30.6.24

Kotelo harkkosaksille


Tämä säilytyskotelo on ommeltu tavallisia saksia kookkaammille harkkosaksille valmista kaavaa jonkin verran suurentamalla. Normaalikokoisille saksille tarkoitetun kotelon tulostettava pdf-kaava löytyy täältä ja ohjevideo ompeluun taas täältä.

Tarkista kaavan koon sopivuus omille saksillesi ja pienennä/suurenna tarvittaessa ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen. Muista jättää myös 1 cm saumanvarat.



Kankaiseen saksikoteloon tarvitaan pala puuvillakangasta päälliseen ja vuoriin, liimattavaa tukikangasta, ohutta vanulevyä, (terenauhaa) ja väreihin sopiva, 25 cm pitkä vetoketju. Ripustuslenkin voi jättää kokonaan pois tai ommella kankaasta/valmiista nauhasta.




Kankaista leikataan kaavan mukaan yhteensä 4 kappaletta, 2 päällepäin näkyvää ja 2 vuoria varten.




Päällepäin näkymään jääviin kappaleisiin silitetään nurjalle puolelle tukikangasta ja tikataan vanulevyä. Vaaleaan kankaaseen sopii mustaa paremmin valkoinen tukikangas. Kuten kuvasta näkyy, musta tukikangas kuultaa jonkin verran valkoisen kankaan läpi.

Ripustuslenkki neulataan toisen päällyskappaleen oikealle puolelle ja ommellaan paikoilleen 0,5 cm etäisyydeltä reunasta.



Vetoketjun päät on hyvä taittaa ja ommella muutamalla pistolla pysymään sivuilla. Silloin vetoketju asettuu siistimmin paikoilleen.

Seuraavaksi vetoketju ommellaan päällyskankaan ja vuorin väliin vetoketjun molemmilta sivuilta. Vetoketjun ompeluun kannattaa käyttää ompelukoneen vetoketjupaininjalkaa.

Kun vetoketju on ommeltu, työ käännetään oikein päin ja silitetään. Vetoketjun molemmille puolille voi ommella tikkaukset.



Jos haluat korostaa säilytyspussin reunoja, päällyskappaleiden väliin voi ommella terenauhaa.

Terenauhaa saa ostaa valmiina tai sitä voi tehdä itse vinonauhasta ompelemalla sen väliin nyöriä. Ompelukoneessa on yleensä mukana tereen ompeluun tarkoitettu paininjalka. Tarkempi ohje terenauhan valmistukseen löytyy täältä

Jos kuulostaa liian hankalalta, mutta haluat kokeilla kuitenkin, käytä valmista terenauhaa, kuten tässä on käytetty. Jos ajatus tereen ompelusta ylipäätään ei kuulosta hyvältä ajatukselta, unohda se ja jatka ompelemalla kangaspussin pohja.

Pohja muodostuu, kun taitat pussin päällys- ja vuorikappaleet vastakkain. Ompele reunojen ympäri, mutta muista jättää kääntöaukko. Silitä kääntöaukon reunat, että saat sen myöhemmin taitettua siististi ja ommeltua yhteen.




Leikkaa saumanvaroihin hakkeja tai leikkaa saumanvarat kapeammiksi harkkosaksilla, niin saat muotoiltua pussin paremmin muotoonsa. Käännä pussi kääntöaukon kautta oikein päin ja ompele vuoriin jätetty kääntöaukko kiinni ompelukoneella tai käsin.

Voit viimeistellä saksikotelo haluamallasi tavalla, vaikkapa pujottamalla koristenauhaa vetoketjuun.