20.6.24

Vetoketjullinen Box Pouch tilkuista


Kaikki lähti siitä, kun hankin itselleni joululahjaksi uuden saumurin. Tarvitsin sille tietenkin hupun ja alustan, alustaan kiinnitettäviä pusseja/taskuja ompelutarvikkeille, koreja pikkutavaroille, kotelot kangassaksille, neulatyynyn sekä maton paininjalan alle. Ompelin kaikki samoista mustavalkoisista puuvillakankaista. Kun nämä kaikki oli ommeltu, jäljelle jääneistä kangaspaloista leikatuista tilkuista sai vielä tehtyä vetoketjullisen box pouchin eli laatikkomallisen säilytyspussin.

Kerron luettelemistani ompelutöistä seuraavissa postauksissa. Keskitytään nyt tässä postauksessa tilkkuihin, tikkaukseen ja box pouchin ompeluun.Box pouchin ompeluun tarvitaan päällyskankaiden lisäksi vuorikangasta, silitettävää tukikangasta, ohutta vanulevyä, vinonauhaa ja vetoketju.Leikkasin siis jämäkankaat 5 x 5 cm kokoisiksi tilkuiksi leikkuualustan ja pyöröleikkurin avulla. Tilkkuja oli yhteensä 91 kpl.Ompelin tilkut yhteen 0,5 cm saumanvaroilla niin, että niistä muodostui seitsemän 13 tilkun riviä. Tilkkutyön koko oli silloin 28 x 52 cm. Näillä mitoilla valmiin box pouchin leveys on 17 cm, pituus 16 cm ja korkeus 8 cm. Leveysmittaan sisältyy 1 cm, jonka verran vetoketju näkyy oikealla puolella. Käyttämäni vetoketjun pituus on 25 cm.

Jos haluat ommella box pouchin tietyillä mitoilla, voit käyttää apuna kokolaskuria.   Tilkkurivien ompelun jälkeen nurjalle puolelle jäävät saumanvarat kannattaa silittää auki. Silloin seuraavan rivin ompelu helpottuu.Tilkkutyön taakse voi silittää liimakankaan. Se antaa laatikkomalliselle säilytyspussille ryhtiä.

Seuraavaksi leikataan ohuesta vanulevystä tilkkutyötä vähän isompi pala, koska vanu saattaa liikkua tikatessa. Vanu tikataan tilkkutyöhön tilkkuruutujen kulmia pitkin.Silitä tikattu tilkkutyö, leikkaa vanulevyn reunat tasaisiksi ja siksakkaa reunat.

Nyt voit leikata vuorikankaasta tilkkutyön kokoisen palan.Neulaa ja ompele vetoketjun toinen puoli päällyskappaleen ja vuorin reunaan. Tämä onnistuu yhdellä ompeleella, kun asettelet vetoketjun ja päällyskankaan sekä vuorikankaan oikeat puolet vastakkain. Ompele 1 cm etäisyydeltä kankaiden reunasta. Käytä ompelukoneen vetoketjupaininjalkaa, että pääset ompelemaan vetoketjun läheltä sen hampaita.Ompele vetoketjun toinen puoli samalla tavalla.
Nyt vetoketju jää päällyskappaleen ja vuorin väliin siististi. Voit halutessasi ommella vetoketjun molempiin reunoihin tikkaukset.Käännä kappale oikein päin niin, että vetoketju jää keskelle. Neulaa kankaasta ommellut lenkit vetoketjun päihin box pouchin oikealle puolelle. Ompele lenkit saumanvaroihin 0,5 cm etäisyydeltä reunasta. Lenkit voi ommella myös valmiista nauhasta, nahasta jne.

Ompelin lenkit kahdesta 4 x 6 cm (sis. saumanvarat) kangaspalasta. Taitoin kaitaleet pituussuunnassa puoliksi ja ompelin pitkät sivut 0,5 cm etäisyydeltä reunoista yhteen. Käänsin oikein päin, silitin ja taitoin kaitaleet lenkeiksi.Nyt kun lenkit ovat paikoillaan, voit ommella box pouchin päädyt 1 cm etäisyydeltä reunasta.

Jos haluat, voit siistiä sisäpuolelle jäävät saumanvarat ompelemalla niihin vinonauhaa. Ennen vinonauhan ompelua saumanvarat kannattaa leikata kapeammiksi. Vaihtoehtoisesti voit vain siksakata reunat purkautumisen varalta. Saumanvarat jäävät box pouchin sisäpuolelle, joten eivät näy päälle päin.
Tässä vaiheessa määritellään se, miten korkea box pouchista tulee. Tämän pussin korkeus on 8 cm, joten mittasin ja ompelin kulman sauman 4 cm etäisyydeltä kulman kärjestä.

Mittaa haluamasi korkeus, piirrä ompeluviivat ja ompele kaikki pussin 4 kulmaa samalla tavalla. Leikkaa ompelun jälkeen kulmat pois, jätä 1 cm saumanvara. Jos haluat huolitella saumanvaran vinonauhalla, leikkaa ompelun helpottamiseksi saumanvarat kapeiksi ennen ompelua.
Käännä box pouch oikein päin ja solmi vetoketjuun pätkä vinonauhaa tai muuta nauhaa.
Nyt box pouch on valmis käyttöön! 

Ompelutarvikkeiden ja -välineiden lisäksi siinä voi säilyttää paljon muutakin pientä ja tarpeellista tavaraa.