25.7.24

Kangaskori ja -perhonen


Tämä kankainen kori on tarkoitettu ompelutöissä tarvittavien pienten välineiden ja tarvikkeiden säilyttämiseen. Kankaista ommelluissa koreissa voi tietenkin säilyttää myös kaikenlaista muutakin tavaraa. 

Kangaskoriin tarvitaan kahta erilaista puuvillakangasta, silitettävää tukikangasta ja vinonauhaa. Tarvikkeiden määrä riippuu siitä, minkä kokoinen kori on tarkoitus ommella.

Kankaista leikatuista kappaleista ommellaan kaksi samanlaista koria, jotka asetellaan sisäkkäin ja yhdistetään suuaukosta vinonauhalla. Valmis kori on samanlainen sisä- ja ulkopuolelta, jolloin se on myös käännettävä.

Ohjevideo korin ompeluun löytyy täältä.




Tätä koria varten leikkasin puuvillakankaista 2 kpl 23 x 53 cm kokoista kappaletta. Mittoihin sisältyy 1 cm saumanvarat.

Näillä mitoilla leikatun valmiin korin korkeus on 16 cm, pohja 11 x 14 cm ja suuaukko 51 cm.




Kun olet päättänyt korin mitat ja leikannut kankaasta kappaleet, silitä tukikangas toisen kangaspalan nurjalle puolelle. Jos haluat korista vieläkin jämäkämmän, silitä tukikangas molempien kankaiden taakse. 

Korin toisen tai molempien kappaleiden taakse voi tikata myös vanulevyä. Silloin korista tulee muhkeampi ja pehmeämpi.

Kangaspalojen reunoja ei tarvitse huolitella saumurilla tai siksakilla, koska ne jäävät korin sisäpuolelle näkymättömiin, eivätkä purkaudu.




Neulaa ja ompele molempien kappaleiden lyhyet reunat eli korien sivut yhteen. Taita saumanvarat auki ja silitä ompelun jälkeen. Ennen ompelua sivusauman väliin voi lisätä koristeeksi esim. kankaisen lenkin, koriste- tai nimikointinauhan.

Seuraavaksi ommellaan koreille pohjat. Käännä sivusauma keskelle, mittaa ja leikkaa kulmiin aukot yllä olevan kuvan mukaisesti. Tässä korissa aukkojen koko on 5 x 5 cm. Ompele aukkojen väliin jäävä pohja. 

Nyt voidaan ommella kangaskorien kulmat. Taita pohjan sauma ja sivu vastakkain niin, että aukko umpeutuu. Ompele aukko kiinni. Taita ja ompele molempien korien 2 + 2 kulmaa.
 



Käännä pohjan ja kulmien ompelun jälkeen toinen kori oikein päin ja asettele korit sisäkkäin nurjat puolet vastakkain. Ompele suuaukkoon vinonauhaa. Vinonauha yhdistää korin sisä- ja ulkopuolen toisiinsa.




Suuaukon voi ommella myös ilman vinonauhaa. Muista silloin jättää kääntöaukko, jonka kautta kori käännetään ompelun jälkeen oikein päin. Kääntöaukon voi ommella kiinni joko käsin tai tikkaamalla suuaukon ympärille koristeompeleen.

Käännä korin reuna ulospäin ja ompele koristeeksi kangasperhonen. Kangasperhosen ompeluun ja taitteluun löytyy ohje täältä.




Perhosen ompeluun voi käyttää pienetkin kangastilkut, koska kangasta tarvitaan vain kahden 9 x 13 cm tilkun verran.

Tilkut asetellaan oikeat puolet vastakkain ja ommellaan yhteen läheltä reunoja. Muista jättää kääntöaukko. Ompelun jälkeen kulmien saumanvarat kavennetaan kääntämisen ja muotoilun helpottamiseksi. Käännä kääntöaukon kautta, muotoile ja silitä. Ompele tikkaus reunojen ympäri. Taittele ohjeen mukaan ja ompele käsin siipien kohdalta kankaat yhteen.

Perhonen on kiinnitetty koriin hakaneulalla.