9.11.13

Pulloista öljylyhtyjäTein tyhjistä pulloista öljylamppuja ulkokäyttöön. Lyhtyjä on syytä polttaa ulkona, koska ne saattavat savuttaa jonkin verran palaessaan. 
  Valitsin öljylyhtyihin matalia, painavia ja tukevapohjaisia pulloja, koska ne pysyvät paremmin pystyssä kuin pitkät ja kapeat pullot. 

Sain entiseltä työkaverilta sydänlankaa ja niiden korkin näköiset pidikkeet. Pidikkeeksi käy myös pullon oma korkki, johon puhkaistaan reikä sydänlangalle.

Ennen korkin tai pidikkeen läpi pujottamista sydänlankaa liotetaan lamppuöljyssä n. 15 min. Lanka imee öljyä itseensä ja johtaa sitä pullosta korkin läpi liekin polttoaineeksi. 

Pullon pohjalle voi laittaa koristeeksi esim. pikkukiviä, lasikiviä tai hiekkaa.
Ne pitävät painollaan pulloa myös paremmin pystyssä.

Pulloon kaadetaan lamppuöljyä, liotetun ja korkkiin pujotetun sydänlangan
toinen pää upotetaan pulloon.  

Liekki palaa tasaisemmin ja savuttamatta, kun korkista ulostuleva sydänlanka on mahdollisimman lyhyt. Ohuempi ja litteämpi sydänlanka palaa hillitymmin kuin paksu ja pyöreä lanka, eikä myöskään savuta. 

Polta itsetehtyjä öljylyhtyjä vain, kun olet paikalla valvomassa niiden palamista. 


6 kommenttia :

Hanne kirjoitti...

Käyttökelponen idea vaikka tänne mökkipihaan!

Irmastiina Ruusukummusta kirjoitti...

Tosi hieno idea!

Miia kirjoitti...

Kyllä vaan. :) Kivanmuotoisista ja -värisistä pulloista saa hienoja lyhtyjä. Kannattaa kurkata myös lasinkeräyslaatikkoon "sillä silmällä". ;)

Miia kirjoitti...

Kiitos. Pulloista voi irrottaa etiketit, niin eivät enää alleviivaa niin vahvasti aikaisempaa sisältöään. :)

ELISA kirjoitti...

Hei, toivottavasti luet vanhojakin kommentteja. Miten otat lisää lankaa esille lyhdyn palaessa? (Näissä itsetehdyissä kun ei ole sitä ratasta, jolla voi rullata lisää lankaa esiin.)

Miia kirjoitti...

Sammutan liekin ensin ja annan sydänlangan jäähtyä. Vedän lankaa korkin reiästä esille vain silloin, kun liekki on sammunut. Olen huomannut, että lanka palaa aika kauan, ennenkuin sitä tarvitsee vetää lisää esille.

Lähetä kommentti