaisen.

Sammalmättään voi istuttaa korkeampaankin astiaan, vaikkapa emalivatiin kuten täällä.


Sammalpallo punasaviruukussa

Kieputin läpinäkyvän siiman avulla sammallevyjä metallisen koristepallon ympärille. Ohut läpinäkyvä siima häviää näkymättömiin sammalpallon pinnalla. Sitomiseen voi käyttää myös vaikkapa juuttinarua, kimallelankaa, ohutta rautalankaa tms. Sammalpallon pohjaksi käyvät hyvin esim. lasten lelupallot tai askartelumyymälöissä myytävät isot styrox-pallot.



Punasaviruukun pohjalla on pienempi saviruukku, jonka päälle sammalpallo on asetettu. Sammalpallo ei silloin uppoa liian syvälle ruukkuun, vaan nousee paremmin esille. Pallon pohjalle ei tarvitse sitoa sammalta, riittää että sitä on esille jäävässä osassa pallon pintaa.



Oksat, kepit, risut yms.

Puiden oksat, rungon kappaleet, risut yms. ovat hyvää koristemateriaalia. Puun oksia ja runkoja voi ripustaa kattoon tai asetella hyllyille. Risuista saa askarreltua kranssien lisäksi monenlaisia koristeita, mutta risut näyttävät hyvältä myös ihan kimppuna (lattia)maljakossa.



Isot kävyt

Isoja käpyjä saa ostaa kukkakaupoista tai poimia puiden alta ulkomailla. Auenneet kävyt pysyvät pystyssä ja ovat koristeellisia ihan sellaisenaan.




Kuusenkävyt saviruukussa

Kotimaiset kuusenkävyt ovat myös koristeellisia. Niitäkin voi ihan yksinkertaisesti vaan laittaa saviruukkuun esille, ikään kuin kasvaisivat ruukussa.



Männynkävyt lasipurkissa 

Koriste voi olla näinkin yksinkertainen, kuivattuja männynkäpyjä lasipurkissa. Kosteita käpyjä ei kannata laittaa lasipurkkiin, koska jos niistä valuu vettä purkin pohjalle, purkki voi haljeta veden jäätyessä. Kävyt kuivuvat hyvin huoneilmassa, aukeavat kuivuessaan ja pysyvät kuivina auki.



Kääpä lasikuvun alla

Kääpä löytyi metsälenkillä polulta. Otin sen mukaan ja nyt se on ollut koristeena lasikuvun alla.



Kranssi/helminauha hevoskastanjan siemenistä

Suomessa kasvavan hevoskastanjan siemenet eivät kelpaa syötäviksi, mutta koristeiksi oikein hyvin. Syksyllä maasta kerättyihin hevoskastanjan siemeniin porataan reiät ja pujotetaan (juutti)naruun tai rautalangasta muotoiltuun renkaaseen. Huomasin, että reiän saa paremmin porattua samana vuonna kerättyihin kastanjoihin. Edellisen vuoden kastanjat olivat kuivuneet liian koviksi ja hajosivat porattaessa. 

Hevoskastajan siemeniä voi käyttää sellaisenaan koristeena lasipurkeissa tai -kulhoissa ja erilaisissa asetelmissa. Niistä voi tehdä myös kransseja kuumaliimalla kranssipohjaan kiinnittämällä.



Ruukkuun istutetut havupuut ja -pensaat

Talvenkestävien kanervien lisäksi ruukkuihin voi istuttaa havupuita ja pensaita. Ne säilyvät vihreinä talvellakin. Ruukkukuusi terassilla ei varista neulasia, kuten joulukuusi sisällä. Terassilla ruukussa kasvavan kuusen voi siis jouluna koristella joulukuuseksi ja ihailla sitä sisältä käsin.

Kastelin syksyllä saviruukkuun istuttamaani kartiovalkokuusta reilusti pakkasten tuloon asti, että se ehtisi juurtua ennen talven tuloa. Keväällä se tulee suojata kuivattavalta kevätauringolta. Ruukun multa on silloin vielä jäässä, eivätkä jäätyneet juuret pysty imemään vettä. Jos ruukkukuusi selviää keväästä, sen voi istuttaa isompaan ruukkuun tai roudan sulamisen jälkeen maahan.



Kivet, sora ja hiekka

Laakeaan astiaan voi tehdä kauniista kivistä, koristesorasta ja hiekasta pienen aavikon tai japanilaisen hiekkapuutarhan. Hiekalle voi asetella vaikkapa simpukankuoria.



Jääkukat laseissa

Laseihin jäätyvät kuurankukat ovat luonnon oma tapa koristella talvista maisemaa ja luoda tunnelmaa. Enää ei tarvitakaan kuin kynttilöitä, lyhtyjä, kausivaloja, lämpimiä taljoja, jalan alla pehmeä huopamatto, villasukat ja kuppi kuumaa juomaa!



Hyvää alkanutta uutta vuotta ja talvisia pakkaspäiviä!


0 comments :

Lähetä kommentti