28.6.24

Nepparipussi kangassaksille


Kangassaksien läpälliselle säilytyspussille löytyi malli Pinterestiä selaamalla. Sovelsin valmista mallia ja ompelin pussin neljästä erilaisesta mustavalkoisesta puuvillakankaasta.



Valmiin kaavan tämän saksipussin ompeluun voi tilata täältä. Voit myös piirtää kaavan itse tällä ohjevideolla näkyvien mittojen avulla.




Säilytyspussin ompeluun tarvitaan puuvillakangasta, ohutta vanulevyä, vinonauhaa ja neppari. Pussille voi ommella myös ripustuslenkin kankaasta, vinonauhasta, koristenauhasta, nahasta tms. Nepparin voi korvata painonapilla.




Kaavan mukaan piirretään ja leikataan kaksi samanlaista kappaletta.

Jos haluat ommella saksikotelon useita eri kankaista yhdistämällä, helpointa on valita kankaita, joiden kuviota ei tarvitse asetella tiettyyn suuntaan. Tai sitten pitää jaksaa olla tarkkana siitä, miten päin kankaat leikkaa ja ompelee yhteen, että kuviot tulevat valmiiseen koteloon oikein päin.




Olin alun perin ajatellut, että kolmesta ruutukankaasta yhdistetty kappale on säilytyspussin ulkopuoli. Lopulta siitä tuli kuitenkin pussin vuori eli sisäpuoli. 

Jos alun perin vuoriksi tarkoittama kappale olisi ollut vuorina, kankaan perhoset olisivat olleet läpän sisäpuolella nurinpäin. Ongelma olisi ratkennut, jos olisin leikannut uuden läpän perhoskankaasta perhoset toisin päin. Päädyin kuitenkin helppoon ratkaisuun ja vaihdoin vuorikappaleen pussin päällyskankaaksi.




Kangaskappaleiden väliin tikataan ohut vanulevy. Tikkaukset voi ommella ruutukankaan ruutujen suuntaisesti. Tikkauksen jälkeen reunat siistitään leikkaamalla vanulevy kankaan reunojen mukaisiksi.




Saksikotelon suulle ommellaan vinonauhaa.




Vinonauhaa ommellaan myös koko kotelon ympärille.




Vinonauha samalla huolittelee sekä kiinnittää reunat ja kappaleesta muodostuu pussi.




Vinonauha käännetään kulmissa.




Lopuksi kotelon läppään ommellaan neppari tai kiinnitetään painonappi.