31.7.24

Alusta ja säilytyslokerikko saumurille tai ompelukoneelle


Pinterestistä ja YouTubesta hakusanoilla "sewing space station" ja "sewing machine mat" löytyy erilaisia itse ommeltuja saumurin ja ompelukoneen alustoja. Selailtuani valmiita toteutuksia, ideoin ja suunnittelin niiden pohjalta omiin tarpeisiini sopivan ompelualustan ja säilytyslokerikon.



Kiinteästi alustan reunaan ommeltu säilytyspussikko on oikealla, koska alusta on tarkoitettu oikeakätisen ompelijan käyttöön. Läpällinen napilla suljettava tasku ja kangaskori kiinnitetään alustaan duffelinapeilla ja ovat irrotettavissa.

Alustaan on ommeltu tasku, johon mahtuu 45 x 60 cm leikkuualusta.



Ompelualusta ja sen reunaan kiinnitetty lokerikko ovat ommeltu yhteensopivista mustavalkoisista puuvillakankaista. Kaikki kappaleet saavat mieluusti olla eri kankaista.

 Alustaan ja lokerikkoon voi käyttää muista ompelutöistä jääneiden kankaiden palat. Isommat kappaleet voi yhdistää useammista pienemmistä tilkuista.



Ompelualustaa varten leikataan yhteensä 4 kappaletta, 2 kpl 48,5 x 63 cm ja 2 kpl 43,5 x 63 cm. Kappaleet sisältävät 1 cm saumanvarat.

Kahdesta isommasta kappaleesta tulee alustan kaksinkertainen pohja ja kahdesta pienemmästä kappaleesta alustan kaksinkertainen päällinen.

Pyöristä kappaleiden kaikki 4 kulmaa esim. sopivan kokoisen juomalasin reunan avulla.



Pohjakappaleiden väliin tikataan ohutta levyvanua, samoin päällyskappaleiden väliin.

Päällyskappaleen yläreunaan ommellaan vinonauha.

Seuraavana ommellaan alustan reunaan kiinnitettävä kankainen pussikko. Mittoja voi muuttaa omien mieltymysten ja säilytystarpeiden mukaan.




Pussikkoa varten puuvillakankaista leikataan yhteensä 6 kappaletta: 2 kpl 24 x 32 cm, 2 kpl 24 x 22 cm (keskeltä 16 cm) ja 2 kpl 24 x 14 cm (keskeltä 9 cm). Kappaleihin on lisätty 1 cm saumanvarat.

2 isointa kappaletta muodostavat pussikolle kaksinkertaisen taustan. 4 pienemmästä kappaleesta tulee 2 kaksinkertaista taskua, joiden yläreunat pyöristetään. Taskukappaleiden yläreunat on pyöristetty käyttämällä apuna sopivan kokoista lautasta. Molempien taskujen reunat pyöristetään saman lautasen reunan mukaan.

Kappaleiden alareunojen 2 kulmaa pyöristetään kuten alustankin kulmat.



Kangaslokerikon taustan kappaleiden väliin tikataan ohutta vanua. Ruutukangas on hyvä valinta taustakankaaksi, koska tikkaukset voi ommella ruutujen avulla.




Taskujen yläreunat huolitellaan vinonauhalla.

Lokerikon taustan yläreunaan ommellaan kuminauhaa. Kuminauha ommellaan lokerikon pohjaan reunoista ja muutamasta kohtaa keskeltä.




Pussikon kappaleet asetellaan päällekkäin ja ommellaan yhteen taskujen keskeltä, jolloin muodostuu 4 taskua.

Pussikon reunat huolitellaan vinonauhalla. Vinonauhaa ei ommella pussikon yläreunaan.



Lokerikko ja alusta ovat nyt valmiita yhdistettäväksi toisiinsa vinonauhalla.




Vinonauha ommellaan alustan reunaan niin, että pussikon yläreuna kiinnittyy samalla alustaan.




Lokerikko on nyt valmis ja siihen voi ripustaa pienet, mutta tärkeät ompeluvälineet ja -tarvikkeet.