24.6.24

Säilytyspussi pienille teräväkärkisille ompelusaksille


Ensin piti ommella säilytyspussi vain yksille saksille, mutta koska kivoja malleja löytyi niin paljon ja saksiakin useita erilaisia, innostuinkin ompelemaan kolme.

Tässä ompeluohje pienille teräväkärkisille saksille tarkoitetulle säilytyskotelolle. Ohjetta voi vapaasti soveltaa omien mieltymysten mukaan.

 Piirsin saksikotelon kaavan itse. Käytin mallina saksia, joille kotelo oli tarkoitus ommella. Huomioi kaavaa piirtäessä 1 cm saumanvarat. Ne voi piirtää kaavaan jo valmiiksi, jolloin kankaasta voi leikata suoraan kaavan mukaiset kappaleet.

Valmiitakin tulostettavia kaavoja saksipussille löytyy googlaamalla esim. hakusanoilla "free scissors case/holder pattern/template".
Saksipussiin tarvitaan puuvillakankaan lisäksi ohutta vanua ja vinonauhaa. Kankaasta ommellun lenkin voi korvata halutessaan pyöreällä kuminauhalla.
Kankaasta leikataan kaavan mukaan 3 samanlaista kappaletta, 1 etukappale ja 2 takakappaletta. Jos etukappaleeseen valitsemasi kangas ei ole samanlainen molemmilta puolilta (=käännettävä), leikkaa ja ompele myös etukappale kahdesta kappaleesta.

Takakappaleiden väliin leikataan pala ohutta levyvanua. Vanu kiinnitetään kappaleiden väliin päältä tikkaamalla. Jos ompelet etukappaleen kahdesta kappaleesta, kankaiden väliin voi tikata vanua.

Tikkaamisen jälkeen liika vanu leikataan reunaa pitkin pois.
Etukappaleen reunaan ommellaan pätkä vinonauhaa.

Vinokaitaleella huoliteltu reuna asettuu puoliympyrän muotoon helpommin, kun saumanvaroihin leikataan pieniä halkioita ja silitetään ompelun jälkeen.
Etukappaleen yläosa taitetaan ja silitetään oikealle puolelle.

Tässä vaiheessa takakappaleen yläreunaan neulataan ripustuslenkki. Ripustuslenkki ommellaan takakappaleeseen 0,5 cm etäisyydeltä reunasta.
Etu- ja takakappaleet asetetaan päällekkäin ja niiden reunaan ommellaan vinonauha. Vinonauha ommellaan 1 cm etäisyydelle reunasta, ensin kotelon takapuolelle. Sen jälkeen vinonauha käännetään reunan yli ja ommellaan reunaa pitkin etupuolelta samalta etäisyydeltä kuin takapuolelta aiemmin.
Vinonauha yhdistää ja samalla huolittelee kappaleiden reunat.  
Saksikotelo on nyt valmis. Voit koristella sen eri tavoin, vain mielikuvitus on rajana.
Jos haluat, voit ommella ripustuslenkin vielä oikealta puolelta vinonauhan reunaan. Silloin lenkki pysyy paremmin pystyssä, eikä käänny kotelon etupuolelle.

Jos taas haluat, että puoliympyrä taittuu säilytyspussille kanneksi, voit ommella etupuolelle napin. Silloin pussin voi tarvittaessa sulkea napilla ja lenkillä niin, etteivät sakset putoa sen sisältä kuljetuksessakaan.